DOLAR 32,3145 % -0.36
EURO 34,6402 % -0.62
GRAM ALTIN 2.407,09 % -1,15
ÇEYREK A. 3.935,59 % -1,15
BITCOIN 63.430,23 1.8
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava
Google News

ALTIN MADENİ DOĞAYA ZARAR VERİYOR

Son Güncelleme :

29 Ağustos 2019 - 14:23

/ 2.285 views kez okundu.
reklam
ALTIN MADENİ DOĞAYA ZARAR VERİYOR
reklam

Açıldığı günden bugüne onlarca davaya konu olan, mahkeme kararı ile durdurma işlemleri yapılan söz konusu maden; bölgedeki flora ve faunaya / yeraltı sularına ciddi zarar veriyor olması sebebi ile bölgede yaşayan bölge sakinlerinden ciddi tepki görüyor. İliç sabırlı Köyünden Sedat Cezayirlioğlu ve arkadaşı Eşref Demir’in 4 yıl süren Hukuk mücadelesini Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşıdı.

Erzincan İliç’te faaliyet gösteren altın madeni hayatı yok ediyor. Yaşam alanlarına yakın olan İlçede artık kuşlar ötmüyor, balık ölümleri yaşanıyor ve doğal yaşam  için tehlike arz ediyor.

İliç’te madencilik faaliyeti yapılan çok sayıda makinenin çalıştığı bölgede, doğal yaşamın değişimini görüyoruz. Önceden doğal yaşamın daha canlı olduğu bölge şimdilerde hayvanlar ölümleriyle yok olmaya gidiyor.

Bölgede çalışan  makinelerin çıkardığı toz bulutları dahi doğal yaşama büyük bir zarar veriyor. Havuzlarda açık şekilde yapılan siyanürle altın ayrıştırması yapıldığı da ve canlılara zarar verildiği yaşanan hayvan ölümleriyle gözlenmektedir.

Bölgede maden işletmesinin doğaya ve insan sağlığına zararlı kimyasalları kullanma metodları yönünde doğaya uygun yöntemlerle kullanılmadığı ifade ediliyor. Zehirli kimyasalların açık havada buharlaşma ve doğaya, çevreye, canlıların sağlığına zarar verme ihtimali bulunuyor. Bu riskin göze alınıyor olması ve bu yöndeki tepkilere hiç bir yanıt verilmiyor olması akılları karıştırıyor. Bölgedeki etkin çevre kuruluşları ve dernekler maden şirketinin doğayı ve insan sağlığını tehdit eden bu sürecinin devam etmesine engel olunması gerektiğini ve mutlaka / çevre faktörlerine zarar verilmeyen yöntemlerle işletmenin çalışmalarını sürdürmesi gerektiği  belirtiyorlar.

Vatandaş ise yaşanan bu durumlar karşısında şunları dile getiriyor ; “ sağlık sorunları gösteriyor kendini. Hayvanlarda da farklı özellikler baş göstermeye başladı. Canlılar tehdit altında kalıyor. Sağlık konusunda daha özen gösterilmeli. Madenden önce İliç geçimini tarım, hayvancılık geçindiriyordu. Bu insanlar doğal yaşamla iç içe yaşıyordu. Madenden sonra doğal yaşam biraz daha sorunlu olmaya başladı.

Haber: Haber Merkezi

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.