Her yıl matematikçileri, matematik eğitimcilerini, eğitim uygulamasını yapan öğretmen ve öğrencileri ayrıca kamuda çalışan matematikçileri bir araya getiren Geleneksel Matematik Sempozyumu Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi ev sahipliğin de başladı.
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi ev sahipliğinde, üç gün boyunca uluslararası 4 davetli konuşmacının katıldığı “17. Uluslararası Geometri Sempozyumu” gerçekleştiriliyor.
19-22 Haziran tarihleri arasında Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Prof. Dr. Erdoğan Kasapoğlu kongre ve kültür merkezinde 17. Uluslararası Geometri Sempozyumu düzenlendi.
Her yıl farklı illerde düzenlenen ve bu yıl Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen 17. Uluslararası Geometri Sempozyumuna Erzincan Valisi Ali ARSLANTAŞ, Erzincan Belediye Başkanı Bekir AKSUN, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın LEVENT, Türk Dünyası Matematikçiler birliği onursal başkanı Prof. Dr. Hasan Hilmi HACISALİHOĞLU, Üniversite akademisyenleri ve davetliler katıldı..
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Prof. Dr. Erdoğan Kasapoğlu kongre ve kültür merkezinde gerçekleştirilen 17. Uluslararası Geometri Sempozyumu saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı. Açılış konuşmalarını yapan 17. Uluslararası Geometri Sempozyumu düzenleme kurulu başkanı Doç. Dr. Sezai KIZILTUĞ, Sempozyumun Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesinde yapılmasında katkısı olanlara teşekkür etti.
Daha Sonra konuşmalarını yapan Türk Dünyası Matematikçiler birliği onursal başkanı Prof. Dr. Hasan Hilmi HACISALİHOĞLU Matematiği seven herkesin genç olduğunu belirterek başladığı konuşmasın da; “Burada 3 gün boyunca güzel şeyler yapacağız, matematik konuşacağız dedi. Şimdiye kadar yer aldığı Sempozyumlar ve konferanslardan örnekler de veren HACISALİHOĞLU, “Daha öncede Erzincan’a geldim. Her geldiğimde daha da geliştiğini görmekten çok mutluyum. Bunu başaran da Sayın Valimiz ile il ve ilçe belediye başkanlarıdır” diyerek, ülkemizin pek çok zenginliği içinde barındırdığını vurgulayarak; gençlere çok iş düştüğünü, yapacakları çok iş olduğunu söyledi ve “Allah sizlere uzun bir ömür, ülkemizi bilimsel açıdan daha ilerilere taşıyacak çalışmalar için güç versin,” dedi.
Daha sonra konuşan Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın LEVENT; “Matematik ile geometrinin birbirinden ayrılmadığını ifade ederek, Bende bir tıp mensubu olarak, matematik ile geometriye çok önem verdim ve çok sevdim. Bu yüzden bu sempozyuma severek geldim. Matematik ve geometrinin birbirinden ayrılmaz oluşu, değerli hocalarımızın anlatımlarından anlaşılıyor. Levent, Herkesin Geometriyi sevmesi dilekleriyle 3 gün sürecek sempozyumumuzda sunumlarını yapacak arkadaşlarımıza da şimdiden hoş geldiniz diyorum dedi.
En son konuşmalarını yapan Erzincan Valisi Ali ARSLANTAŞ ; Bu yıl 17’ncisi Erzincan Binali Yıldırım Üniversitemizde düzenlenen Uluslararası Geometri Sempozyumu’nun hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Bildirileriyle sempozyuma katkıda bulunacak tüm öğretim üyelerimize huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Böylesine önemli bir organizasyon ile akademisyenleri şehrimizde ağırlamaktan son derece mutlu olduğumu belirterek, tüm katılımcılara ilimize hoş geldiniz diyorum dedi.
