Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi Tramtoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. İsmet Yalkın Çamurcu, Diz yaralanmaları ve Menisküs ile ilgili olarak önemli açıklamalar da bulundu.
Diz sakatlanmaları günlük ortopedi pratiğimizde en sık gördüğümün yaralanmalar olduğunu ifade eden Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Ortopedi Tramtoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. İsmet Yalkın Çamurcu; “ Diz eklemi vücudun en büyük eklemi olup stabilitesini sağlayan birçok bağlar içermektedir. Dizde travma sonrası meydana gelen ve halk arasında su toplaması ve ödem olarak tabir edilen durumlar özellikle dizin bağ yırtıklarından sonra, diz içi eklem kıkırdak kopmalarından sonra veya menisküs kök yırtıklarından sonra meydana gelmektedir ve çoğunlukla ileride kalıcı sorunlar oluşturabilecek potansiyeldedir dedi.
Doç. Dr. Çamurcu, Dizde su toplaması ve ödem aynı zamanda romatolojik hastalıklarda da meydana gelmektedir. Bu durumlarda herhangi bir travma öyküsü olmayan hastada aralıklı olarak eklemlerde meydana gelen şişlikler oluşabilmektedir. Özellikle istirahat ağrısı olan, sabah eklem sertliği olan ve eklemlerde gezici ağrı ve şişliği olan hastaların ortopedi veya fizik tedavi hekimleri tarafından muayene ve tetkikleri sonrası gerekirse iç hastalıkları (dâhiliye) romatoloji bölümüne yönlendirilmesi gerekebilmektedir.
Dizde su toplaması ödemin travmadan sonra en sık rastladığımız diğer önemli sebebi ileri yaş hastalarda gördüğümüz dizin kıkırdak harabiyetine ikincil gelişen eklem içi efüzyondur. Bunun sebebi eklem içi kıkırdak harabiyetine bağlı olabileceği gibi sistemik hastalıklara ikincil de gelişebilmektedir.
Özetle dizinde şişlik meydana gelen hastaların mutlaka kısa süre içinde ortopedi hekime başvurması. Yapılacak görüntüleme ve kan tetkikleri sonrası gerekirse diz içindeki sıvının boşaltılarak incelemesinin yapılması ve buna göre tedavinin planlanması önemlidir” dedi.
Haber: Eren BAYRAK