Erzincan’ın Tescilli ürünlerinden olan ve iriliği, farklı aroması ve kendine has tadıyla ülke genelinde tercih edilen Cimin Üzümü’nün ilk hasadı başladı. Cimin üzümü tezgahlardaki yerini almaya başladı.
Erzincan’ın Tescilli ürünlerinden olan ve iriliği, farklı aroması ve kendine has tadıyla ülke genelinde tercih edilen Cimin Üzümü’nün ilk hasadı başladı. Cimin üzümü tezgahlardaki yerini almaya başladı.
Cimin Üzümünün hasadında ve rekoltesinde %20’lik bir düşüş olsa da iç piyasayla birlikte dış pazarlarda da üzüme büyük talep oluyor. 18 liradan satışına başlanan Cimin Üzümünün hasadın ilerleyen günlerinde fiyatın düşmesi bekleniyor.
Cimin Üzümü satıcısı Yunus Pala hasadın başladığını ve Eylül ayı sonuna kadar devam edeceğini ifade etti.
Cimin Üzümü, Siyah renkli, şekli basık-oval, ortalama tanesi 3-4 gram ağırlığında, çekirdek sayısı ortalama 1-4 adet, orta kabuk kalınlığında, aroması tatlı-mayhoş, konik şeklinde, dolgun sıklıkta, 300-1500 gram salkım iriliğinde sofralık bir üzüm cinsi.
Özellikleri yöreye özgü coğrafi durum, iklim özellikleri, nem, sıcaklık ve rüzgâr gibi faktörlerden gelmektedir. İçerisindeki şeker oranı sıfıra yakın olmasından dolayı şeker hastaları bile rahatlıkla tüketebilmekte.
Güzellik iksiri, gerçek beyin besini ve zayıflama rejimlerinin ana ürünüdür. Kabuklarında bulunan resveratrol maddesi kansere karşı savaşmakta, antioksidan görevi sayesinde yağlı bileşiklerin kılcal damarlarda birikmesini engellemekte, aspirin gibi kanı sulandırarak koroner kalp hastalıklarına karşı insanları korumaktadır. Bilim adamlarına göre, siyah üzüm suyu içmek, hafıza kaybını azaltıyor ve hatta bu kaybı tersine çevirebiliyor.