SON DAKİKA
hava
Google News

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi kardoliji Bölüm Başkanı Dr. Mutlu Büyüklü,yeni kalp krizi geçirenlerin nelere dikkat etmesi gerektiği hakkında bilgi verdi

Son Güncelleme :

19 Aralık 2019 - 9:14

/ 2.151 views kez okundu.
reklam
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi kardoliji Bölüm Başkanı Dr. Mutlu Büyüklü,yeni kalp krizi geçirenlerin nelere dikkat etmesi gerektiği hakkında bilgi verdi
reklam

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi kardoliji Bölüm Başkanı Dr. Mutlu Büyüklü, özellikle yeni kalp krizi geçirenlerin nelere dikkat etmesi gerektiği hakkında bilgi verdi.
Havaların soğuması, özellikle kalp ve yüksek tansiyon hastalıklarını tetikliyor. Göğüs ağrısı, ritim bozuklukları, hipertansiyon atakları, kalp krizi ve ani ölümlerin görülme riski soğuk havalarda artıyor. Kalp krizi geçirmiş olan hastaların gerekli yaşam tarzı değişiklikleri yapmamaları durumunda ciddi kalp krizi riski taşımaya devam edeceğini söyleyen Dr. Mutlu Büyüklü, ”Kalp krizini etkileyen   havasal ve iklimsel değişikliklerden bahsedeceğim. Kalp krizi bilindiği gibi kalp damarlarındaki tıkanıklıktan oluşan, çok ciddi hayati fonksiyonlara sebep olan ve  ciddi anormalliklere yol açan bir hastalıktır. Bunun birçok nedeni var en önemli nedenleri ise genetiksel faktörler ve çevresel faktörler. Çevresel faktörler de kalp krizini tetikleyebiliyor. Bunlardan en önemlileri şeker hastaları, tansiyon hastaları, sigara kullanımı ve sedanter yaşam. Bu risk faktörlerine sahip hastalarda bazı tetikleyici faktörlerin olması da kalp krizine  yol açıyor. Bu tetikleyici faktörlerden en önemlilerinden birtanesi de  psikolojik ve fiziksel stres faktörleridir.

Hastalarımızda iklimsel değişiklikler sonucu oluşan stres faktörleri,  kalp krizi riski olan hastalarda kalp krizinin aşikâr olmasına yol açabiliyor. Bundan dolayı özellikle risk faktörüne sahip hastalar genetiksel olarak kalp krizine yatkın olan ve çevresel faktör olaraktan sigara kullanan, şeker hastalığı olan ,obezitesi olan, sedanter yaşamı olan hastalardır. Bu hastaların iklimsel değişikliklerde mutlaka dikkatli olmaları gerekir. Sıcak havalarda özellikle havaların daha sıcak olduğu dönemlerde dış ortamlarda bulunmamaları gerekir. Ve kendilerini hava değişikliklerine karşı mikrobiyal hastalıklara yakalanmama adına muhafaza etmelerini tavsiye ediyoruz.

Şikayati olmayan hastalar kontrol amaçlı bazı durumlarda kontrolden geçmeleri gerekmektedir. Bu yaş guruplarını  risk faktörleri açısından değerlendirmek gerekir. Bir erkeğin özellikle 45 yaşından sonra gizli bir kalp hastalığı olup olmama açısından mutlaka kontrole gelmesi, özellikle bayanlarda da 55 yaşından sonra veya menopoz döneminden sonra eğer ailesel risk faktörü varsa mutlaka gizli bir kalp hastalığı olup olmaması açısından kardoliji uzman doktoruna mutlaka muayene olması gerekmektedir.  dedi”

 

Haber: Sebahattin KAPLAN

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.