8 Kasım 2007’de Birleşmiş Milletler BM Genel Kurulunca 15 Eylül her yıl Uluslararası Demokrasi Günü olarak kutlanmasına karar verildi. BM meclis, hükümetten ve sivil toplum kuruluşlarından kişi ve kuruluşları günü anmaya teşvik ediyor.
8 Kasım 2007’de Birleşmiş Milletler BM Genel Kurulunca 15 Eylül her yıl Uluslararası Demokrasi Günü olarak kutlanmasına karar verildi. BM meclis, hükümetten ve sivil toplum kuruluşlarından kişi ve kuruluşları günü anmaya teşvik ediyor. İnsan hakları ve demokrasiyi dünyanın dört bir yanında destekleyen değerler karşısında günümüzde en vahim olarak yaşanan mülteci krizi bu değerlere uygun tutarlı bir davranış sergilemek gerekliliğini ortaya çıkarıyor. Demokrasi ve insan haklarına uyum artık ülkeler yurttaşlarının özlem duyduğu bir konu haline geliyor. Hukukun üstünlüğünün demokratik toplumlarda nasıl korunması gerektiğine ilişkin dikkat çeken etkinlikler yapılıyor.
Demokrasinin temel taşı olan seçim, oy kullanma hakkı, seçme ve seçilme hakları konularında yaşanan demokrasi eksikliği, hak ihlalleri ve söz hakkının ihlali gibi konularda gündemdeki yerini koruyor. Gelecekte göç ve iklim değişikliğinin de demokrasi için bazı sonuçlar doğurabileceğini değerlendiren yetkililer demokrasinin siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel sistemlerinde düzeltmeler yapılması gerektiğine vurgu yapıyor. Küresel seviyede hem ekonomik hem de siyasi eşitsizliklerle mücadele eden dünya demokrasinin gerçekleşmesi için gençleri ve tüm kesimleri kapsayıcı bir çalışmanın yürütülmesinde hem fikir görünüyor. Gelişen yeni teknolojilerle de bu çalışmaların bir hayal seviyesinden uzaklaştırılıp iyi bir yaşam ve insanların daha iyi yönetildiği bir yönetim şekline dönüştürülmesi için güç birliğinin arttırılması yönünde sorulan sorulara yanıtlar bekleniyor.