Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Hayvan Pazarında Stant Açtı.
Kurbanlık hayvanlar, çalışma izni almış kesimhaneler ile Kurban Hizmetleri
Komisyonları ve Belediyelerin belirlediği kesim yerlerinde kasaplık belgesi veya
Kesim Elamanı yetiştirme ve Geliştirme Kurslarından alınmış’ ’Kurs Bitirme Belgesi’’
olanlar tarafından; köylerden ve belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde ise
–cadde sokak ve parka bakmak kaydıyla kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak
ve çevreye zarar vermeyecek şekilde- ehli kişilerce kesilmelidir. Cadde, sokak ve
park gibi kumsal alanlarda kurbanlık hayvan kesimleri yapılma.
Kurban keserken aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir Usulüne bir kesim yapmış
olmak için hayvanın yemek ve nefes borularıyla, iki atar damarından en az birinin
kesilmesi gerekir. Bu şekilde yapılan bir kesim sırasında, hayvanın omuriliğinin
kesilmesi mekruhtur. Bu konuda etlik kesim ile kurbanlık kesim ile kurbanlık kesim
arasında bir fark yok yoktur. çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır.
Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet edilmemelidir. Bu nedenle
hayvanlar ehli kişiler tarafından kesilmeli ve kesim işlemi süratli bir şekilde yerine
getirilmelidir. Hayvanın canı çıkmadan başının gövdesinden ayrılmasına özen
gösterilmelidir. Aynı şekilde hayvanların bir diğerinin kesimini görecek şekilde yan
yana bulundurulmalarına azami özen gösterilmelidir.
Kurbanlık hayvan kesiminde kullanılacak bıçaklar yeterince keskin olmalıdır.
Kurbanlık hayvanlar, eziyet edilmeden kesim yerlerine götürülmeli, kasaplar ve eğitim
görmüş kişilerce ıstırap çekmeyecekleri şekilde usulüne uygun olarak yatırılıp
kesilmelidir. Ayrıca, kesim öncesi hayvanlara yapılan kötü muamele hayvanları strese
sokar Bu durum kesim sırasında hayvanların kanlarını yeterince akıtılmaması neden
olur. Kanları yeterince akıtılmaması et kalitesini olumsuz yönden etkiler ve etlerin
dayanma süresini kısıtlar.
Haber: Sebahattin KAPLAN