SON DAKİKA
hava
Google News

181 FARKLI DALDA MESLEKİ EĞİTİM FIRSATI

Son Güncelleme :

25 Ocak 2022 - 10:58

/ 437 views kez okundu.
reklam
181 FARKLI DALDA MESLEKİ EĞİTİM FIRSATI
reklam

Erzincan Halk Eğitim Merkezi yıl boyunca kayıt imkânı sağlayarak 181 farklı dalda mesleki eğitim fırsatı sunuyor. Bilgi ve becerilerini geliştirmek, farklı alanlarda iş fırsatlarından yararlanmak için oluşturulan kurslarla geleceğe ışık tutuluyor.

Erzincan Halk Eğitim Merkezi ortaokul mezunu herkes için yıl boyunca kayıt imkânı sağlayarak 181 farklı dalda mesleki eğitim fırsatı sunuyor. Bilgi ve becerilerini geliştirmek, farklı alanlarda iş fırsatlarından yararlanmak için oluşturulan atölye, bilişim, sanat ve daha birçok konuda oluşturulan kurslar ile geleceğe ışık tutuyor.

Halk Eğitim Merkezinde ayrıca 9., 10., ve 11. Sınıf öğrencilerine asgari ücretin %30’u kadar maaş sağlarken, 12. Sınıf öğrencilerine ise asgari ücretin %50’si kadar maaş imkanı sunuyor. Ayrıca Mesleki Teknik Anadolu Lisesi imkân ve olanaklarına sahip tüm koşulları oluşturarak iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı öğrencilere sigorta imkânı sağlıyor.

Merkez etkin ve güçlü öğretme modülü ile isteyen herkese daha güçlü bir eğitim alt yapısı hazırlayarak mesleki gelişimlerini sağlamada katkıda bulunuyor.

Halk Eğitim Merkezleri ülke genelinde okul dışında öğrenme imkânını sunan ve tüm ülkede teşkilat yapısı bulunan, gençlere okul dışında farklı konularda bireysel gelişim imkânları sunan eğitim kurumlarıdır. Çok farklı konularda gerek okulu bırakmış gerekse okula devam eden ve okuldan mezun olmuş gençlerin gelişimlerine yönelik eğitim imkânları olan merkezlerde teknik eğitimlerin yanı sıra sosyal ve kültürel konularda eğitimler gençlerin katılımına sunulmuştur. Kursların birçoğu ücretsiz olarak devam etmektedir. Kurslar hakkında detaylı bilgiye her ilde bulunan Halk Eğitim Merkezleri ve meslek.eba.gov.tr internet adresinden alınabilmektedir.

Her Halk Eğitimi Merkezi, bulunduğu bölgenin eğitim, öğretim, üretim, rehberlik, danışma, kültür ve sanat merkezidir. 1920’li yıllarda Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla ülkede başlatılan okuma yazma sorununu çözümleme, ulusal kültürü yaygınlaştırma, Cumhuriyet ülküsünü, Atatürk ilke ve inkılaplarını benimsetme çalışmalarına destek niteliğinde halk boşluğunu doldurmak üzere 1956 yılından itibaren, ülke çapında Halk Eğitimi Merkezleri kurulmaya başlandı. Millî Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü’ne bağlı taşra birimi olan Halk Eğitimi Merkezleri, halka mesleki ve sosyal-kültürel amaçlı bilgi, beceri kazandıran, kişilerin boş zamanlarını olumlu faaliyetlerle değerlendirmelerini, gelirlerini artırmayı sağlayan birer yaygın eğitim kurumudur. Etkinliklerini il ve ilçelerde sürdürürler. Sayıları 900’ü aşan Halk Eğitimi Merkezleri´nde önceleri “halk eğitimi” adı altında düzenlenen etkinlikler, zamanla “yaygın eğitim” olarak şekillendi.

Halk Eğitim Merkezleri´nde Yaygın Eğitim; Okuma-yazma kursları, Mesleki-teknik kurslar, Sosyal-kültürel kurslar, Sosyal-kültürel uygulamalar, Eğitsel kol çalışmaları, şeklinde yürütülmektedir.

