Günde 2 – 2. 5 Litre Su İçin.
İnsan yaşamı için oksijenden sonra gelen en önemli öge sudur. İnsan açlığa haftalarca dayanabilirken Susuz. Ancak birkaç gün yaşayabilir. Vücut ısısının dengelenmesi, metabolizmanın devamı ve vücuttan zehirli atık maddelerin atılması için su elzemdir. Bu nedenle günde 2. 5 litre su tüketin.
Egzersizi İhmal Etmeyin.
Sağlıklı yaşam ve sağlıkla beslenme düzeninin içerisine muhakkak bir egzersiz programı dâhil edin. Yaşam koşullarınıza uygun, sürekli yapabileceğiniz bir aktivite türünü seçin ve düzenli olarak egzersiz yapın.
Yağ Tüketimini Azaltın.
Beslenmenizdeki yağ tüketimini azaltın. Özellikle katı yağlardan (margarin, tereyağı vb.) uzak durun, daha çok bitkisel sıvı yağları tercih edin. Bir günde en fazla 3 yemek kaşığı sıvıyağ tüketin. Yemeklerinizi hazırlarken kızartma yerine 1zgara, haşlama, buharda ve fırında pişirme yöntemlerini kullanın.
Abur- Cubura Sınırlandırma Getirin..
Abur cubur olarak nitelendirilen hazır yiyecekler ve ağır tatlılar, pastalar fazla miktarda yağ ve enerji içerdiğinden hem kilo aldırıcı hem de hastalıklara yatkınlığı artırıcıdır. Bu nedenle bu yiyeceklere mutlaka sınırlama getirin.
Kuru baklagilleri ve Lifli Besinleri Tüketin.
Tüketilen karbonhidrat kaynağının türüne ve miktarına dikkat edin. Saf şeker kaynakları ve rafine unlu besinler yerine tokluk hissini arttıran, kabızlığı engelleyen ve kilo kontrolünü kolaylaş- tiran kuru baklagilleri (nohut, mercimek, barbunya gibi), lifli tahılları, taze ve kuru meyveleri, sebzeleri tercih edin.
Sağlıklı Bir Yaşam için Beslenme Önerileri:
Öğün Atlamayın
Yeterli ve dengeli beslenmek için öğün atlamayın. Çünkü atlanan her öğün bir sonraki öğüne kadar daha çok acıkmanıza ve karşınıza çıkan her yemeği kalorisi yüksek veya düşük, miktarca çok veya az demeden ihtiyacımızdan fazla tüketmenize neden olacaktır.
Öğününüz Çeşitli Olsun..
Mümkün olduğu kadar çok çeşitli beslen- meye özen gösterin. Her gün besleme planınız içerisinde tüm besin gruplarına (süt, et, sebze-meyve, tahıl) yer vermeye çalışın. Bu besinlerin hepsinden bir öğün- de tüketemeseniz de gün içerisinde farklı öğünlerde almaya çalışın.
Bol Sebze ve Meyve Tüketin.
Sebze ve meyveler bol su ve vitamin- mineral içerip, az kalorilidirler. Bol miktarda ve değişik renklerde sebze, meyve tüketmeniz hem kilo kontrolüne yardım eder, hem de birçok hastalıktan (kanser, kalp-damar hastalıkları) korunmanızı sağlar. Dikkat edeceğiniz önemli bir nokta ise mevsiminde sebze-meyve tüketimidir.
Haber: Sebahattin KAPLAN