SON DAKİKA
hava
Google News

OKULLARDA ŞİDDETİN ÖNLENMESİ

Son Güncelleme :

14 Aralık 2019 - 13:52

/ 1.393 views kez okundu.
reklam
OKULLARDA ŞİDDETİN ÖNLENMESİ
reklam

Aileye Öneriler

Telefonla bir arkadaşınızı ya da akrabanızı . Sizi sakinleştirebilecek bir etkinlikle uğraşın örneğin çiçeklerinizi sulayın. Çocuğunuzun yanından uzaklaşın; mümkünse odanıza gidin ve sakinleşene kadar orada kalın. Hâlâ sakinleşemediyseniz gidin bir yastığı yumruklayın. Sakinleşince çocuğunuzun yanına dönün ve sorun davranışa çözüm bulmaya çalışın. Unutmayın tüm bunları yapmakla, bir yandan onu ve kendinizi incitmekten kaçınırken diğer yandan da ona öfkenin nasıl kontrol edilebileceğini öğretmiş olursunuz.

AİLE İÇ ŞİDDET

Burada anne baba çocuğun yanında tartışıyor yor. Çocuklara dikkat eder misiniz? Sizce neler hissediyorlar, yapabilecekleri neler var?

Evdeki Şiddeti azaltın Evi güvenli hale getirin. Çocuklarınıza yârdim edin Madde kullanımından uzak tutun. Çevrenin güvenliğini sağlayın 6. Medyadaki şiddete sinir getirin 7. Psikolojik rahatsızlık olasılığını düşünün Öfke Kontrolü Becerisi

Sizi öfkelendiren bir olayla karşılaştığınız- da; Hemen durun ve içinizden 10’a kadar sayın. Bunu yaparken bir kaç kez derin nefes alin ve yavaş yavaş verin. Çocuğunuza çok öfkeli olduğunuzu ve sakinleşene kadar bu konuyu konuşmak istemediğinizi söyleyin. Kendi kendinize ‘sakin ol’ deyin.

Kendinize sevdiğiniz bir yiyecek ya da

Sevgiyle paylaşın. Yanında olun ve hasretin. Aile sohbetleri yapın. Haftada bir gün aile toplantısı yapın Eleştirmeden Yargılamadan Dinleyin. İletişim Becerilerini yapın. Duyguları Paylaşın. Öfke Kontrolü ve Çatışma çözme becerileri hakkında bilgi alın.

NOT: 4320 Sayılı Ailenin Korunmasına Dair Yasa: Şiddete maruz kalan kişiye Karakola, Cumhuriyet Başsavcılığına ya da Aile Mahkemesine şikâyet etme hakkı tanımaktadır. Şiddeti kanıtlamak gerekmiyor tedbir kararı çıkarılır. Şikâyetinizi istediğiniz yere yaparak “Şiddete Dur!” diyebilirsiniz.

Şiddet Öğrenmiş bir davranıştır. Gelin bu davranışı değiştirelim. Çocuklarımıza sevgi ve merhamet ile yaklaşırsak çözemeyeceğimiz problem kalmayacaktır.

Neden $şiddete Başvuruyoruz. Yanlış arkadaşlık ve özenti ekonomik ve sosyal nedenler Aile içi iletişim eksikliği Boşanma, ölüm, geçimsizlik ve aile içi şiddet Kazanç elde etmek için organize suç grupları ve ailelerin suça yönlendirilmesi. Köyden kente göç ve kentlileşememe 6. olgusu 7. Şiddet içeren benzer programlar Öğrenme problemi olan çocuklar Düşük motivasyon. Düşük eğitim düzeyi, kültürel eksiklik Şiddetin Sonuçları; Duygusal Tepkiler; şok, kaygı, terör, depresyon, suçluluk, kabadayılık, aşırı uyarılmışlık. Biyolojik Temelli Tepkiler; uyku bozuklukları, kâbuslar, abartı şaşkınlık tepkisi, psikosomatik semptomlar. Davranışsal Tepkiler; kaçınma, sosyal açıdan içine kapanma, güven azalması, madde kullanımı.

Bilişsel Tepkiler; konsantrasyon zayıflıkları, karmaşa, kendini suçlama, düşük benlik algısı, kontrolü kaybetme duygusu.

Fiziksel Şiddet; Kişilerin bedenine yönelik olan ve bedensel zarar görmesine yol açan şiddettir.

Psikolojik Şiddet

Kişilik özellikleri kullanılarak, baskı kurularak, duyguların kullanılarak istemediği şeylere maruz bırakılmasıdır.

Haber: Sebahattin KAPLAN

 

 

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.