Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılında engellilerin toplumsal yaşama tam ve diğer bireylerle eşit katılım sağlamaları çalışmaları kapsamında 3 Aralık “Uluslararası Engelliler Günü” olarak kabul edildi.
Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılında engellilerin toplumsal yaşama tam ve diğer bireylerle eşit katılım sağlamaları çalışmaları kapsamında 3 Aralık “Uluslararası Engelliler Günü” olarak kabul edildi. 1993 yılı Mart ayında Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonunun 1993/29 sayılı bildirisi duyurulan karar tüm dünyaya duyuruldu. Ülkemizde de çeşitli etkinlikler düzenlenerek eğitim, sağlık, çalışma hayatı gibi alanlarda fırsat eşitliği sağlanması ve farklılıklara saygı gösterilmesi, mekânsal erişim yanında teknoloji ve bilgiye erişimin bu bireyler için ne kadar önemli olduğuna dikkat çekilerek toplumsal farkındalık oluşturulması amaçlandı.
Toplumu oluşturan tüm bireyler eşit haklara sahiptir. Engelli bireylerin de kaynakların erişimine ve sosyal olanaklardan eşit kullanma hakkı mevcuttur. Bu hakların toplumdaki tüm bireyler için eşit olması da yasalarla korunmaktadır. Engellilerin dış mekân ve kentsel yaşam alanlarından tek başına faydalanabilmeleri için engelleri ortadan kaldırmak önemlidir. Bu konuda sağlık meslek gruplarına büyük görevler düşmektedir. Bununla birlikte halen kamu hizmetlerinin sunulduğu çoğu bina erişebilir durumda değil. İşaret dilinin bilinmemesi arabuluculuk özelliğine sahip görevlilerin bulunmaması kamu özelliğinde işlerin çözülmesinde erişim sorununu da ortaya çıkarmaktadır. Bunun içinde her hangi bir kanuni zorunluluk bulunmuyor.