CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka Erzincan’a geldi. CHP Kadın Kollarının düzenlediği programa katılan Nazlıaka, 81 ilde kadınlara yönelik başlattıkları YaşamHak projesi hakkında bilgi verdi. Kadınların kırım yaşadığını, yaşam haklarının ellerinden alındığını söyleyen Nazlıaka uygulanan projenin detaylarını paylaştı.
CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka Erzincan’a geldi. Nazlıaka CHP Erzincan İl Başkanlığı ve Kadın Kolları tarafından düzenlenen programa katıldı. Programla CHP İl Başkanı Ayhan Doğan, Merkez İlçe Başkanı Ali Aras, Kadın Kolları Başkanı Seçil Can, CHP’li İl Genel Meclisi ve Belediye Meclisi üyeleri, kadın muhtarlar ve Kadın kolları üyeleri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan CHP Erzincan Kadın Kolları Başkanı Seçil Can;
“Hızlı adımlarla yürüdüğümüz iktidar yolunda başarı elde etmenin üç yolunu söylemişti Neydi bu? Örgütlenmek, örgütlenmek, örgütlenmek. Gitmediğimiz, dokunmadığımız yer bizim değildir. Bu nedenle hiç kadın kolu yapılanması olmayan 8 ilçemizde kadın kolları örgütlerimizi kurduk. Hep birlikte örgütleneceğiz. Genel başkanımızın enerjisinin bize yansımasıyla ve kadın kollarının aktif hale gelmesiyle Aralık ayı içerisinde partimize 100 yeni kadın üye kazandırdık. Kadın örgütlenmemize devam edeceğiz. Hedefimiz iktidar diyerek çıktığımız bu yolda kadın-erkek eşitliği istiyoruz. Mecliste eşit temsil hakkı istiyoruz. Erzincan’da bir kadın bir erkek milletvekili çıkaracağız. Ülkemizin ve partimizin kurucu Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun önderliğinde, Genel Başkanım Aylin Nazlıaka’nın gösterdiği yolda, ilk seçimde elde edeceğimiz iktidar başarısının kahramanı biz kadınlar olacağız. Cesaret biziz. Azim biziz. Mücadele biziz. Biz kadınlarız. Her iki kişiden biriyiz. Kotalar bize dar. Hedefimiz iktidar. Genel Başkanımızın yanında kadın kolları yönetimimiz ve ilçe başkanlarımız ile söz veriyoruz. Kotalar bize dar, hedefimiz iktidar!” diye konuştu.
Toplantıda konuşan CHP İl Başkanı Ayhan Doğan ise konuşmasında; “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk Önderliğinde, kurulan Türkiye Cumhuriyeti dünyada modernleşme anlamında gelişmiş birçok batılı devletlerden önce kadınların seçme ve seçilme hakları vardı. Mustafa Kemal Atatürk yeryüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir diyor. Türkiye siyasal, sosyal, demokrasisiyle gelişirken, bu sürece en çok katkıyı veren kadınlarımız olmuştur. Kadınların üretime ve yönetime katılma imkânına kavuştukları her ülkede toplumsal gelişme çabalarına etkin ve çok yönlü roller üstendiklerine tanık oluyoruz. Hiçbir ülke kadınların emeği ve kadınsız olmadan sağlıklı bir şekilde gelişemez, katılamaz ve demokratikleşemez. Biz biliyoruz ki kadın kolları toplumun en etkili yönetici, birleştirici ve koruyucu unsurudur. Demokratik ve ileri bir toplum için kadınların eğitim, istihdam, sağlık, siyaset ve hukuk gibi her alanda eşit ve fırsat, olanaklardan faydalanıyor olması çok önemlidir. Ayrıca kadının yerinin olmadığı hiçbir sosyal kültürel ve siyasal bir başarıyı yakalayamayız. Tüm gerçeklere gözlerini kapatıp erkek hegomonyası altında yüzyıllardır dünyanın her yerinde ezilip sömürülmekte, kadınlara yönelik fiziki ve psikolojik şiddet ve baskı minimum en çağdaş kabul edilen ülkelerden bile tam anlamıyla olmamıştır. Oysa Karl Marks ‘Bir ülkenin gelişmişlik seviyesi kadınların sosyal durumlarıyla ölçülür.’ Demiştir. Ülkemizde özellikle 18 yıldır AKP iktidarının yanlış eğitim politikaları, yanlış ekonomik politikalarla her şey tersine çevrilmiş, eğitim mış ve mişlerden ibaret her şey yapılıyormuş gibi ama yalnız görüntüden ibaret olduğu için cehalet ve cehaletin beraberinde getirdiği şiddetin arttığını dehşet içinde gözlemlemekteyiz. Oysa kadın varsa umut vardır. Kadının elinin değil, gözünün değdiği yere bile gül düşer. Kadın nefis değil, nefestir. Bunu anlamayan anlatamayan milletler yok olmaya mahkûmdur.