Vali ARSLANTAŞ, Bizler sanatta, kültürde, edebiyatta ve bilimde büyük insanlar yetiştirmiş bir medeniyetin mensuplarıyız. Tarihimize şöyle etraflıca baktığımızda çok yakından müşahede edeceğiz ki ilim ve irfan sahibi nice aydın, bilim adamı şu an bile yolumuzu aydınlatmaktadır. Avrupa Orta Çağ’da dünya tepsi gibi düz ve etrafı duvarlarla çevrili zannederken Müslüman âlimler ilk olarak dünyanın yuvarlak olduğunu ve döndüğünü bulmuşlardır. Bazı hastalıkların mikroplardan geldiğini ilk bulanın İbni Sina olduğunu hepimiz biliyoruz. Biruni, dünyanın döndüğünü ve yerçekimini Newton’dan asırlar öncesinde ispat etmiştir. Farabi, sesin fizik ilmindeki tarifini ilk yapan kişidir. Gıyaseddin Cemşid, matematiğe ilk defa ondalık kesir sistemini getirmiştir. İbni Haldun’un tarih ve sosyolojideki öncülüğü herkesin malumudur. Ebül Vefa, trigonometride tanjantı ve sekantı bulan kişidir. Yakın zamanda Nobel ödülü alan ve bu toprakların yetiştirdiği en önemli bilim insanlarından biri olan Aziz Sancar, DNA onarımı, kanser tedavisi alanlarında çığır açmıştır. Şimdi Oktay SİNANOĞULLARI , Cahit Arfları, Şerif Mardinleri, Fuat Sezginleri rahmetle anmakla beraber onların dünyada yaptığı buluşlar, yenilikler bizim yolumuzu aydınlatmalı, dijital çağda daha özgüvenli bir şekilde çalışmamızı sürdürmeli ve stratejimizi belirlemeliyiz.
Bildiğiniz gibi geometri, dünyayı ölçmek için icat edilmiştir. “Yer, dünya, yeryüzü“ anlamına gelen “geo“ ve “ölçmek“ anlamına gelen “metri“ sözcüklerden oluşan geometri, insanoğlunun uzayı ve dünyayı anlamlandırma, tabiri caizse ölçüp, biçmek için mesai harcadığı bir dal olmuştur. Yürüyeceği mesafeyi, ekeceği tarlanın alanını, barınacağı evin hacmini belirlemek için insanoğlunun faydalandığı matematik ve geometri gelişen ve değişen dünyayla birlikte farklı anlamlar, kullanım sahaları da kazanmıştır. Bilimin bütün dallarını hayatın merkezine taşıdığımız sürece; bilimi, insanların daha müreffeh bir yaşam sürmesinde etkin kıldığımız müddetçe inanıyorum ki pozitif bilimler geçmişte olduğu gibi gelecekte de medeniyetin inşasında temel faktör olacaktır.
Devletimiz bu anlayışla her ilimizde yükseköğretim kurumları açmıştır. Bilimi hayatın merkezine taşıyan devletimiz, üniversitelerin ihyası için tüm imkanlarını seferber etmiştir. İnanıyorum ki böylesi önemli yatırımların neticesinde ülkemiz bilimde de arzu ettiğimiz seviyelere siz değerli hocalarımız sayesinde kavuşacaktır. Sizlere bilimin ve aklın rehberliğinde yaptığınız tüm çalışmalarda başarılar diliyorum. “Biz uygarlıktan, ilimden ve fenden kuvvet alıyoruz ve ona göre yürüyoruz.“ diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği istikamette yolumuzu aydınlatmaya devam edeceğiz.
Bu vesileyle tekrar, 17. Uluslararası Geometri Sempozyumu’nun hayırlara vesile olmasını diliyorum. Tüm katılımcılarımıza ve sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Sizleri saygıyla muhabbetle selamlıyorum” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Sempozyumun Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesinde yapılmasında katkısı olan Erzincan Valisi Ali ARSLANTAŞ, Erzincan Belediye Başkanı Bekir AKSUN, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın LEVENT, Türk Dünyası Matematikçiler birliği onursal başkanı Prof. Dr. Hasan Hilmi HACISALİHOĞLU ve 17. Uluslararası Geometri Sempozyumu düzenleme kurulu başkanı Doç. Dr. Sezai KIZILTUĞ’a plaket takdim edildi.
Program konuklara verilen ikramın ardından sempozyuma katılan konuşmacılar sunumlarını gerçekleştirdiler.
Haber: Eren BAYRAK