SON DAKİKA
hava
Google News

“ALO ATIK HATTI 181”

Son Güncelleme :

10 Aralık 2021 - 9:41

/ 557 views kez okundu.
reklam
“ALO ATIK HATTI 181”
reklam

Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü insan ve çevre sağlığına zarar vermesini önlemek yürütülen çalışmalara göstererek Alo Atık Hattı 181 numaralı telefon ile evdeki atık ürünlerin değerlendirilmesinin mümkün olduğuna dikkat çekiyor.

Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü insan ve çevre sağlığına zarar vermesini önlemek yürütülen çalışmalara göstererek Alo Atık Hattı 181 numaralı telefon ile evdeki atık ürünlerin değerlendirilmesinin mümkün olduğuna dikkat çekiyor. Geri dönüşüme tabi ürünler arasında ambalaj atıkları, bitkisel atık yağları, atık pil ve akümülatörler, binek araçların hurdası, atık elektrikli ve elektronik eşyalar bulunuyor.

Özellikle sık karşılaşılan bir sorun haline gelen atık yağların değerlendirilmesi hususuna dikkat çekilerek şu ifadelere yer veriliyor; “Lavaboya dökülen 1 litre kullanılmış yağ, 1 milyon litre içme suyunu, yani 15 kişinin bir yıllık suyunu içilmez hâle getiriyor. Peki, dökmeyeceğiz de ne yapacağız? 5 litre yağı pet şişede biriktirip “Alo Atık Hattı”nı arayabilirsiniz. Türkiye’nin neresinde olursanız olun; ALO 181 numaralı telefondan adresinize yakın yağ toplama merkezini öğrenmeniz yeterli. Birlikte belirleyeceğiniz zaman diliminde görevliler gelip atık yağlarınızı alıyor. Kızarmış yağları lavaboya dökmeden önce düşünmemiz gereken çok şey var.”

Öncelikle İstanbul, Ankara, Bursa, Adana, Kocaeli, İzmir, Antalya, Konya, Eskişehir, Muğla illerinde başlatılan çalışma tüm illerde geliştirilmeye çalışılıyor. Bu konuda vatandaş duyarlılığı arttırılarak evdeki atık ürünlerin değerlendirilmesi ve doğaya verdiği zarar etkisinden uzaklaştırılması sağlanarak geri dönüşüme katkıda bulunmak amaçlanıyor. Konu hakkında vatandaşların Alo Atık Hattı 181’i arayarak sık sordukları soruları değerlendiren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı vatandaşlardan gelen bu sorulardan bir kaçını seçerek konuya dikkat çeken bilgilendirmelerde bulunuyor:

1 – Nasıl geri dönüşüm yapılır?

Her birey ihtiyaçlarını karşılamak üzere her gün birçok farklı ürün satın alır. Alınan bu ürünler çoğu zaman, daha sağlıklı ve korunaklı muhafaza edilmek üzere ambalajlanmaktadır. Ambalaj atıklarını, diğer atıklardan ayrı şekilde biriktirmek sureti ile tekrar geri dönüşüme sevk edebiliriz. Satın aldığımız ürünlerin ambalajlarını evlerimizde ayrı birer torbada biriktirerek, ilk adımı atmış oluruz. Biriktirdiğimiz ambalaj atıklarını, evimize en yakın ambalaj atığı konteynerine atarak geri dönüşümü başlatırız. Eğer oturduğunuz belediye sınırları içerisinde ambalaj atığı konteyneri yoksa belediyenize bu konuda başvurmalısınız.

2 – Belediyemizden geri dönüşüm kumbaralarından apartmanımıza, mahallemize, okulumuza istiyoruz, ne yapmalıyız?

Tüm geri dönüşüm kumbara taleplerinizi öncelikle belediyenize bildirmelisiniz. ÇEVKO Vakfı’na ait kumbaralar, talebiniz uygun bulunduğu takdirde belediyeler aracılığı ile teslim edilecektir.

3 – Bitkisel atık yağları nereye verebilirim?