Mesleki Teknik Kurslar; Beceri Geliştirme ve Meslek Kazandırma olmak üzere iki şekilde gerçekleşir.

Beceri Geliştirme: Mesleki ve teknik eğitim görme olanağı bulamamış ya da eksik eğitim almış kişileri mesleğe hazırlamak, iş alışkanlıkları kazandırmak, onları pasif üreticilikten aktif üretici konumuna getirmek, bir iş yerinde çalışabilmek, kendi işini kurabilecek bilgi ve beceriye kavuşturmak amacıyla düzenlenir.

Meslek Kazandırma: Bir meslek dalında çalışanları ya da meslek edinmek isteyenleri geliştirmek, yeniliklere hazırlamak, işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu eleman olarak yetiştirme amacıyla düzenlenir.

Sosyal ve Kültürel Kurslar; Toplumun kültür düzeyini yükseltmek, kişilerin sosyal ve kültürel gelişimini desteklemek; bilgi, beceri kazandırmak; okuma-yazma bilmeyenlere okuma-yazma öğretmek; eksik kalan genel eğitimlerini tamamlamak, bir üst öğrenim sınavlarına hazırlamak; kültürel değerlerimizi korumak, yaşatmak, yaygınlaştırmak amacıyla düzenlenir. Bu kurslar, gerektiğinde okul öncesi eğitim çağındaki çocukları da kapsayacak şekilde düzenlenebilir.

Sosyal ve Kültürel Uygulamalar; Bu etkinlikler, yaygın eğitim hizmetlerinin geniş kesimlere ulaşmasında çok önemli bir unsurdur. Kişilerin kültür ve sanat alanlarındaki yeteneklerini geliştirmek, sergileme fırsatı vermek, sosyal ve kültürel katılımları özendirmek, boş zamanlarını olumlu faaliyetlerle değerlendirmelerini sağlamak, yerel-bölgesel-ulusal düzeyde kültür sanat alışverişini geliştirmek, bilinç oluşturmak, kültürel değerlerimizi tanıtmak, yaşatmak, yaygınlaştırmak, genç kuşaklara en doğru şekilde aktarabilmek amacıyla düzenlenir.

Sosyal ve Kültürle Uygulamalar, Halk Eğitimi Merkezleri’nde sergi, yarışma, gösteri, toplantı, fuar, konser, panel, konferans, sempozyum, spor etkinlikleri gibi isimlerle gerçekleşir.

Eğitsel Kollar; Halk Eğitimi Merkezleri’ndeki sosyal ve kültürel etkinliklerin verimin artırmak için hizmete inanmış, bilgi ve becerisinden yararlanılabilecek gönüllü kişilerden Eğitsel Kollar oluşturulur. Katılım, herkese açıktır. Kurslara kayıtlı olan, olmayan herkes katılabilir. Merkez Müdürlüğü’nün bünyesinde Tiyatro, Müzik, Türk Halk Oyunları, Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği, Bale, Basın Yayın, İletişim, Gezi ve İnceleme, Kooperatifçilik, Çevre gibi kollar kurularak faaliyet sürdürülür.

Okuma-yazma ve unutulmaya yüz tutmuş, el sanatları dışındaki tüm kurslar,15 kişilik bir grubun oluşturulması ile düzenlenir. Üretime yönelik, gelir getirici, iş bulabilme kolaylığı ve çevre için özellik gerektiren kurslar için kursiyer sayısı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü’nün görüşleri doğrultusunda yeniden belirlenebilir.

Kurslar ve diğer etkinlikler nerelerde düzenlenir?

Halk Eğitimi Merkezleri’nin kendi bina ve tesislerinde, Mahalle ve köylerde sağlanan kurs yerlerinde, Eğitim Odalarında, Ceza ve ıslahevlerinde, Rehabilitasyon gerektiren hastanelerde, Kamu ve özel kuruluşlara ait binalarda, Örgün eğitim kurumlarına ait binalarda, Gönüllü kuruluşlarca sağlanan yerlerde ve ihtiyaç duyulan uygun yerlerde düzenlenir.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.