Erzincan’ın tek standart üzüm çeşidi olan Kara erik diğer adı Saruç genellikle sofralık olarak tüketilmektedir. Buğday meydanında köylüler yaptıkları bir çok ürünü pazara getirerek satışa sunuyorlar.
Kışlık ürünlerini hazırlayan köylüler saruçtan, deu pekmezine, cevize kadar bir çok doğal ürün köylüler tarafından getirilerek vatandaşlara sunuluyor. Ararucun kilosu ise 80 tl den satılıyor.
Pazara ürünlerini getiren köylü vatandaşlar ise şunları kaydetti; “ saruçlarımız lezzetli olup Bildiğiniz Üzümü yarıyoruz arasına cevizi koyup İpe diziyoruz .Saruç en fazla Üzümlü ilçesinde yapılır. Saruçun emeği çok Üzümü topla getir yar kurut Cevizi kır Üzümün arasına koyulan ceviz ipe dizilerek tüketime sunuluyor. Saruç Ciminin doğal üzümü bağdan Üzümü getirip. Üzümü kuruttuktan sonra içine Cevizi koyuyoruz tek tek bunları ipe diziyoruz ondan sonra güneşte kurutuyoruz ipe dizdiğimiz saruç bir haftada kuruyor Saruç Türkiye’de ilk üzümlü ilçesinde tüketime sunulmuştur” diye konuştular.
Kara Dut Pekmezi yaparak pazara satmaya getiren köylüde ; “ Ağaçtan Dutu ağa döküyoruz dutu leğene koyup kaynatıyoruz kaynattıktan sonra ezip suyunu çıkarıp Şiresini kaynatıyoruz katılaşana kadar kaynatıyoruz kaynattıktan sonra kaba doldurup güneşe koyuyoruz pekmez olunca küçük kavanozlara koyup pazarda tüketime sunuyoruz. Cevzi satıcısı ürünlerini kendi toplayarak, zor toplan
an bir yiyecek zamanla ceviz toplayan köylülerin ağaçtan düşme tehlikesi geçirebiliyorlar. Bahçeli köyün cevizi çeşitli tatlılarda ve saruç ta kullanılıyor vitamin değeri çok yüksek yiyecektir2 diye konuştular.
Bu çeşit kendine has aroması ile tanınmakta olup il geneli ve komşu illerde büyük rağbet görmektedir. Bölgede çok eski zamanlardan beri Kara erik üzüm çeşidinden “Saruç” isimli geleneksel bir ürün üretilmektedir. Saruç, ortadan ikiye bölünerek kurutulan üzüm tanelerinin içine, ceviz İçi konulduktan sonra; ipe dizilerek tüketime sunulan geleneksel bir üründür.
Yüksek besin içeriği ve sıra dışı aroması ile yoğun talep gören ürün, oldukça iyi fiyata alıcı bulabilmektedir. Bu çalışma, Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu’nda 2011 yılında gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, geleneksel yöntemlerle üretilen Suruç’un, üretim akış şeması, üretilen saraç’ta bazı fiziksel (pH, suda çözünen kuru madde (SÇKM), kül oranı, nem, kuru madde, kabuk renk değerleri) ve kimyasal özellikler (protein, toplam asitlik, N, P, K, Ca, Mg, S, Fe, Zn, Cu, Na) saptanmıştır. 1 Kg yaş üzümden 185 g kuru üzüm elde edilmiş; 1 kg Suruç’un ise 685 g kuru üzüm ve 315 g iç cevizden üretildiği belirlenmiştir. Analiz sonuçlarına göre, üretilen Saraç’ta PH 3.13, S.Ç.K.M. %5.77, protein %7.48, P 225,20 mg, Ca 59.40 mg, Cu 0.66 mg olarak bulunmuştur.
Haber: Sebahattin KAPLAN