Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi 15. yıl etkinlik kapsamında Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi katkılarıyla Emekli Albay Araştırmacı Yazar Atilla Güler tarafından “Kafkas İslam Ordusu” adlı konferans verildi.
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi 15. yıl etkinlik kapsamında Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi katkılarıyla Emekli Albay Araştırmacı Yazar Atilla Güler tarafından “Kafkas İslam Ordusu” adlı konferans verildi. Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleşen konferansa 3. Ordu Komutanı Korg. Yavuz Türkgenci, 3. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümg. Davut Alâ, 3. Ordu Hareket Kurmay Yarbaşkanı Tuğg. İsmail Hakkı Köseali, EBYÜ Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. A. Ercan Ekinci, Prof. Dr. Âdem Başıbüyük, Genel Sekreter Doç. Dr. Cihat Özgenel, Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Yusuf Ziya Keskin, akademik personel ve öğrenciler katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardın başlayan konferansta Üniversite Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Yusuf Ziya Keskin, Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi ile kısa bilgi vererek: “ Merkezimiz kuruluş amacına uygun olarak, toplumsal tarih bilincinin güçlenmesini amaçlamaktadır. Anadolu’da bir Dünya Üniversitesi öz ülküsüyle evrensel ve manevi değerler ile yoğurup, öğrencilerimizi bir dünya vatandaşı olarak yetiştirirken tarihi ve değerleri konusunda donanımlı bireyler haline getirmek en büyük amacımızdır.” dedi. Konuşmasında son olarak Keskin, bu ilke ile yaptıkları çalışmalarda desteklerinden ötürü Rektör Prof. Dr. Akın Levent ve üst yönetime teşekkürlerini sundu.
Konferansta konuşmacı olarak yer alan Atilla Güler, Kafkas İslam Ordusu Harekâtı’nın sadece o dönemde siyasi ve askeri görevleri getirmesi için icra edilmiş bir askeri hareket olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirterek konuşmasına başladı. Güler: “Kafkas Ordusu’nun o bölgede icra ettiği askeri harekât, bu uğurda akıtılan kanlar, yürütülen siyasi çabalar bugün farklı topraklarda yaşayan kahraman Türk Milleti’nin 103 yıldan beri birbirinden kopmayan sonsuza kadar devam edeceğini bütün dünyaya ilan ettiren, kardeşliğin temel harcı ve sönmeyecek ateşi olacağı inancındayım.” dedi.
Kafkas İslam Ordusu’na ulaşana kadar siyasi gelişmelere de değinen Güler; Kafkasya bölgesinin tarihi ve stratejik önemi, Berlin Konferansı ve Kafkasya’da yaşanan gelişmeler, Birinci Dünya Savaşı ve sonrasında Kafkasya, Bolşevik İhtilali ve sonrasında Kafkasya, Kafkas İslam Kolordusu’nun kuruluşu ve nedeni, Kafkas İslam Kolordusu’nun muharebeleri, Kuzey Kafkas Cumhuriyeti’nin İlan edilmesi ve yaşanan gelişmeler hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Program sonunda Rektör Levent, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ve Türkiye Cumhuriyetinin Karadağ ve Suşa’ da yapmış olduklarının önemli olduğunu vurgulayarak bunun kavratılmasına vesile olan Emekli Albay Araştırmacı Yazar Atilla Güler’e değerli bilgilerinden dolayı teşekkür etti. Ardından günün anısına hediye takdiminde bulundu.