SON DAKİKA
hava
Google News

ERZİNCAN OLASI BİR DEPREME HAZIR MI?

Son Güncelleme :

04 Kasım 2020 - 11:36

/ 5.999 views kez okundu.
reklam
ERZİNCAN OLASI BİR DEPREME HAZIR MI?
reklam

Tarihinde birçok kez depremlerle yerle bir olan, 1939 depreminde 30 bin, 1992 depreminde 650 kişinin hayatını kaybettiği, binlerce kişinin yaralandığı, şehrin adeta yerle bir olduğu, çok sayıda resmi kurum, hastane, iş merkezleri ve evlerin yerle bir olduğu Erzincan, olası bir depreme hazır mı? Atalarımız Büyük Erzincan Depremini yaşadı, Dedelerimiz Yaşadı, 1992 de biz yaşadık, Bu da şunu gösteriyor. Çocuklarımız da yaşayacak, torunlarımız da yaşayacak. Peki şehir olarak olası bir büyük depreme ne kadar hazırlıklıyız? Erzincan’da deprem gerçeğini bile bile risk taşıyan binalar, artan kat sayıları göz ardı mı ediliyor?

Doğu Anadolu fay hattı ve Kuzey Doğu Anadolu Fay Hattının kesiştiği bölgede bulunan ve birinci derece deprem bölgesinde bulunan Erzincan’da, özellikle 1992 yılında meydana gelen depremin ardından tüm yapılar az- orta ve ağır hasarlı olarak hasar tespitleri yapılmış ve bazı kişilerin binaları ağır hasarlı olmasına rağmen orta hasar raporu alarak binalarını yıktırmamış, depreme adeta meydan okumuşlardı.

Depremde yıkılmayan hasarlı tüm binalarda deprem güçlendirme çalışması ve takviye işlemi yapıldı.

1992 Erzincan depreminden sonra yapılan tüm binalar Deprem Şartnamesine göre inşa edildi. Yapı Denetim uygulaması nedeniyle yeni binalar ince eleyip sık dokunarak yapılıyor. Yeni yapılar göz önüne alındığında Erzincan belki de ülkedeki en güvenli yapıların inşa edildiği il haline geldi.

Fakat; İzmir depremi, Deprem gerçeğini bir kez daha hatırlatırken, akıllara Erzincan olası bir depreme ne kadar hazır? Sorusunu getirdi.

Atalarımız Büyük Erzincan Depremini yaşadı, Dedelerimiz Yaşadı, 1992 de biz yaşadık, Bu da şunu gösteriyor. Çocuklarımız da yaşayacak, torunlarımız da yaşayacak. O halde;

BU SORULAR CEVAP BEKLİYOR;

***Birinci derecede deprem bölgesi olan ve iki önemli fay hattının kesiştiği Erzincan olası bir depreme ne kadar hazır?

***Şehir için Afete Hazırlık Planı  var mı? 

**1992 depreminden önce inşa edilen, depremde hasar görerek deprem güçlendirmesi ve takviyeleri yapılan (İzmir depreminde yıkılan Rıza bey ve Emrah apartmanı gibi) binalar ne derece güvenli?

***Şehrin ana caddelerinde bulunan, 1992 depreminde ağır hasar gören ve orta hasara çevrilerek yıkılmayan binalar (Erzincan halkı çok iyi biliyor) ne olacak?

**1992 Depreminde yerle bir olan yüzlerce can kaybına neden olan binaların müteahhitlerine nasıl bir yaptırım uygulandı?

***Aynı binaya, bir Üniversite depreme dayanıklı, diğer Üniversite hasarlı raporu (Yıkılan Kızılay İş Merkezi gibi) nasıl verebiliyor?

***1992 depreminde yıkılan ve sonradan yeniden inşa edilen eski SSK hastanesi için (Deprem görmemesine ve 92 depreminden sonra yapılmasına rağmen )  “Depreme dayanıklı değil” raporu verilirken, buna benzer başka bina var mı? İL genelindeki tüm resmi kurumlar, okullar vb. binalarda risk analizleri yapıldı mı?

***Temeli atılarak kaba inşaatının bir bölümü yapılıp, yıllarca atıl durumda bekleyen, bazı kesimiler tarafından “mukavemetini kaybetti” şeklinde yorumlar yapılan  ve sonradan inşaatı tamamlanan Mengücek Gazi Eğitim Araştırma Hastanesi Ana Binası için risk ölçümleri yapıldı mı?

***”Deprem öldürmez, binalar öldürür” gerçeğinden yola çıkarak; önceleri Erzincan’da yapılan binalara üç kattan fazla izin verilmezken, aradan geçen zaman içinde 4 ve 5 kat izni neden veriliyor? Erzincan’da bazı TOKİ konutları nasıl oluyor da  6 katlı inşa edilebiliyor?

***İnşaatları kontrol eden, beton- demir vb. unsurları denetleyen “Yapı Denetim Firmaları” da denetleniyor mu?

***Yeni yapılan binalarda zemin etüdü ne derece sağlıklı yapılıyor?

***Erzincan’da tüm binaların depreme dayanıklılık ve risk raporları var mı? “Hangi bina takviye görmüş, hangi bina risk taşıyor” şeklinde raporlar mevcut mu? Bu binalar için ne zaman işlem yapılacak?

***İlçe, Belde ve Köylerdeki kerpiç evler için herhangi bir çalışma yapılıyor mu?

***Halk olası bir depreme karşı ne derece bilgilendiriliyor? DASK Sigortası, Deprem çantası bulundurulması, mobilyaların ve eşyaların duvara sabitlenmesi, deprem sonrası yangın, olası gaz kaçağı riski, deprem anı ve sonrasında yapılması gerekeneler gibi konularda Erzincan halkı bilgilendiriliyor mu?

***Erzincan’da deprem sonrası toplanma alanları, çadır kurulma alanları belli mi? Buralardan halk haberdar mı?

***Sarsıntı anında ve sonrasında halkın yapması gerekenler konusunda bilgilendirme yapılıyor mu? Yapılıyorsa bu bilgilendirme hangi yöntemlerle yapılıyor?

*** Kızılay tarafından Van depreminin ardından Erzincan’a getirilerek Lojistik merkezi alanına depolanan Konteynerler neden Erzincan’dan götürüldü?

***Erzincan’daki  Çadır deposu ve çadır üretim onarım merkezi ne durumda? Bu merkez neden Erzincan’dan götürülmeye çalışılıyor?

***Erzincan’ın iletişim alt yapısı güçlendirildi mi?

Defalarca depremlerde yerle bir olan ve 1. Derecede Deprem Bölgesi olarak kabul edilen, en riskli fay hatları üzerinde bulunan Erzincan, olası bir depreme ne kadar hazır?

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.