Büyük bir emekle Erzincan’ın yüksek rakımlı yayla ve meralarında beslenen büyükbaş ve küçükbaş kurbanlıkları 2024 Kurban Bayramına hazır. Kurban Bayramında da hizmet verecek olan hayvan pazarında esnaflar 7/24 alıcılarını bekliyor. Büyükşehirdeki kurbanlık fiyatlarına nazaran uygun fiyatlarda satışa sunulan hayvanlar sağlıklı ve besili görünümleriyle dikkatleri üzerine çekiyor. Erzincan hayvan pazarı ülkenin en uygun fiyatlarına sahip hayvan pazarı olma yolunda.
Büyük bir emekle Erzincan’ın yüksek rakımlı yayla ve meralarında beslenen büyükbaş ve küçükbaş kurbanlıkları 2024 Kurban Bayramına hazır. Kurban Bayramında da hizmet verecek olan hayvan pazarında esnaflar 7/24 alıcılarını bekliyor. Büyükşehirdeki kurbanlık fiyatlarına nazaran uygun fiyatlarda satışa sunulan hayvanlar sağlıklı ve besili görünümleriyle dikkatleri üzerine çekiyor. Erzincan hayvan pazarı ülkenin en uygun fiyatlarına sahip hayvan pazarı olma yolunda. Canlı hayvan pazarında Kurban Bayramı öncesi fiyat araştırmasına gelen vatandaşlar cazip fiyatlara rağmen indirim istemekten vazgeçmiyor. Vatandaş hareketliliğinin yeni yeni canlandığı Erzincan Kurban Pazarında tüm hazırlıklar tamamlandı. Pazarda yapılan sıkı pazarlıklar ise gözden kaçmadı. Hayvanlarını satmak için pazara getiren yetiştiriciler 600 TL’ye kadar yükselen yem fiyatlarına rağmen hayvanlarını iyi beklediklerini ve Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce düzenli olarak denetimden geçtiğini belirtiyor. Ülke genelinde et fiyatlarında her gün artış olmasına rağmen Erzincan’da kurbanlık hayvan fiyatları sabit fiyatlar üzerinden satılıyor. Sevkiyatın pek fazla olmadığı ve daha çok yerli hayvanların satıldığı Erzincan Hayvan Pazarında büyükbaş karkas kilo fiyatı 400-450 TL, küçükbaş hayvan için kilo fiyatı ise 200-250 TL aralığında satılıyor. Hem sağlıklı hem de organik beslenen kurbanlık hayvanlar alıcılarını bekliyor. Erzincan Kurban Pazarında kesim fiyatları ise 340 TL’ye kadar düştüğü belirtiliyor.
“Yeter ki Alıcı Olsun Biz Uygun Fiyata Satarız”
Erzincan Hayvan Pazarında yetiştirici Kadir satmak için pazara getirdiği büyükbaş hayvanlarını şöyle anlatıyor; “Erzincan Hayvan Pazarındayız. Bu hayvanımız canlı 650 kilo. 165 bin TL’den satışa sunuyoruz. Gelen gelsin alsın. Şu an bir haftadır buradayız. Hiç kimse yok. Gelen giden hiç kimse yok. Soranda yok, alanda yok. Nedeni ise insanlara pahalı geldiği için. Yaklaşık 2 senedir biz bunları besliyoruz, büyütüyoruz. Tabii ki de maliyeti biraz yüksek oluyor. Gelen vatandaşlarımızla pazarlık yaparız. Yeter ki alıcı olsun biz anlaştığımız fiyata satarız.”
“Erzincan’ımızın Tosunları Çok Güzel”
5 hisselik bir büyükbaş tosun almak için pazara gelen vatandaş ise şu ifadelere yer veriyor; “Daha erken olduğu için, hissedarlarımız da yanımızda olmadığı için şu an için sadece bakıyoruz. Nasipse inşallah haftaya almayı düşünüyoruz. Şu an 5 hisseyiz. 150-160 TL gibi bir fiyata anlaşmak istiyoruz. Nasipse alacağız. Erzincan’ımızın tosunları çok güzel. Besicilerimiz çok güzel bakıyor. Erzincan’da ne zaman hayvan aldıysak hiçbir sıkıntı yaşamadık.”
