SON DAKİKA
hava
Google News

“ERZİNCAN TULUM PEYNİRİNE SAHİP ÇIKIN”

Son Güncelleme :

14 Kasım 2020 - 15:29

/ 1.117 views kez okundu.
reklam
“ERZİNCAN TULUM PEYNİRİNE SAHİP ÇIKIN”
reklam

Ünü ülke sınırlarını aşan, Tescilli ve Coğrafi İşaret Belgesine uygun olan Erzincan Tulum Peyniri, taklit ürünlerle savaşıyor. Piyasada Erzincan Tulum Peyniriyle yakından uzaktan ilgisi olmayan peynirler, Erzincan Tulumu olarak satılıyor. Erzincan Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği sahte tulum peynirine karşı mücadele başlattı.

Ünü ülke sınırlarını aşan, Tescilli ve Coğrafi İşaret Belgesine uygun olan Erzincan Tulum Peyniri, taklit ürünlerle savaşıyor. Piyasada Erzincan Tulum Peyniriyle yakından uzaktan ilgisi olmayan peynirler, Erzincan Tulumu olarak satılıyor. Erzincan Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği sahte tulum peynirine karşı mücadele başlattı.

2020 yılı peynir piyasa fiyatı belirleme öncülüğünü üretici tarafı kanadından Erzincan Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği üstlendi ve piyasa değeri taban fiyatını 17.50 TL olarak açıklanmıştı. Bugünlerde belirlenen fiyatın tutmadığı ve toptancıların peynirlerinin elinde kaldığı söylentisi yaygınlaşmaya başladı.

Erzincan’da 260 bin küçükbaş anaç hayvan resmî kayıt altında. Bir koyun sezon süresince ortalama 17 kg tulum peyniri verdiğinde toplamda 4 bin 420 ton Erzincan Tulum Peyniri üretilmekte.

Piyasada bu kilonun en az beş katı taklidi bile olmayan ürün dolaşıyor. Maalesef ki Erzincan Tulum Peyniri adı altında satılmaya çalışılıyor ve üreticilerimizin bin bir zorluklarla ürettiği, her açıdan kaliteli ürününe darbe vuruluyor.  Satışında zorlanılan ürünler de bu taklit ürünler.

Erzincan Tulum Peyniri Coğrafi işareti tanımlamasına uygun olan peynir aşağıda açıklanan gibidir ve hem sağlık, hem hijyen hem de kalite açısından makuldür. Diğer ürünlerin Erzincan Tulumu ile yakından uzaktan alakası yoktur.

Ürünün Tanımı:

Erzincan Tulum Peyniri; beyaz ve krem renkte, kolay dağılmayan, ağza alındığında kendine özgü aroması kolaylıkla hissedilen, yarı sert, homojen yapıda ve belirgin asidik tattadır.

Erzincan Tulum Peyniri, coğrafi sınırda beslenen Akkaraman koyunundan elde edilen çiğ sütten veya Akkaraman koyununun sütüne, en fazla %5 oranında Morkaraman koyunu sütü veya keçi sütü karıştırılarak, yılın 4. ve 9. Ayları arasında üretilir. Üretimde çiğ süt kullanıldığı için olgunlaşma süresi en az 4 aydır.

Coğrafi Bölge: Erzincan il sınırları içerisinde yer alan yüksek rakımlı yaylalar.

Ayırt Edici Özellik: Erzincan Tulum Peynirinin özelliği, bileşiminde bulunan en az %95 oranındaki koyun sütü, üretiminde kullanılan kuzu veya buzağı şirdeninden geleneksel olarak üretilmiş peynir mayası ile mayalanması, Erzincan’ın Kemah ilçesinden elde edilen kaynak tuzu ve üretildiği yaylaların ekolojik özelliklerinden ( rakım, bitki örtüsü, su, hava vb.) kaynaklanmaktadır.

Erzincan Tulum Peynirinin Bazı Kimyasal Özellikleri:

Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği ( Tebliğ No:2015/6) ve Türk Standardı ( TS 3001,(2006),ICS 67.100.30)’ na göre;

Kimyasal Özellik                            Oran (%)

Kurumadde                                    En az 55

Nem                                               En çok 45

Kurumadde tuz                              En çok 5

Kurumadde yağ                             En az 45

Asitlik (Laktik asit cinsinden)         En çok 2

Ambalajlama: Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği ve Türk Gıda Kodeksi ile Temas Eden Madde ve Malzemelere Dair Yönetmelik gereğince belirtilen şartlara uygun olarak keçi ve koyun derisi tulumlara veya uygun ambalajlara sıkıştırılarak basılır.

Tuz: Erzincan İli Kemah ilçesinden elde edilen kaynak tuzu.

Mayalama: Mayalanmaya hazır olan sütler şirdenden ( daha çok kuzu şirdeni olmakla birlikte buzağı şirdeni de kullanılabilir) geleneksel olarak üretilen maya ile mayalanır.

Olgunlaşma Süresi: Çiğ sütten üretim yapıldığından dolayı olgunlaşma süresi en az 4 aydır.

Üretim Metodu: Coğrafi sınırda beslenen Akkaraman koyununun sütü, yılın 4. Ve 9. Ayları arasında sağılır. Bu süte en fazla %5 oranında Morkaraman koyunu sütü veya keçi sütü de katılabilir. 4-5 kg sütten 1 kg tulum peyniri elde edilir. Birkaç kez süzülen sütler, kazanların içinde 2 saat kadar dinlendirilir.

Daha sonra kuzu veya buzağı şirdeninden geleneksel olarak üretilen maya ile mayalanır. 100 lt süte yaklaşık 1-3 lt arası şirden mayası konur. Şirden mayası, yaklaşık 25-30 lt peynir altı suyuna 6-7 tane kurutulmuş kuzu şirdeni veya 3-4 tane buzağı şirdeni atılıp bu karışımın yaklaşık 1 hafta bekletilmesiyle elde edilir. 1 saat sonra özel süzeklere alınıp teleme oluşturulur. 1 gün bekletildikten sonra yaklaşık 50 kg lık torbalara koyulup suyunun tamamen süzülmesi için yaklaşık 10 gün süreyle her gün alt üst edilerek bekletilir.

Daha sonra krom teknelerde ufalanan peynirler %2-2.5 oranında Erzincan İli Kemah ilçesinden elde edilen kaynak tuzu ile tuzlanıp tekrar torbalara sıkı bir şekilde basılır. Torbaların ağzı dikilip üst üste gelecek şekilde dizilir. Yaklaşık 10 günlük beklemeden sonra tamamen suyu süzülen peynirler, Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği ve Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemelere Dair Yönetmelik ile belirtilen şartlara uygun ambalajlara, koyun ve keçi derisinden tulumlara sıkıştırılarak basıldıktan sonra soğuk hava depolarına alınır. Soğuk hava depolarında -2 C  –  0 C sıcaklıkta en az 4 ay süreyle olgunlaştırılan Erzincan Tulum Peyniri piyasaya arz edilir.

Hem üretici, hem toptancı hem de tüketici olan herkesi Erzincan Tulum Peynirimizin Marka Değerine sahip çıkmaya davet ediyoruz.

ERZİNCAN İLİ DAMIZLIK KOYUN KEÇİ YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ olarak ürünümüzün kalitesinin korunması hususunda her daim takipçisi ve çözüm arayışı içinde olacağız.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.