Hormonlu gıdalar maalesef hayatımızın her alanında var ve biz sağlıklı beslenmeyi amaçlayanlar için
hormonsuz gıdaları ayırt etmek günümüzde önemli bir konu haline geldi.
Genel olarak dış görünüşü şekilsiz, bozuk, sivri çıkıntıları olan, içleri ya da çekirdek etrafı boş ve ürün
kendine has tadı vermiyorsa o sebze ve meyveler hormonludur…
Hormonlu meyve ve sebzelerin dış görüntülerinin şekilsiz, bozuk, içlerinin ve çekirdek çevresinin boş
olduğu, kendisine has tadı vermediği belirtildi.
Vatandaşların, çarşıda pazarda hormonlu ve hormonsuz sebze-meyveyi ayırt edebilmeleri için bazı
ipuçları şöyle sıralanıyor:
Domates: Domates kesildiğinde içi fazlaca boşsa meyvenin ucunda sivri çıkıntılar ve yuvarlak
yapısından farklı bir şekle sahipse hormonlu olduğundan şüphelenebilirsiniz. Ayrıca hormonlu
domateslerde dik kesildiğinde ortasında beyaz ve sert bir tabaka görülür.
Salatalık: Şekilsiz, bir ucu kalın bir ucu ince veya yan yana yapışık meyvelere dikkat edin. İçleri âdete
sünger gibi, çekirdek evi de kof bir yapıya sahiptir. Tatlarında
Farklılıklar ve lezzetsizlik vardır.
Biber: Aşırı büyük ve etli bir görünüme sahiptir. Çekirdek etrafı boş, etli kısmında domatesteki gibi
beyaz ve sert bir doku görülür.
Patlıcan: Şekli bozuktur, kenarda şişlikler görülür. Yan yana yapışıktır, etli kısmı sünger gibi kof olur.
Patates: Şekilsiz ve yumruları birbirine yapışıktır. Patateste aşırı gübre ve hormon kullanılırsa içinde
kararmalar görülür.
Çilek: Aşırı büyük, çift yapışık ve içleri boştur.
Karpuz: Hormonlu karpuzların çekirdek evleri boştur. Yendiği zaman aşırı nişasta kokusu verir.
Haber: Sebahattin KAPLAN