
Ulalar Eski Belediye Başkanı Paşa DAĞ, Erzincan’daki çiftçilerin buğday üretiminde yaşadığı maliyet sorunlarına dikkat çekerek önemli açıklamalarda bulundu.
Ulalar Eski Belediye Başkanı Paşa DAĞ, Erzincan’daki çiftçilerin buğday üretiminde yaşadığı maliyet sorunlarına dikkat çekerek önemli açıklamalarda bulundu. Çiftçilerin ekimden hasada kadar kuruşu kuruşuna hesaplanan giderlerinin 7.250 TL’yi bulduğunu ifade eden Dağ, mevcut şartlarda üreticinin kazanç sağlayamadığını söyledi.
Paşa DAĞ, yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti:
“Eğer tarlamız iyi sulanırsa dediğim 400 kg buğday verimi alınır, eğer zamanında sulanmaz ise 200 kg kadar geriler. 2025 yılı ilimizde ortalama verim 300 kg buğdaydan verimli ürün alındı. Böyle bir sonuç çiftçiler için felakettir. Eğer devletimiz çiftçiye, anayasa ve ya yasayla tanınan yüzde 4 milli gelirden destek vermez ise gübre ve yakıttaki fahiş fiyata bir çare bulunmaz ise sıfıra sıfır elde var sıfır. 2026 yılı çiftçinin hali perişandır, yetkililere önemle duyurulur.”
DAĞ ayrıca, “Çiftçiliği artık parası olan yapabilir” diyerek maliyet kalemlerini tek tek paylaştı.
Bir dönüm tarlaya yapılan harcamalar şöyle:
- Bir dönüm tarlayı ekmek için traktörle sürüm:
Toprağı pullukla sürmek: 600 TL
Tırmıkla ekime hazırlamak: 500 TL
Mibzerle ekmek: 300 TL
Merdaneyle düzeltmek, sıkıştırmak: 300 TL
Toprak fraze ile kesekleri küçültmek: 600 TL
Toplam: 2.300 TL
- Tohum, ilaçlama, sulama ve biçme:
25 kg tohum buğday ilaçlama: 825 TL
Sulama: 750 TL
Gübre (güz ve bahar gübresi): 1.500 TL
Döver biçer: 500 TL
İşçilik: 250 TL
Toplam: 3.825 TL
Paşa DAĞ, verimli bir dönüm tarladan ortalama 400 kg ürün alındığını ve buğdayın kilogramının 15 TL’den hesaplandığında gelirin 6.000 TL olduğunu belirtti.
Toplam 5.588 TL masrafa karşılık üreticinin elinde sadece 412 TL kaldığını ifade eden Dağ, mevcut şartların sürdürülemez olduğunu söyledi.