Dünyayı anlamak yetmez. Onu değiştirmek gerekir. Ama unutmayalım, ancak kadın isterse her şey değişir. Kadın varsa dünya hala yaşanabilir bir yer demektir. Umut hepimiz için var demektir. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak kadının değiştirici dönüştürücü gücüne inanıyoruz.
Kadınlar yönetimlere daha çok katılmalıdır. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu kadınların siyasete daha aktif olmaları için örgütteki kadın kotasını yüzde 33’e kadar çıkarmıştır. Arzumuz şudur ki; kadınlarımız siyasette daha fazla temsil edilsin. Kadınlarımızın daha aktif olarak siyasette ve sivil toplum kuruluşlarında yer almaları en büyük arzumuzdur. Günümüzde kadınlar bazı kazanımlar elde etmiş olsa da hala kadınların haklarının önünde önemli engeller bulunmaktadır. Birçok yeni adımı hep birlikte atmak dileğiyle hepinize iyi çalışmalar, başarılar diliyorum.
Ardından kürsüye gelen CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Alin Nazlıaka, Türkiye’de kadına yönelik şiddeti engellemek için CHP tarafından “YaşamHak” adlı projenin uygulanmaya başlandığını belirterek 81 ildeki CHP Kadın Kollarının şiddet gören kadınların yardımına koştuğunu ifade etti. Nazlıaka projenin detaylarını partililerle paylaştı.
Nazlıaka konuşmasında şu ifadelere yer verdi;
“Ülkemizde bir cins kırım yaşanıyor; kadınlar sırf kadın oldukları için şiddet görüp hayatını kaybediyor. Son 18 yılda, kadın-erkek fırsat eşitliği konusunda o kadar geriledik ki kadınlar en temel hakları olan yaşam hakkını kaybetmeme mücadelesi verir hale geldi. Örgütlü gücümüzü kadın dernekleriyle birleştirdik ve 81 ilde kadına yönelik şiddetle mücadele için bir proje başlattık. Kadınların yaşadıkları her bir şiddet vakası, yol haritamızı oluşturdu.
Yaşama hakkı; dokunulamaz, devredilemez ve vazgeçilemez olan en temel insan hakkıdır. Maalesef bu hak, ülkemizde kadınların elinden alınıyor. Biz de bu yüzden “Yaşam Bir Haktır” dedik ve umut dolu “YaşamHak” adını ürettik. “YaşamHak” şiddetin son bulma adresi olacak. Bu projeyle tüm şiddet gören kadınlara destek oluyoruz.
Türkiye’de şiddete uğrayan birçok kadın; baskı, korku ve güvensizlik nedeniyle gördüğü şiddeti dile getiremiyor. Bu şiddet kendini değersiz hissetmesine, yalnızlaşmasına sebep oluyor. “Yalnız Değilsin; Biz Varız” sloganı ile yola çıktık. Failler görecek ki hiçbir kadın, çocuk yalnızlığa ve çığ gibi büyüyen sessizliğin içine gömülmeyecek. Bazı devlet görevlileri şiddete duyarsız yaklaşıyor, yasaların gücü yargı kararlarına yansımıyor. Kadınlar göz göre göre öldürülmesin, şiddet görmesin diye onlara haklarını anlatıyoruz.
Barolar ile yaptığımız iş birliği ve avukatlarımız sayesinde şiddet gören kadınlara hukuki destek veriyoruz. Türk Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Derneği aracılığı ile mağdurlara ücretsiz psikolojik destek sağlıyoruz. Şiddet gören kadınların karakollarda, savcılıklarda, adliyelerde yanında oluyoruz. Barınma ihtiyacı olan kadınların sığınma evine yerleşmelerini sağlıyoruz. Bu projeyle Türkiye’nin şiddet haritasını çıkaracağız. Nerede erken yaşta zorla evlilikler daha fazla, nerede psikolojik şiddet daha yaygın; görüyoruz. Eşit, demokratik, laik ve güven dolu bir gelecek içinde yaşamak istiyorsak, haklarımıza sahip çıkmalıyız. Haklarımızın kimsenin iki dudağı arasına sıkıştırmasına izin vermemeliyiz.
CHP’nin 81 ildeki tüm kadın örgütleri bu projenin bir parçası. Amacımız sadece şiddet gören kadınların yaşam hakkını savunmak değil; aynı zamanda bu yaşama yön vermek, değiştirmek. Bu değişim, birlikte kuracağımız eşit ve aydınlık yarınların da habercisi olacak.
7/24 çalışan bir çağrı merkezi kurduk. Kadınların sesi olacağız. 444 82 85 numaralı hatta gelen çağrılar ve yasamhak.com adresine atılan mesajlar, daha bir hafta geçmesine rağmen tahminlerimizin de üzerinde oldu. Bize iletilen her bir vaka ile tek tek ilgileniyoruz. TBMM’de kadın milletvekillerinin sayısının çoğalması gerekiyor. Erzincan’da da CHP olarak 2 Milletvekili çıkaracağız ve bunun biri kadın olacak.” diye konuştu.