SON DAKİKA
hava
Google News

“GIDANI KORU SOFRANA SAHİP ÇIK”

Son Güncelleme :

16 Eylül 2020 - 15:17

/ 776 views kez okundu.
reklam
“GIDANI KORU SOFRANA SAHİP ÇIK”
reklam

Türkiye, gıda kayıp ve israfı ile mücadelede kapsamlı bir projeyi daha hayata geçiriyor.  “Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık” projesi Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli tarafından başlatıldı. Projeyle ilgili Erzincan’da farkındalık çalışmaları yapılıyor.

Türkiye, gıda kayıp ve israfı ile mücadelede kapsamlı bir projeyi daha hayata geçiriyor.  Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü desteği ile hayata geçirilen “Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık” projesi Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli tarafından başlatıldı.

 

Proje ile topluma yönelik farkındalık çalışmaları kapsamında tüketicileri bilinçlendirecek afiş ve billboardlar şehrin çeşitli yerlerine asıldı.

 

Konuyla ilgili açıklama yapan Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin sadece gıda israfının önlenmesi halinde ülkemizde önemli bir ekonomik gelir kaybının da önüne geçilebileceğini söyledi.

 

Şahin “Şayet gıda israfının %2’si engellenebilirse 360.000 ailenin 1 yıllık geçim giderleri de karşılanabilmektedir. “Gıda İsrafı” tüketim aşamasındaki yanlış davranışlardan meydana gelmektedir.

 

Örnek olarak görsel değeri düşük olan tarımsal gıdaların ekonomiye kazandırılmadan ayrıştırılması ve ziyan edilmesi; tavsiye edilen tüketim tarihi yaklaşan veya geçmiş olan gıdaların ziyan edilmesi; sofralarda artan gıdaların çöpe atılması gibi hatalı davranışlar sonucunda büyük ölçüde bir ekonomik değer kaybı yaşanmaktadır. Bu noktada tüm tüketicilerimizin daha bilinçli tüketim yapmalarını sağlamak için çalışıyoruz.

 

Gıdanın nihai ürün aşamasına gelmeden önceki tedarik zinciri işlemleri sırasında dökülen, bozulan veya başka şekilde kaybolan veya kalite ve değerin azalmasına neden olan gıdaları “Gıda Kaybı” diye ifade ediyoruz. Gıda kaybı genellikle gıda tedarik zincirindeki üretim, hasat sonrası, işleme ve dağıtım aşamalarında meydana geliyor.” Dedi.

 

Şahin” Gıda kayıp ve İsrafının önüne geçmenin tüketici tarafındaki ilk şartı Gıda-okur-yazarlığının öğrenilmesidir. Toplumun % 65’i gıdaların son tüketim tarihi ve tavsiye edilen tüketim tarihi arasındaki farkı bilmiyor. Dolayısıyla, bilinçli bireyler, bilinçli toplum prensibiyle öncelikle evlerimizde, bireysel alışkanlıklarımızı değiştirerek gıda israfına son vermeliyiz, her birimiz iyi birer ‘gıda okur-yazarı’ olmalıyız.” şeklinde konuştu.

HABER: HABER MERKEZİ

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.