SON DAKİKA
hava
Google News

ERZİNCAN’IN MANEVİ MİMARLARINDAN “CİMİNLİ BABA”

Son Güncelleme :

05 Haziran 2021 - 11:43

/ 4.144 views kez okundu.
reklam
ERZİNCAN’IN MANEVİ MİMARLARINDAN “CİMİNLİ BABA”
reklam

1876 yılında Erzincan’da dünyaya gelen ve 1939 yılındaki depremde hayatını kaybeden ve Ciminli Baba olarak tanınan Süleyman Sırrı Efendi hakkında birçok rivayet yer alıyor. ERT Haber Ciminli Baba’nın türbesini sizler için görüntüledi.

1876 yılında Erzincan’da dünyaya gelen ve Ciminli Baba olarak bilinen Süleyman Sırrı Efendi, Erzincan evliyalarından biri olarak kabul edilir. Erzincan’a bağlı eski adı Cimin olan bir aileye mensuptur.

Türbesi; Erzincan Tren Garı arkasındaki bölgede bulunan Ciminli Baba, 1939 Erzincan Depreminde vefat etmiştir.

Yaklaşık 500 metrekare alana sahip olan Türbenin etrafı duvarlarla çevrili. Ciminli Baba’nın mezarının yer aldığı binanın çevresi çam ağaçlarıyla çevrili.

Türbenin içinde toplamda 4 lahit mevcuttur. Bunlardan biri Ciminli Baba olarak bilinen Süleyman Sırrı Efendi’ye aittir. Biri ise; Ciminli Baba’nın sadık talebelerinden İsmail Efendi’ye aittir. Diğer ikisinin ise eşi ve çocuğu olduğu bilinmektedir.

Ciminli Baba hakkında çeşitli menkıbeler rivayet edilir. Türbesinin duvarında manzum bir metin asılıdır. Bu metinde Ciminli Baba ile ilgili methiyeler ve onun kerametleri yer almaktadır. Bu manzumeye göre Ciminli Baba 1939 Erzincan depremini önceden bilmiş ancak kadere boyun eğerek sırrı ifşa etmemiştir.

Diğer rivayete göre Ciminli Baba 9 yıl dağlarda yaşamış ve hayvansal gıdaları hiçbir şekilde tüketmemiştir. Hatta Hz. Hüseyin’in Kerbela’da yaşadıklarına binaen su içmeyi edepsizlik saymış, bu süre boyunca su dahi içmemiştir.

Ciminli Baba askerden memleketine dönünce her taraftan gelen talebe ve ziyaretçilere köy dar gelmeye başlar ve Erzincan’da bir dergâh açılır. İnsanlara doğru yolu yıllarca anlatır. Üstü başı perişan fakir bir hayat yaşadığı için kendisini hakkıyla tanımayanlar da olmuştur. Çok sayıda irşat faaliyetlerinde bulunan Ciminli Baba Erzincan’ın manevi mimarlarından biri olarak kabul edilir. Türbenin bakımı ise aynı soydan olan Şiltu ailesi tarafından yapılmaktadır.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.