Halk arasında şifalı bitkiler arasında yerini alan ve gençlik iksiri olarak da tabir edilen Gilaburu kış aylarında tüketilen bir bitki çeşidi olarak biliniyor. Erzincan’da seyyar tezgâhlarda yerini alan, gıda tüketim yerleri, aktarlar ve hatta eczanelerde bile satışı yapılan Gilaburu meyve suyunu sağlık reçetenize ekleyebilirsiniz.
Halk arasında şifalı bitkiler arasında yerini alan ve gençlik iksiri olarak da tabir edilen Gilaburu kış aylarında tüketilen bir bitki çeşidi olarak biliniyor. Erzincan’da seyyar tezgâhlarda yerini alan, gıda tüketim yerleri, aktarlar ve hatta eczanelerde bile satışı yapılan Gilaburu meyve suyunu sağlık reçetenize ekleyebilirsiniz.
Üzüme benzeyen kırmızı meyveleriyle çalı bitkisi olarak da bilinen meyve Erzincan’da Ekim ayının sonuna doğru hasat ediliyor. Erzincan’ın tüm ilçelerinde yetişebilen bitki daha çok sulak yerlerde ve su kenarlarında görülebiliyor. Bitkinin kabuk ve meyveleri mide krampları ve astım tedavisinde iyileştirici özelliğiyle tanınıyor.
Ayrıca yetiştiği bölgelerde gilaburu meyvesinin böbrek, karaciğer, safra, rahim, mide ve bağırsak rahatsızlıklarına karşı iyi geldiğine, tansiyon düzenleyici olduğuna, kalp damar hastalıklarını iyileştirici etkileri bulunduğuna inanılıyor.
Salamura olması için şişelere doldurularak bekletilen bitki kış aylarında meyvesi ezilerek ve tatlandırılarak meyve suyu şeklinde içilebiliyor. Son zamanlarda popüler olarak tüketilen Gilaburu sirkesi de artık sofralarda yerini almaya başladı.