SON DAKİKA
hava
Google News

TARIMSAL DESTEKLEMELER RESMİ GAZETEDE YAYIMLANDI

Son Güncelleme :

11 Kasım 2021 - 11:18

/ 312 views kez okundu.
reklam
TARIMSAL DESTEKLEMELER RESMİ GAZETEDE YAYIMLANDI
reklam

Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü 2021 yılında yapılacak tarımsal desteklemeler ve 2022 yılında uygulanacak Gübre ve Sertifikalı Tohum Kullanımı desteklerine ilişkin kararın Resmi Gazetede yayımlandığını duyurdu.

Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü 2021 yılında yapılacak tarımsal desteklemeler ve 2022 yılında uygulanacak Gübre ve Sertifikalı Tohum Kullanımı desteklerine ilişkin kararın Resmi Gazetede yayımlandığını duyurdu.

10.11.2021 Resmi Gazete 31656 sayılı 4760 karar sayılı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yürürlüğe konulan Cumhurbaşkanlığı kararı 5488 sayılı Tarım Kanununun 19. Maddesi gereğince onaylandı. Karar tarımsal üretimin ve gıda arz güvencesinin sürdürülebilirliğinin sağlanması için sektörün daha rekabetçi bir yapıya kavuşması, verim ve kalitenin arttırılması, ihtiyaç duyulan yeni teknoloji ve bilginin yerli imkânlarla geliştirilmesi, biyolojik çeşitliliğin ve genetik kaynakların korunması, tarımsal üretimde çevreci yaklaşımların benimsenmesi ve uygulanan politikaların etkinliğin arttırılması amacıyla 2021 yılında uygulanacak tarımsal desteklemeler ile 2022 yılında uygulanacak gübre ve sertifikalı tohum kullanım desteklemelerine ilişkin hususları kapsıyor.

Alan bazlı destekler kapsamında 2021 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtlarına göre tarımda kullanılan mazot ve gübre için belirlenen miktarda destek ödemeleri şu şekilde yapılacak;

 

Ürünler

 

Mazot

(TL/da)

 

Gübre

(TL/da)

Toplam

Destek

(TL/da)

Buğday, Arpa, Çavdar, Yulaf, Tritikale 22 20 42
Çeltik, Kütlü Pamuk 68 8 76
Nohut, Kuru Fasulye, Mercimek 24 8 32
Kanola, Aspir 20 8 28
Patates, Soya 30 8 38
Yağlık Ayçiçeği 29 8 37
Dane Mısır 27 8 35
Kuru Soğan, Yem Bitkileri 19 8 27
Yaş Çay, Fındık 18 8 26
Zeytin 17 8 25
Diğer Ürünler 17 8 25
Nadas 8 8

 

2022 üretim yılı gübre desteği buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale için dekara 32 TL, diğer tüm ürünler için dekara 16 TL ödenecek. Toprak analiz desteği, asgari 50 dekar ve üzeri tarım arazilerinde, ilave her 50 dekara kadar bir analiz için Tarım ve Orman Bakanlığınca (Bakanlık) yetkilendirilmiş Toprak Analiz Laboratuvarlarına analiz başına 40 TL olarak ödenecek.

Türkiye tarım havzaları üretim ve destekleme modeline göre fark ödemesi desteklemeleri her bir havza için listede belirtilen ürünlerle sınırlı olacak. Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modelinde öngörülen havzalarda, 2021 yılı ürünü yağlık ayçiçeği, kütlü pamuk, soya, kanola, aspir, dane mısır, buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, çeltik, kuru fasulye, mercimek ve nohut ürünlerinde tarımsal veriler ve uydu görüntüleri, dane zeytin ve zeytinyağında ise tarımsal veriler kullanılarak belirlenecek verim değerlerine göre, kütlü pamukta yurtiçinde üretilip sertifikalandırılan tohum kullanma şartı aranarak destekleme ödemesi yapılacak. Yağ çay ürününe aşağıda belirlenen miktarlarda kg bazlı fark ödemesi desteği verilecek. Fark ödemesi desteği ödemeleri 2022 yılı bütçesinden karşılanacak. 2021 yılı fark ödemesi destekleri bütçesinden kaynak arttığı taktirde 2021 üretim yılı hububat ve baklagil ürünlerine destekleme ödemesi yapılacak. Ödemeler için alım satım belgesi (fatura, müstahsil makbuzu, Dijital Tarım Pazarı DİTAP satış kaydı ve benzeri) istenecek. Belirtilen ürünlerin miktarlarına göre ödemeler şöyle olacak;

 

 

Havza Bazlı Fark Ödemesi Desteği

 

(kr/kg)

Yağlık Ayçiçeği, Kuru Fasulye, Nohut, Mercimek 50
Kütlü Pamuk 110
Soya 60
Kanola (Kolza) 80
Aspir 55
Dane Mısır 3
Buğday, Arpa, Yulaf, Çavdar, Tritikale, Çeltik 10
Zeytinyağı 80
Yaş Çay 13
Dane Zeytin 15

 

Yeraltı sularının yetersiz seviyede ve su kısıtı olduğunun Bakanlıkça tespit edildiği havzalarda 2021 üretim yılında ekilen nohut, mercimek, ürünlerine ilave %50 destek ödenecek. Damlama sulama ile sulanan alanlar hariç dane mısıra destekleme ödemesi yapılmayacak. 2. Maddenin ikinci fıkrasında sayılan Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında desteklenen ürünlerin ekli listelerde belirlenen havzası dışında yetiştirilmesi durumunda mazot, gübre, fark ödemesi, sertifikalı tohum kullanım, yem bitkileri ve fındık alan bazlı gelir desteği ödemeleri yapılmayacak. Desteklemelerden; Çiftçi Kayıt Sisteminde özlük, ürün, arazi bilgileri kayıtlı olan ve ekli listede belirtilen havzalarda yer alan, arazilerinde desteklemeye esas ürünleri ürettiği Bakanlık il ve ilçe müdürlüklerince tespit edilen ve belirlenecek yasal süre içerisinde destekleme başvurularını yapan kamu kurum ve kuruluşları hariç gerçek ve tüzel kişiler yararlanacak. Hasat makineleri ile hasadı yapılan ürün ve üretim alanları için hasat zamanında uygun hasat makinelerinde, uzaktan izleme ve verim tespiti yapan sistemlerin kullanılmasına yönelik çalışmalar yapılacak.

 

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.