
Son bir haftada yükselişini hızlandıran altın fiyatları, yatırımcıların ve vatandaşların yeniden altın piyasasına yönelmesine neden oldu. Özellikle gram ve çeyrek altındaki artış, “Altın alınmalı mı, beklenmeli mi?” sorularını gündeme taşıdı.
Son bir haftada yükselişini hızlandıran altın fiyatları, yatırımcıların ve vatandaşların yeniden altın piyasasına yönelmesine neden oldu. Özellikle gram ve çeyrek altındaki artış, “Altın alınmalı mı, beklenmeli mi?” sorularını gündeme taşıdı. Erzincanlı kuyumcu esnafı İsmail Miraç DURMAZ, altın ve gümüş piyasalarındaki son gelişmelere ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.
Altın fiyatlarındaki artışın yalnızca Türkiye’ye özgü bir durum olmadığını vurgulayan DURMAZ, küresel piyasalardaki gelişmelere dikkat çekti. Altının seyrinde merkez bankalarının faiz kararlarının belirleyici olduğuna işaret eden DURMAZ, “Altın fiyatlarını değerlendirirken küresel etkenler her zaman ön plandadır. Bu yükselişi sadece Türkiye’ye özgü görmek doğru olmaz. Her ülkenin kendi merkez bankasının aldığı kararlar iç piyasayı etkileyebilir ancak altındaki asıl belirleyici unsur küresel gelişmelerdir” dedi.
Vatandaşların sıkça yönelttiği “Bu seviyelerde altın almak mantıklı mı?” sorusuna da yanıt veren DURMAZ, altının uzun vadede güvenli bir yatırım aracı olduğunu belirtti. DURMAZ, “Altın her zaman alınabilecek bir yatırım aracıdır. Özellikle uzun vadeli düşünen herkesin portföyünde bulunması gereken önemli bir emtiadır. Uzun vadede bakıldığında altın yatırımı her zaman kazandırmıştır” ifadelerini kullandı.

Bu yıl altın fiyatlarında dikkat çekici bir yükseliş yaşandığını dile getiren DURMAZ, “Yaklaşık yüzde 90–100 civarında bir artış sağlandı. Kârlılığı oldukça yüksek oldu” şeklinde konuştu.
Gümüş piyasasına da değinen DURMAZ, gümüşteki yükselişin arkasında teknolojik gelişmelerin bulunduğunu söyledi. Gümüşün kullanım alanlarının giderek arttığını ifade eden DURMAZ, “Gümüş, teknolojinin ilerlemesiyle birlikte daha fazla kullanılan bir metal hâline gelmiştir. Sağlık sektöründe, teknolojide ve özellikle güneş enerjisi panellerinde yoğun şekilde kullanılması gümüş fiyatlarını yukarı taşımıştır” dedi.
Bu yıl gümüşte ciddi bir artış yaşandığını vurgulayan DURMAZ, “Arz-talep dengesi nedeniyle gümüş yaklaşık yüzde 150’nin üzerinde bir artış sağlamıştır” diye konuştu.

