DOLAR 32,3659 % 0.14
EURO 34,9705 % -0.31
GRAM ALTIN 2.325,14 % 0,20
ÇEYREK A. 3.801,61 % 0,20
BITCOIN 2.284.394 0.868
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava
Google News

2019 Yılı İkinci İl Ekonomi Toplantısı Düzenlendi

Son Güncelleme :

18 Aralık 2019 - 10:34

/ 683 views kez okundu.
reklam
2019 Yılı İkinci İl Ekonomi Toplantısı Düzenlendi
reklam

Erzincan’ın ekonomik durumu ve potansiyelini, ilde devam eden kamu ve özel sektör yatırımları ile istihdam konularının değerlendirildiği 2019 yılı ikinci İl Ekonomi toplantısı gerçekleştirildi.

Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıya Erzincan Valisi  Ali Arslantaş, Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, Vali yardımcıları Mehmet şerif Olçaş, Çağlayan Aydın, AKP İl Başkanı Cavit Şireci, CHP İl Başkanı Ayhan Doğan, MHP İl Başkanı Salih Aksu, Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Tanoğlu, kamu kurum müdürleri, meslek kuruluşlarının temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve davetliler katıldı.

Düzenlenen toplantının açılışı Erzincan Valiliği İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Engin Ustaoğlu tarafından Erzincan’ın ekonomik durumunun yansıtıldığı sunum ile başladı.Ardından açıklama yapan  Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Tanoğlu; ” Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası olarak şahsım ve yönetim kurulum adına siz değerli konuklarımıza hoş geldiniz diyor, saygılarımı sunuyorum.

Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası olarak, 2019 yılını çoğunlukla yürüttüğümüz projelerimize ayırdık. Süt İşleme Tesisi Projesi, Düve Üretim Çiftliği Projesi ve Besi Organize Sanayi Bölgesi projesi hızla devam etmektedir.

İl Özel İdaresi, Erzincan Belediyesi, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ve Odamızın ortaklığıyla devam eden ve yürütücülüğünü Odamızın yaptığı Süt İşleme Tesisi projesinde, bildiğiniz üzere geçmiş yıllarda organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren vossloh firmasının fabrika binasını satın almıştık. Bu proje ile günlük 45 ton sütün ilimizde işlenerek tereyağı, kaşar peyniri ve beyaz peynir olarak üretilmesi sağlanacaktır. Fabrika binasını süt işleme tesisine dönüştürmek üzere yaptığımız tadilat çalışmasında sona yaklaşmış bulunuyoruz. Tadilat sona erdikten sonra makinelerin kurulumu yapılarak kısa zamanda faaliyete geçirilecektir. Ticaret Borsası, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ve Odamız ortaklığıyla devam eden ve yürütücülüğünü Odamızın yaptığı Düve üretim çiftliği projemizde de yine inşaatın % 90 ı tamamlanmış bulunmaktadır.

İl Özel İdaresi, Erzincan Belediyesi, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Ticaret Borsası, Ziraat Odası ve Odamızın ortaklığıyla kurulan ve yürütücülüğünü Odamızın yaptığı Besi Organize Sanayi Bölgesi projesinde ise, üst yapı modül projeleri ve imar planları hazırlanarak Tarım ve Orman Bakanlığı’na onay için gönderilmiştir.” dedi. Esnaf ve Sanatkârlar odalar birliği başkanı Bedir Limon ise konuşmasında şunlara değindi;”

Esnaf ve Sanatkâr ile tacir belirleme koordinasyonu kurulunca belirlenen, Esnaf ve Sanatkâr meslek kollarına dâhil olup Ekonomik faaliyetin sermayesiyle birlikte bedeni çalışmasına dayandıran ve kazancını tacir veya sanayici niteliğini geçmeyecek miktarda olan, Basit usulde vergilendirilen ve işletme esasına göre deftere tabi olan ve vergiden muaf meslek sanat sahibine Esnaf Sanatkâr denir. ” dedi

Ziraat Odası Başkanı Tamer Geyik; Kürsüde Tarımdaki sorunları ifade etti. Geyik;

Konuşmamın başında, ilk önce ilimizin tarımsal varlığına ilişkin bilgiler vermek istiyorum.

