Erzincan’da “Kadına yönelik şiddetle mücadele işbirliği protokolü ve koordinasyon planı ” konulu seminer düzenlendi.
Programa Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun, Erzincan aile, çalışma ve sosyal hizmetler il müdürü Muhammer doğan, il emniyet müdürü Bülent Şensoy, il sağlık müdürü Erkan Hirik, Erzincan il müftüsü Mehmet emin çetin, parti temsilcileri ve kurum müdürleri katıldı.
İlk olarak kürsüye gelen Erzincan aile, çalışma ve sosyal hizmetler il müdürü Muhammer doğan; ”Şiddet asla kabul edilemez bir insanlık suçudur. Medeniyet ve inanç değerlerimizde kaynağı bulunmayan kadına yönelik şiddet asla mağzur gösterilemez. Kadına şiddet, toplumsal bir mesele olup Toplumun her kesimini ilgilendirmektedir. Kadın kimliği, ülkemizde menşei, kültürel, dini vb farklılıkları içerisinde algılanmakta ve bu farklılıkları ile gerek sosyal gerek siyasal hayatımızı zenginleştirmektedir.
Lakin günümüz dünyasında yaşanan hızlı değişim ve dönüşüm, kadınlarımızın yükünü artırmakta, ev ve iş hayatında sorumluluğu artan kadınlarımızın sorunları da artış göstermektedir. Bunun en önemlisi şiddet olgusudur.
Kadına yönelik şiddet, kadınların insan haklarından yararlanmalarını ciddi biçimde engellemekte; yaşam, güvenlik, saygınlık, fiziksel ve duygusal sağlık hakkı gibi temek insan haklarını ihlal etmektedir. Kadına yönelik şiddeti doğuran etkenlerin temelinde çoklu ve karmaşık bir yapı sergilemektedir. Hepimizce mağlumdur ki toplu bir mücadeleyi gerektirir. İşte bugün burada ve tüm yurtta toplumsal mutabakatla bakanlıklar arası koordinasyonla hazırlanan kadına yönelik şiddete ulusal eylem planı ve bu plan dahilinde kurumsal iş birliği ve kapasitelerinin artırımı koordinasyon toplantıları düzenlenmekte. Birazdan bilgilerinize sunacağımız sunumda genel durumu ve yapılan ve yapılacakları taktirlerinize arzedeceğim. Katılımlarınız için şükranlarımı arz ederim.” dedi.
Ardından açıklama da bulunan Erzincan Valisi Ali Arslantaş ise “Bugün burada toplumumuzun kanayan yarası olan kadına yönelik, fiziki ekonomik , psikolojik, kültürel vb olan şiddet konusunu tüm detaylarıyla ilimizdeki durumuyla incelemek üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz. Aile Çalışma ve Sosyal Politika bakanları, Adelet Bakanları , İçişleri Bakanları , Milli Eğitim Bakanları, Sağlık Bakanlığı , ve Diyanet İşleri Bakanlarının geçtiğimiz günlerde atletmiş oldukları , imzalamış oldukları bir protokol var. 2020 ve 2021’de 75 maddeden oluşan ulusal eylem planını imza altına aldılar. Bu protokol kaynağını anayasadan Cumhurbaşkanlığı teşkilatının kurulması hakkındaki bir no’lu kararnameden ve yine 6284 sayılı ailenin korunması ve kadına karşı şiddettin önlenmesine dair kanundan almaktadır. İlimizde geldiğimiz durum teferruatıyla inceleyeceğiz. Yapılması gereken işleri sorumlulukları sorumlularında bedellemek üzere dile getireceğiz. 20. 12 2019 günü saat 10:00’ da da tüm ilçelerimizde bu toplantının bir benzeri Kaymakamlarımız başkanlığında düzenlenecektir. Şu saat itibariye 81 ilimizde aynı toplantı Valilerimiz başkanlığında düzenleniyor. Ben şiddetin önlenmesine katkı sunacağını, toplumumuzun gündeminden çıkaracak olan bu toplantının hayırlara vesile olmasını diliyorum. Sizleri saygı, sevgi ve muhabbetle selamlıyorum dedi.”
Haber: Sebahattin KAPLAN