Yağı kesinlikle lavaboya dökmüyoruz. Lavabo ve kanalizasyon borularının tıkanmasına neden olur, atık sular eriştikleri deniz ve nehirlerde suyun hava almasını engelleyecek yağ filmi ile suyun yüzeyinin kaplanmasına neden olur. Bu balıkların ölmesine neden olur. Ayrıca su ortamındaki balıkların avlandıktan sonra yenirken tadını bozar. Atıksu arıtma tesisinde yağın giderilmesi biraz daha güçtür. Dolayısıyla, atık yağlarımızı katiyetle lavabodan dökmüyoruz. Bunu toplayan kuruluşlara veriyoruz. Toplayan firmalar bu yağlardan biyodizel elde ediyorlar. Bu yolla petrol kaynaklarımızın kısmen korunmasını sağlıyoruz ve atmosferik ısınması da engellemiş oluyoruz. Atık yağ toplayan firmalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendiriliyor.

İzinli bitkisel atık yağ toplayıcılarının listesini http://www.csb.gov.tr/gm/cygm/  Lisanslı geri kazanım tesislerin listesini http://www.csb.gov.tr/gm/ced/  bağlantısından indirebilirsiniz. Size en yakın olan kuruluşla temasa geçip, atık yağlarınızı bunlara vermek için organizasyona dâhil olabilirsiniz:

4 – Atık pillerimi nereye verebilirim?

Atık pillerin kaynakta ayrı toplanması konusunda Bakanlığımız tarafından yetkilendirilen ve Türkiye’de atık pil konusunda tek yetkili kuruluş olan Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) 2004 yılından beri atık pil toplama çalışmalarını Bakanlığımız koordinasyonunda yürütmektedir. http://www.tap.org.tr/atik_pil_toplama_noktalari_nerede-123.html adresinden size en yakın pil toplama noktasını bulabilirsiniz. PTT Şubeleri, okullar, üniversiteler, organize sanayi bölgeleri, muhtarlıklar, camiler, marketlerde (BİM, TESCO, KİPA, CARREFOUR, MİGROS, METRO GROSMARKET, TEKNOSA, KOÇTAŞ, PRAKTİKER gibi) atık pil toplama noktaları bulunmaktadır.

5 – Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyalarımı (AEEE) nereye verebilirim?

Kullandığınız elektrikli ve elektronik eşyalar atık haline geldiğinde bunları belediyelerin kuracakları atık getirme merkezlerine, üreticiler ve lisanslı işleme tesisleri tarafından kurulacak aktarma merkezlerine veya yeni bir elektrikli ve elektronik eşya satın aldığınızda talep etmeniz halinde benzer özellikteki AEEE’yi elektrik ve elektronik eşya dağıtıcılarına hiçbir ücret ödemeden verebilirsiniz.

6 – Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyalarımı (AEEE) nereye verebilirim?

Kullandığınız elektrikli ve elektronik eşyalar atık haline geldiğinde bunları belediyelerin kuracakları atık getirme merkezlerine, üreticiler ve lisanslı isleme tesisleri tarafından kurulacak aktarma merkezlerine veya yeni bir elektrikli ve elektronik eşya satın aldığınızda talep etmeniz halinde benzer özellikteki eski elektrikli ve elektronik eşya atığınızı elektrik ve elektronik eşya bayilerine veya dağıtıcılarına hiçbir ücret ödemeden verebilirsiniz.

7 – Aracımı hurdaya ayırmak istiyorum ne yapabilirim?

M1, N1 kategorisindeki hurda araçlar için 81 ilde araç sahiplerinin rahatça ulaşabileceği, araçlarını teslim edebilecekleri ve hurdaya ayırabilecekleri Teslim Yerleri oluşturulmuştur. Bakanlığımız ve Emniyet Genel Müdürlüğü işbirliği ile oluşturulan “ÖTA Veri Sistem” adlı çevrim içi veri paylaşım sistemi ile lisanslı tesislere teslim edilmeyen ömrünü tamamlamış araçların Emniyet Müdürlüğünce hurdaya ayrılması engellenmiştir. ÖTA teslim yerleri listesini http://www.csb.gov.tr/gm/cygm/ bağlantısından indirebilirsiniz.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.