SON DAKİKA
hava
Google News

MUHARREM AYININ BEREKETİ “AŞURE”

Son Güncelleme :

16 Ağustos 2021 - 13:52

/ 391 views kez okundu.
reklam
MUHARREM AYININ BEREKETİ  “AŞURE”
reklam

Oruç için en faziletli aylardan biri olarak kabul edilen Muharrem ayının sonunda bakliyat ve yemişlerin kaynatılarak pişirildiği Aşure günü ile Muharrem orucu tamamlanacak.  Hz. Nuh’un gemisinin karaya oturması, Hz. Âdem’in tövbesinin kabul edilmesi, Hz. İbrahim’in ateşten kurtulması olarak da bilinen Aşure geleneği Hz. Muhammed’in (S.A.V.) torunu Hz. Hüseyin’in Kerbela’da şehit edilişini anmak için yapılıyor.

Oruç için en faziletli aylardan biri olarak kabul edilen Muharrem ayının sonunda bakliyat ve yemişlerin kaynatılarak pişirildiği Aşure günü ile Muharrem orucu tamamlanacak.  Hz. Nuh’un gemisinin karaya oturması, Hz. Âdem’in tövbesinin kabul edilmesi, Hz. İbrahim’in ateşten kurtulması olarak da bilinen Aşure geleneği Hz. Muhammed’in (S.A.V.) torunu Hz. Hüseyin’in Kerbela’da şehit edilişini anmak için yapılıyor.

Bu sene Aşure geleneği 18-21 Ağustos 2021 tarihleri arasında gerçekleşecek.

Erzincan’da her yıl gerçekleştirilen aşure geleneği nedeniyle vatandaşlar bakliyat ve kuru yemişçilerde aşure malzemeleri için alışverişe başladı.

Ana malzemesi olan buğday ile birlikte kayısı, ceviz, kuru üzüm, incir, fındık, fasulye, nohut ve tercihe göre 12 temel gıdanın katıldığı Aşure aynı usulle pişirilmeye devam ediyor.

Her ne kadar Aşurenin içine konan malzeme, yapılış tarihi ve amacı değişiklik gösterse de bu gelenek toplumların ortak bir geleneği olarak anlamını koruyor.

Aşure’nin pişirilmesinde ise şifacı öğelerin olduğu inancı insanların aşureyle kuvvetli bir bağ kurmasına sebep oluyor. Pişirilen Aşure önce dualarla yıkanıp kaynatılıyor ve şifa özelliği nedeniyle önce hasta ve çocuklara yediriliyor. Ardından bir gelenek halinde yakın çevrelerden başlayıp komşu çevreye dağıtılıyor.

Ülkemizde bir gelenek halinde bugüne kadar gelen Aşure kabında kepçeyle dağıtma ritüeli ise hiç değişmiyor. Sabahın erken vakitlerinde pişirilen Aşure kaba doldurularak yine sabahın erken saatlerinde dağıtılıp bitiriliyor. Bir rivayete göre de şayet pişirdiğin aşure artarsa artanı meyve ağacının dibine dökülür ve bu ağaçların daha çok meyve vereceğine inanılır.

Gelelim Aşure tarifine. Anadolu’da ortak bir gelenek haline gelmiş olan Aşure buğday, fasulye, nohut, kuru üzüm, incir, kayısı, şeker, karanfil, tarçın, ceviz içi ve isteğe bağlı bu malzemelerden farklı olarak kuru elma, kuş üzümü, çam fıstığı, kuru erik, fındık, badem gibi malzemelerle de değişik tariflerle yapılabiliyor.

Kişinin niyetine hangi miktarda yapıyorsa önce ona göre buğday kaynatılır. Nohut ve fasulye de ayrı ayrı kaynatılarak buğdaya katılır. Bir süre kaynattıktan sonra önce sert yemişliler ardından yumuşak yemişler eklenir. Sert yemişler yumuşamaya yakın şeker katılır. Ardından isteğe göre tarçın veya karanfil eklenir. Sıcak sıcak kâselere alınır. Üzeri ceviz, tarçın veya nar taneleriyle servis edilir.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.