2022 yılına girerken elektrik ve doğalgazda Ocak ayından itibaren mesken, sanayi ve ticari abonelere vergi ve fonlar dâhil elektriğe 5 kat doğalgaz fiyatlarında ise 10 katlık artış yapıldı. Vatandaşlar ise çaresiz.
2022 yılına girerken elektrik ve doğalgazda Ocak ayından itibaren mesken, sanayi ve ticari abonelere vergi ve fonlar dâhil elektriğe 5 kat doğalgaz fiyatlarında ise 10 katlık artış yapıldı. Vatandaşlar ise çaresiz. Aralık ayından itibaren Ocak dâhil elektrik ve doğalgaz faturalarına yapılan zamların ardından gelen fatura tutarları belirli oranda zamlandı. Vatandaşlar geçen sene ile bu sene arasında %50 farkla fatura ödemesi yaptıklarını belirtirken halen kışın başında gelen fatura tutarlarının cep yaktığını belirtiyor.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu EPDK’dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer veriliyor; “2022 yılı için elektrik tarifeleri Kurulumuz tarafından belirlenmiş ve bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Böylelikle Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen yasa kapsamında kademeli tarife uygulamasına da geçilmiştir. Kademeli tarifenin hedefi dar gelirli vatandaşlarımızı korumak ve enerji kullanımında tasarruf ve verimliliği artırmaktır. Bilindiği üzere pandemi koşulları sebebi ile hammadde fiyatlarında yaşanan artışlar sonucunda enerji maliyetlerinde de çok büyük artışlar meydana gelmiştir. Dünya spot piyasalarında elektrik üretiminde kullanılan kömür fiyatlarında; 5 kat, doğal gaz fiyatlarında ise 10 katlık artışlar olmuştur. Türkiye enerji sektörü de bu süreçte, küresel düzeyde ortaya çıkan olağanüstü maliyet artışlarından etkilenmiştir. Ancak kurumlarımız arasındaki işbirliği ile bu artışlar tüketicilerimize asgari düzeyde yansıtılmıştır. Ayrıca devletimiz vatandaşlarımızı bu artışlardan koruma amacıyla elektrik faturalarında yarısını, doğalgazda ise beşte dördünü karşılayarak 2021’de toplamda 100 milyar liralık bir destekte bulunmuştur. Geldiğimiz noktada ise; enerji piyasalarının sürdürülebilirliği, maliyet bazlı fiyatlandırmanın ve öngörülebilirliğin sağlanması için zorunlu hale gelen bir düzenleme yapılmıştır. Verimlilik odaklı kademeli tarifeye geçiş ile birlikte 01 Ocak 2022 tarihinden itibaren mesken aboneleri için aylık 150 kWh’e kadar olan tüketim miktarları için nihai fiyat 1,37 TL/ kWh, aylık tüketimlerin 150 kWh’ın üstündeki kısmı için ise 2,06 TL/ kWh olarak uygulanacaktır.”
Çok zamanlı elektrik tarifesi kullanın!
Ocak ayında gelen zamlı faturalar ardından vatandaşlara bazı tavsiyelerde bulunuluyor. Vatandaşların canını bir hayli sıkan bu durum karşısında tasarruflu elektrik kullanımı konusunda bilgilendirmelerde bulunuluyor.
Evlerinizde mutlaka LED ampul kullanın.
Banyo tuvalet, çocuk odaları gibi yerlere daha düşük wattlı LED ampul takın.
Televizyon izlerken ihtiyaç yoksa lambayı açık bırakmayın.
Buzdolabınızın soğutma derecesini kontrol edin ve özellikle kış aylarında soğutma derecesini mutlaka düşürün.
Tost makinesi, ütü, elektrikli ısıtıcı ve fırın tarzı aletler mümkün olduğunca az kullanmaya özen gösterilmelidir.
Elektrik faturanızı inceleyin ve puant denen akşam 17.00 ile 22.00 arası saatlerdeki elektrik tüketiminiz gündüz ve gece kullanımına göre düşük kW de ise mutlaka çok zamanlı elektrik tarifesine geçiniz.
Çok zamanlı elektrik tarifesine geçerseniz, 17.00 ile 22.00 saatleri arası minimum elektrik kullanımına önemle özen gösterin!
Evde kullanılmayan odalardaki petekleri kapatın (en az 3 petek açık kalmalı). Gece yatarken kombiyi en düşük seviyeye alıp gündüz ihtiyaca göre derecesini ayarlayın.
Kapı ve pencerelerinizin yalıtımını mutlaka kontrol edip eğer ısı kaybına neden olan bir yalıtımsızlık var ise bunları mutlaka gideriniz.
Saydığımız konulara dikkat etmeniz durumunda aylık olarak doğal gaz ve elektrik faturalarınızda toplamda 150 ₺ ile 200 ₺ arasında ortalama tasarrufunuz olacaktır.