İlimizin toplam yüz ölçümü 1.190.000 hektar olup; bunun 202.704 hektarını tarım arazileri, 430.000 hektarını Çayır ve Meralar ve 257.000 hektarını ise, ormanlar oluşturmaktadır. İlimizde 97.000 hektar sulama yapılan alan mevcuttur. Buda, toplam tarım yapılan alanın % 48′ lik kısmına tekabül etmektedir. İlimizde 100.412  Alanda tarla, 3.393 . Alanda 4.274  Alanda ise meyve ve bağ tarımı yapılmaktadır. İlimiz genelinde 98,7 Dekar alanda ve 77 işletmede Sera üretimi yapılmaktadır. İlimizde 15.598 da Alanda Domates, 2.793 da Alanda Taze Fasulye, 3.564 da Alanda da Hıyar üretimi söz konusudur. İlimizde bu ürünlerin dışında 61.205 da Alanda Şekerpancarı, 108.802 Da. Alanda Yonca, 420.111 Da. Alanda Sebze, Buğday, 187.548 Da. Alanında ise, Arpa ekimi söz konusudur.

Yukarıda arz ettiğim veriler göz önüne alındığında; ilin ekonomisine Şekerpancarından 60 trilyon, Süt üretiminden 30 trilyon, Et üretiminden ise yaklaşık 42 trilyon bir katkı söz konusudur.

İlimizde tarımsal üretimin en başlıca sorunlarında birisi Sulama sorunudur. İlimizde Tarımda kullanılan sulama suyunun pompaj usulü kanallara aktaranımı söz konusu olduğundan dolayı, artan enerji maliyetleri karşısında üreticilerimizin çoğu sulama suyu kesintisi söz konusu olmaktadır.” dedi. Ardından kürsiye gelen MÜSİAD Başkanı Cemalettin Çoşkun; ” Değerli Belediye Başkanlarım, değerli Rektörüm çok değerli hazirun Erzincan MÜSİAD şubesi olarak İlimiz ekonomisine doğrudan katkı sağlayacak fikirlerimizi beyan etmek amacıyla bizleri bu organizasyona davet ettiğiniz için teşekkür ederim.  dedi.” Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent ise konuşumasında şunlara yer verdi; ”

2.inci ekonomi değerlendirme toplantısında oldukça enteresan bilgiler aldık. Bunların bir kısmını belki biliyorduk ama dikkatimi çeken enteresan nokta oldu. Bizim Erzincan’ımızın Banka mevduatları kişi başına düşen ortalaması Türkiye’nin epey üzerinde olduğu gördüm 38 inci sırada imiş. Benim anladığım şu sıkıntı çeken insanlar kenara bir akçe atmayı faydalı görüyor sıkıntılı günümde bu bana lazım olur diye ama gönlümüz arzu ediyor ki bu mevduat oranlarının mevduatların yatırıma dönüşmesi.

Pazar günü Sivas’a gitmiştim yatırımlar çok ileri seviyelere ulaşmış çok kısa zamanda çok güzel işler yapmışlar Erzincan’ımızın da öyle olmasını gönlümüz arzu ediyor.

Üniversiteden çok kısa bahsedecek olursam Üniversite Öğrencilerimizin fit bekleri bizim esnafımızla Erzincanlıyla ilişkileri diğer üniversitelere göre benim gördüğüm açıdan çok üst düzeyde bu nedenle. Erzincan halkı nezdinde hepinize teşekkür ediyorum. Üniversite öğrencilerimizin en büyük problemi

Transport yani Üniversiteye gidiş gelişleriyle alakalı ulaşım problemleri Valimizin katkılarıyla Valiliğimiz, Belediye Başkanımız ve jandarmanın katılımıyla ulaşımla ilgili problemleri hızla çözmeye devam ediyoruz.

Barınma problemleri buradan sevinerek söylemek isterim ki birçok şehirde olmayan barınma problemsizliği var. Üniversite öğrencilerinde geçen sene yatak sayısı fazlamız vardı bu sene bütün öğrencilerimiz aşağı yukarı KYK yerleşti bu yüzdende KYK Kurumuna buradan teşekkürlerimi sunuyorum. dedi. ”  Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun ise konuşmasında; ”

