Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Türkiye Topraklarının Bazı Verimlilik ve Organik Karbon (TOK) İçeriğinin Coğrafi Veri Tabanının Oluşturulması Projesi kapsamında ele alınan Erzincan için toprak verilerini içeren ‘Erzincan Gübreleme Rehberi’ yayınlandı. Rehberde toprak verimlilik haritaları, gübre uygulamaları, Meyve ağaçlarının yetiştirilmesinde uygulama yöntemleri gibi bilgilendirme içeriklerinin yanı sıra Erzincan ilinin toprak özellikleri ve toprağın verimlilik düzeyi ele alınıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Türkiye Topraklarının Bazı Verimlilik ve Organik Karbon (TOK) İçeriğinin Coğrafi Veri Tabanının Oluşturulması Projesi kapsamında ele alınan Erzincan için toprak verilerini içeren ‘Erzincan Gübreleme Rehberi’ yayınlandı. Rehberde toprak verimlilik haritaları, gübre uygulamaları, Meyve ağaçlarının yetiştirilmesinde uygulama yöntemleri gibi bilgilendirme içeriklerinin yanı sıra Erzincan ilinin toprak özellikleri ve toprağın verimlilik düzeyi ele alınıyor. Rehbere https://erzincan.tarimorman.gov.tr/…/G%C3%BCbreleme linkinden ulaşılabiliyor.
Tarım topraklarının verimli olması ve verim güçlerinin korunması amacıyla ele alınan rehberde özellikle çağın temel problemi ve gereksinimi olan gıda güvenliği açısından da üründe kaliteyi arttırma, insan ve hayvan sağlığını etkileyen eksikliği gidermek için uygulanması gereken çalışmalar ele alınıyor. Rehberde aynı zamanda bitkilerin de insanlar ve hayvanlar gibi gelişmeleri ve beslenmelerinin zorunluluğuna dikkat çekerek ideal gübreleme programı ve yapılması gereken toprak ve yaprak analizlerinin gerekliliği vurguluyor.
Rehberde elde edilen veriler ise; Türkiye Gübre ve Gübreleme Rehberi, Havza Bazlı Ürün Destekleri ve TÜİK Bitkisel Üretim Verilerinden alınarak hazırlandı. Rehberin hazırlanması, bilgi ve verilerin elde edilmesinde çalışma yürütenler ise; Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü BÜGEM Ziraat Yüksek Mühendisi Hikmet Güleç, Dr. Necmi Pilanalı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü TAGEM Dr. Kadriye Kalınbacak, Toprak, Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü Dr. Mehmet Keçeci ve TAGEM Dr. Hesna Özcan yer alıyor.
Rehberde Erzincan ilinin organik madde, fosfor, potasyum, demir, bakır, çinko ve mangan dağılımları ele alınarak analiz sonuçları değerlendirilip yorumlanıyor.