“85 bin TL’ye de Var Ama Alan Yok”
Henüz bir satış yapamayan yetiştiricimiz ise durumu şöyle izah ediyor; “Kimse yok. Dünden beri kimse gelmiyor. Halen bekliyoruz. Bu şekilde bir şey satacağımız da yok. Hayvanına göre fiyatlarda 120 bine, 110 bine, 100 bine, 95 bine kadar satıyoruz. 90 bin TL’ye de var, 85 bin TL’ye de var ama alan yok. Hayırlısı neyse o olur.”
“Hayvanlarımızı Değerinde Satamıyoruz Ya Ona Yanıyoruz”
Ne kadar yüksek sesle bağırsa da seslerini duyan olmadığını belirten bir diğer yetiştirici esnaf ise şu ifadelere yer veriyor; “Her türlü hayvanlarımıza güveniyoruz. Ama değerinde satamıyoruz ya ona yanıyoruz. Her sene bir şeyler oluyor. Bu ülkede aslında en ucuzu et şu anda. Bir makarna şu anda 2,5 TL’den 40 TL’ye çıkmış. Bir kilo et geçen sene 200-230 TL’ydi, şimdi olmuş 300 TL halen pahalı diyorlar. Bir yemi biz geçen sene 390 TL’ye alıyorduk, bu sene 600 TL.”
“Kurbanlık Piyasasını Düşürdüler Ya Kasaplarda Niye Bu Fiyatlar Düşmüyor”
Hayvanlarını Erzurum’da satamayınca Erzincan’a getiren bir diğer yetiştirici ise buradaki durumu şöyle izah ediyor; “Erzurum’dan getirdik malımızı. Orada da piyasalar yok, burada da. Çünkü Kurban Bayramına kadar piyasaları düşürdüler. Kurbanlık piyasasını düşürdüler de kasaplarda bu fiyatlar niye düşmüyor. Onun hesabını kim verecek. Yöneticiler ne yapıyor bilmiyoruz. Kurbanlıklarda satış yok. Erzurum’da da satamadık, yer yok. Erzurum’da tekelin elinde. Erzincan’a geldik, hayırlısı. Bakalım ne olacak. Sadece bir tane sattım o da hatır gönül amcaoğlu aldı.”
“Küçükbaş Hayvan Seçerken Genç Olmasına Dikkat Etmeliyiz”
Erzincan Kurban Pazarında küçükbaş hayvanlarda da cazip fiyatlarda satılıyor. 25-35 kilo aralığında toklu koyun ve koçlar 12,5 bin TL’den başlayan fiyatlarla satılıyor. 14 bin TL’ye kadar çıkan küçükbaş kurbanlıklarda talep daha fazla. Kurban Bayramına kadar 7/24 hizmet verdiklerini belirten küçükbaş hayvan yetiştiricisi şu ifadelere yer veriyor; “Daha işin başındayız. Vatandaşlardan soran var. Vatandaşlar özellikle fiyat almak için geliyor. Ama iyi olacağını düşünüyoruz. Büyükbaş hayvanlarda fiyatlar biraz farklı olduğu için özellikle bu sene vatandaş küçükbaş hayvana talep biraz daha fazla gibi görünüyor. Büyükbaşta da hisse avantajı var. İnsanlar bir araya gelirse avantajlı olabiliyor. Küçükbaşlar düşük bütçeli olduğu için biraz daha iyi oluyor. Hayvanlarımıza toklu diyoruz. Geçen senenin kuzusu. Dişi kuzusu. Kiloları 25 ila 35 kilo arasında geliyor. Fiyatlarımız da kilosuna göre 12,5 ila 15 bin TL arasında değişiyor. Küçükbaş hayvan seçerken genç olmasına dikkat etmeliyiz. Vatandaş da biliyorsa genç hayvan olmasına dikkat etmesi lazım. Yaylım malı olması lazım. Çok besi malı olmaması lazım. Daha genç hayvan tercih edilirse daha iyi olur diye düşünüyoruz vatandaş açısından.”