Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı SOGEP kapsamında Toplu Açılış ve İmza Töreni düzenlendi.
Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı SOGEP kapsamında Toplu Açılış ve İmza Töreni düzenlendi. Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Kritik teknolojilerin yerli ve milli imkânlarla üretilmesi, sanayimizin dijital dönüşümünün hızlandırılması ve yenilikçi girişimciliğin geliştirilmesi konularında tüm imkânlarımızı şu anda seferber etmiş durumdayız.” Bakan Varank, Bartın Kültür Merkezi’nde düzenlenen Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı SOGEP Projeleri Toplu Açılış ve İmza Töreni’nde yaptığı konuşmada, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansının (BAKKA) destekleriyle hayata geçirilen ve toplam yatırım tutarı 28,5 milyon lirayı bulan 12 projenin resmi açılışı için şehre geldiklerini belirtti.
PROJELERE DESTEK
SOGEP eliyle toplumun görece dezavantajlı kesimlerini sosyal ve ekonomik hayata dahil etmeyi kolaylaştıracak işler yaptıklarını aktaran Varank, program kapsamında bu yıl toplam bütçesi yaklaşık 18 milyon lira olan 7 projeyi Zonguldak, Karabük ve Bartın’da destekleme kararı aldıklarını kaydetti.
YENİ İSTİHDAM İMKANI
Varank, bu projelerle yeni istihdam imkanları oluşturacaklarını, laf değil icraat ürettiklerini vurgulayarak, bölgenin sanayisini, turizmini yapılan yatırımlarla hep beraber kalkındıracaklarını söyledi.
ÜRETİM, YATIRIM VE İSTİHDAM
Son 20 yılda Bartın’a ulaştırma, tarım, şehircilik ve sosyal hizmetler başta olmak üzere birçok alanda 10 milyar lirayı aşan yatırımların yapıldığını aktaran Varank, içeriden ve dışarıdan tüm engellemelere rağmen Türkiye’nin üretim, yatırım ve istihdam gündemini canlı tuttuklarını, tüm şehirleri potansiyellerini harekete geçirecek, kalkınmalarını hızlandıracak sayısız proje ve yatırımla buluşturduklarını kaydetti.
MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ
Varank, kentlerin, ülke ekonomisine katkısını maksimum seviyeye çıkarmayı ve böylece topyekun kalkınmış bir Türkiye oluşturmayı hedeflediklerini vurgulayarak, “Bölgesel kalkınma politikalarının yanında ulusal seviyede sanayinin gelişmesi için de büyük çaba harcadık. Milli teknoloji hamlesi vizyonuyla hazırladığımız 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi çerçevesinde ülkemizin her yönden dışa bağımlılığını azaltacak politikalar uyguluyoruz.” şeklinde konuştu.
YERLİ VE MİLLİ
Kritik teknolojilerin yerli ve milli imkanlarla üretilmesi, sanayinin dijital dönüşümünün hızlandırılması ve yenilikçi girişimciliğin geliştirilmesi konularında tüm imkanların seferber edildiğini anlatan Varank, “Hamdolsun tüm bu yoğun çalışmalarımız meyvelerini vermeye devam ediyor. Bakınız, salgın şartlarına rağmen son açıklanan verilere göre, sanayideki kayıtlı istihdam 5 milyona yaklaştı.” dedi.
SANAYİ ÜRETİMİNDE ARTIŞ
Türkiye’de 2009 yılında sanayide kayıtlı çalışanların sayısının 2 milyon 890 bin olduğu bilgisini paylaşan Varank, “Bugün 5 milyon ve 2009’da bu ülkenin nüfusu kaçtı? 72 milyon, şimdi kaç? 85 milyon. Nüfusumuz yüzde 17 civarında artmış. Peki biz sanayideki istihdamı ne kadar artırmışız? Yüzde 75 artırmışız. İşte bu, yaptığımız işlerin nasıl meyve verdiğinin bir göstergesi. Emin olun, bu rakam tüm zamanların rekorudur. 12 aylık ihracata baktığımızda 250 milyar doları geçtiğimizi görüyoruz. Sanayi üretimimiz artmaya devam ediyor.” değerlendirmesinde bulundu.
TEKNOLOJİ TABANLI GİRİŞİMCİLİK
Bakan Varank, Türkiye’nin sanayi üretiminin artmaya devam ettiğini belirterek, “Haziran ayında geçen yıla kıyasla yüzde 8,5’lik önemli artış söz konusu. Teknoloji tabanlı girişimcilik alanında da dolu dizgin giden bir tabloyla karşı karşıyayız. 2022 yılının ilk 6 ayında ülkemizdeki girişimciler, 1,4 milyar dolarlık yeni yatırım çekmeyi başardı.” dedi.