Erzincan’ın yöresel yiyeceklerinden olan ve özellikle kahvaltıların vazgeçilmezi olan tandır ekmeği sofraları süslemeye devam ediyor. Tandır fırınlarında bayanların pişirdiği ve Erzincan Tulum Peyniri ve Döneriyle dürüm yapıldığında tadına doyun olmayan tandır ekmeği her dönem revaçta. Çiğdem Turan’ın özel haberini izliyoruz.
Erzincan’da kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan tulum peyniri ve dönerle dürüm yapıldığında tadına doyun olmayan, yöresel yiyeceklerden tandır ekmeği, yılın 12 ayında halkın tercihi olmaya devam ediyor. Sabahın erken saatlerinde yoğurulan hamurun mayalanmasıyla birlikte, günün ilk ışıklarında üretimine başlanan tandır ekmeğini tandır fırınlarında bayanlar pişiriyor.
Un, Su, maya ve tuzdan oluşan karışımın yaklaşık bir saat mayalanmasının ardından kesilerek top haline getirilen hamurlar, hamur tahtasına dizilerek merdane ile açılıyor, bayanların el hüneriyle büyütülerek tandıra vuruluyor. Kısa sürede pişen ekmekler tandırdan alınarak soğumaya bırakılıyor.
Doğal kilden özel olarak yapılan tandırlarda, palut ve erik ağaçlarının ateşinde doğal olarak pişirilen tandır ekmeği adeta yok satıyor. Erzincan tandır ekmeğine iç piyasayla birlikte Türkiye’nin birçok ilinden talep geliyor.
Erzincan’da sektör haline gelen tandır ekmeği üretimini bayanlar yaparken, ev ekonomilerine de katkıda bulunuyorlar.