Reçine Nedir?
“Reçine nedir?” sorusunun 2 farklı anlamı bulunuyor. Birinci anlamı: başta çamlar ve kozalaklar olmak üzere bazı ağaçlarda salgılan sıvı maddedir. İkinci anlamı ise: sonsuz polimerleşmeyle elde edilen, büyük moleküllü yapay maddedir. Reçine denildiğinde genellikle akla ilk olarak birinci tanımın geldiğini söyleyebiliriz. İkinci tanım ise bu işle uğraşan kişiler tarafından biliniyor.
Reçine, başta çamlar ve kozalaklar olmak üzere bazı bitki ve ağaçların salgıladığı sarı renkli sıvı bir maddedir. Bu madde havadaki oksijen ile birleştiği zaman sertleşir. Hoş bir kokusu vardır. Ülkemizde en çok bilinen reçine türü çam ağaçlarının reçinesidir. Halk arasında çam sakızı adıyla da bilinir. Çam ağaçlarının yanı sıra maydanozgiller ve baklagiller gibi çeşitli bitki familyaları tarafından da üretilir. Reçine, katı veya yarı akışkan şeklinde betimlenir. Bitkilerin salgı kanallarında toplandıktan sonra dışarı verilir.
Reçine ayrıca oldukça değerli bir taş olan kehribarın fosilleşmiş halidir. Bu taş, çam ağaçlarının gövdesinden akan reçinenin toprak altında fosilleşmesi sonucunda oluşur.
Reçine Ne İşe Yarar?
Reçine bitkiler tarafından ağaçta meydana gelen yaraları iyileştirmek veya ağacı dış etkenlerden korumak amacıyla salgılanır. Reçine bitkide ya da ağaçta yaralanmış olan bölgeyi patojenler ve böceklere karşı koruyan bir settir.
Haber: Sebahattin KAPLAN