Öncelikle şehrimizin en önemli güven problemimiz yoktur Erzincan güvenli şehir sermaye güvenli şehirlerden den kolay kolay gitmiyor onun içinde Başta Valim ve ekibinin katkılarıyla Erzincan güvenli şehir olma durumunu ilçeleriyle birlikte sürdürmekte bununla birlikte iş birliği anlamında da başta Valimiz, Milletvekillerimiz, Çok değerli Başbakanımız ve Daire Kurum ve kuruluşlarımızın değerli Amirleri Müdürleri iletişim içerisinde ve iş birliği içerisinde bütün konuları ele almaktayız malumunuz şu ana kadar 8. ay oldu belediyemiz adına yönetim değişliği hangi işi götürdüysek başta Başbakanımız olsun Kızılay ve Hocabey mahallesindeki acele kamulaştırma kararında kendilerinin  dahil oldu Milletvekillerimizin dahil olduğu bu iş birliği içerisinde şehrimizdeki siyasi partilerinde toleranslarıyla çünkü Belediyemizde de 4 siyasi parti mensupları bulunmakta her biriside şehrin çıkarları için mutlaka onay vermekte şehir açısından sevindirici sonuçlar güvenli bir şehirde sermaye terk emmediğinde bu sefer sonuç odaklı çözümler aramaktayız bununla ilgili iş birliklerimiz devam etmekte bundan 3. ay önce Bursa’da bir valimiz orayı ziyaret etmiştik gele bilir diye bunlarla ilgili şehrin içerisinde hangi ekonomik iş birlikleri oluşturabiliriz bunları masaya yatırdığımızda daha önceden protokolü yapılmış olan süt fabrikasından tutun bir çok alanda hepsinin devamı noktasında karar vermiş bulunmaktayız onun içinde iş birliğiyle bu şehrin kalkınacağını kısa zamanda istihdam artırılacağı düşünmekteyim şehrin güçlü yanları malum tarım ve hayvancılık bunun üzerinden gitmek gerekiyor akabinde ergan gibi bir değerimiz var bu turizmde Kemaliye ve İliç Kanyonları desteklediğimizde iyi bir gelir elde edeceğimizi düşünüyorum bununla ilgilide malum turizmle ilgilide tren yolculuklar Valimizin girişimiyle gerçekleşti. dedi”. son olarak kürsüye gelen Erzincan Valisi Ali Arslantaş ise;

 

Erzincan da kamu gelirlerinin kamu giderlerini karşılama oranının yüzde 34 civarında olduğunu bildirerek, bu kapsamda Erzincan’da ödenen vergilerin iki katı kamu harcaması yapıldığını aktardı.
Erzincan Valisi Sayın Ali Arslantaş konuşmasının devamında kamu yatırımlarına yönelik verdiği bilgilerde; “ilimizde genel bütçe yatırım programında bulunan, 202 projenin yapımı devam etmektedir. Bu projelerin bedelleri toplamı 6,5 milyar TL, olup projeler devam etmektedir.
DSİ Çayırlı Turnaçayırı Barajı bitmek üzere, Ballı Barajının sözleşmesi imzalanmıştır.
Karayollarında; Kemaliye-Dutluca Ayrımı- 8. Bölge (Elazığ) Hududu yolu, Refahiye-Kuruçay-İliç yolunun Sünebeli Tüneli ve bağlantı yolları, Turnaçayırı Barajı Köprüsü ve Çayırlı-Başköy Yolu devam etmektedir.
Eğitim Sektöründe; Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörlük Binası ile Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu devam etmektedir.
Milli Eğitim yatırımlarının büyük bölümü okullar başlamadan tamamlanmıştır.
Şehir Stadyumu ile Üzümlü, Refahiye, Çayırlı ve Kemaliye öğrenci yurtlarının yapımı devam etmektedir.
Sağlık Sektöründe; Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi geçici kabulü yapılmış olup, tefrişatı devam etmektedir.
Dörtyol 500 Yataklı Devlet Hastanesi (KDV dâhil) 308 milyon TL’ye ihale edilmiş olup, çalışmalar devam etmektedir.
Organize Sanayi Bölgesinde çalışan sayısı ise 1.600 kişiyi geçmiştir. 2016 yılında çalışan 700 kişi olduğu düşünüldüğünde artış oranı çok yüksektir.
İl özel İdaresinin de ortak olduğu Süt Fabrikasının kapasitesi iki katına çıkarılarak tamamlanma aşamasına getirilmiştir.
Bölgede 400 kişinin istihdam edildiği 2 tekstil fabrikası üretime geçmiş olup, 1 tekstil fabrikasının yatırımı devam etmektedir. Yeni kurulacak Tekstil firmasında istihdam edilmek üzere, İŞKUR tarafından 50 kişilik meslek edindirme kursu açılmış olup, önümüzde ki dönemde 400 kişinin daha eğitime alınması planlanmaktadır.
LCW firması ile görüşülerek tüm üretiminin OSB de yapılması için girişimlerde bulunulacaktır.” dedi.
Haber: Sebahattin Kaplan

 

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.