begümecigiller (Malvaceae) ailesine ait bir bitki olan hibisküs, Latince Hibiscus sabdariffa ismiyle bilinir. Ülkemizde yaygın olarak yetişen gül hatmi çiçeği (Hibiscus syriacus) ve Japon gülü (Hibiscus rosa-sinensis) de hibisküs bitkisinin çeşitleridir, ancak bitki çayı olarak tüketilen ve canlı kırmızı, kurutulduğunda oldukça sertleşen kabuklarıyla dikkat çeken hibisküs türü, H. Sabdariffa’dır.
Kökeninin Afrika olduğu düşünülen hibisküs bitkisi, Asya kıtasında, özellikle Çin ve Tayland’da yoğun olarak yetiştirilmekte ve tüketilmektedir. Burada taze olarak yemeklerde, salatalarda hatta turşularda da kullanılan hibisküs, ülkemizde genellikle kurutulmuş olarak kullanılmaktadır.
Hibisküsün faydaları nelerdir?
Kolesterolü dengelemeye yardımcıdır.
Kan şekerini düzenlemede oldukça etkilidir. Bu özelliğiyle diyabet hastalığına karşı korunma sağlar, şeker dengesizliğine bağlı gelişen açlık krizlerini önler, kilo vermeye de yardımcıdır.
İçeriğindeki antioksidanlar karaciğeri destekler.
Cildi güzelleştirir.
Adet döneminde yaşanabilen kramplar, ruh hali değişimleri gibi sorunların azaltılmasına yardımcı olur.
C vitamini bakımından oldukça zengindir. Bu özelliğiyle bağışıklık sistemini güçlendirir ve özellikle kış aylarında nezle ve grip gibi hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olur.
Sindirim sistemini rahatlatır. Şişkinlik ve gaz şikayetlerinin giderilmesine yardımcı olur.
Zihni güçlendirir; depresyon, anskiyete ve benzeri rahatsızlıkların azaltılmasına yardımcı olur.
Hibisküs kullanırken dikkat:
Hibisküsün kan şekeri üzerindeki etkileri yoğun olduğundan dolayı halihazırda bir diyabet tedavisi görüyorsanız, düzenli olarak hibisküs kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız.
Hibisküsün vücuttaki östrojen seviyelerini etkileyebileceğini ortaya çıkaran bazı araştırmacılar, bu bitkinin hamilelik döneminde kullanılmaması gerektiğini ifade ediyor.
Emzirme dönemindeki etkileri tam olarak bilinmediği için emziriyorsanız da hibisküs çayından uzak durmanızda fayda var.
Hibisküs çayı nasıl demlenir?
Bir su bardağı kadar kaynamış suyun içerisine bir tatlı kaşığı kurutulmuş hibisküs yaprağı ilave edilir ve ağzı kapatılarak 10 dakika boyunca demlenir. Süzüldükten sonra tüketilebilir. Kan şekerini dengeleyici özelliğini artırmak için hibisküs çayına bir kabuk tarçın ilave edilebilir. Kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek ve hastalıklara karşı korunmak için zencefil, adaçayı ve benzeri bitkilerle karıştırılarak da demlenebilir. Bir parça hibisküs, demlediğiniz herhangi bir bitki çayını tatlandırmak için kullanılabilir. Hibisküs çayı, soğuk olarak da tüketilebilir. Bunun için bir litre kaynamış suda iki yemek kaşığı hibisküsü 10 dakika boyunca demledikten sonra soğutarak iyi bir soğuk bitki çayı hazırlayabilirsiniz. Bu haliyle hibisküs, limonata ve benzeri soğuk içeceklere de lezzet ve renk verir.
Haber: Haber Merkezi