Kış aylarının gelmesiyle birlikte halkın yoğun olarak tükettiği pestil gibi lezzetler tezgâhlarda sergilenmeye başlandı.
Doğal ürünleri üreticisinden tüketicisine aktardıklarını belirterek bu ürünlerin şifa kaynağı olduğunu söyleyen esnaf Cemalettin Ercan farklı lezzetlerde ürünler üretiyoruz dedi.
Konuşmasında Esnaf Cemalettin Ercan; “ Yayla başı Beldesindenim bizim kendi köyümüzde veya diğer köylerde duttan yapılan Erzincan’a has bir dut Pestili her türlü yararlı her şeye yemeye tatlıdır çok güzel pestil.Bunun birde duttan yapılan pestilimiz var kesmecemiz var bunlar çok güzel doğal yiyeceklerdir pestilin içinde dutun haricinde tatlandırılmış kaysı çekirdeği var kaysı çekirdeği pestilin üzerine koyuluyor başka katkı maddesi yoktur. kaysıdan yapılan pestile kaysı çekirdek konulmuyor kaysı pestili bağırsaklarda sıkıntı varsa şifa oluyor kaysı pestili tamamen kaysıdan yapılıyor. Vişne erik veya dut bunların karışımından yapılıyor bunlarda üzümlü ilçemizde yapılıyor bunlarda çok güzelde tamamen doğal yiyecekler. Kesmece bunu biz kendimiz evde yapılıyor doğrudan kaysıdan yapılıyor en ufak katkı maddesi yoktur buda bağırsaklarda bir sıkıntı giderir akşamları çayla birlikte alına bilir” dedi.
Meyvelerin lezzetini ve besleyici özelliklerini taşıyan pestillerin kağıt gibi ince yapısı, yemek alışkanlıklarınıza yenilik katacaktır. Çocuklarınızın yöresel ve doğal besinlerle tanışması için de pestiller ideal bir başlangıç olabilir. Evinizde çeşit çeşit pestil yaparak, meyve tüketmeyi keyifli ve lezzetli bir hale getirebilirsiniz. Farklı meyvelerle hazırlanmış pestil tarifleri, özellikle kış aylarının enerji kaynağı olacak atıştırmalıklar arasına girecektir. Pestiller: dut, kayısı, gibi birçok meyveden elde edilebilmektedir.
Haber: Sebahattin KAPLAN