Erzincan İl Tarım Müdürlüğüne bağlı Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi Teknik personellerince Erzincan’da faaliyet gösteren organik gıda işletmeleri, firmalar ve satış yerleri denetlendi. Denetimlerde asgari, teknik ve hijyenik şartlar yerinde kontrol edilerek sertifikasyon hizmetlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülüp yürütülmediği incelendi.
Erzincan İl Tarım Müdürlüğüne bağlı Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi Teknik personellerince Erzincan’da faaliyet gösteren organik gıda işletmeleri, firmalar ve satış yerleri denetlendi. Denetimlerde asgari, teknik ve hijyenik şartlar yerinde kontrol edilerek sertifikasyon hizmetlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülüp yürütülmediği incelendi. Organik ürünlerin tüm denetim ve belgelendirme işlemleri için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yetkilendirilen ekipler bütün organik ürünler ve üretim süreçleri ile ilgili yönetmeliğe göre haberli ve habersiz denetimler gerçekleştiriyor. Ayrıca tüketici şikâyetlerini dikkate alınarak yapılan denetimlerde ilgili noktalara da tüketici talepleri iletiliyor.
Bitkisel ve hayvansal üretimin ilk aşamasından tüketiciye ulaşıncaya kadar olan bütün aşamalarında, insana, çevreye ve ekosisteme zararlı herhangi bir kimyasal, katkı maddesi, GDO gibi girdiler ve yöntemler kullanılmadan işlenmesi gereken organik ürünlerin kanun ve yönetmenliklerce tanımlı şartları barındırıp barındırmadığı kayıt altına alınıyor. Ayrıca organik gıda ürünlerin ambalaj özellikleri, ürün logosu, yerli ve ithal ürün ambleminin kontrolü yanında bio, eko, doğal, natürel, katkısız, köy ürünü, saf ürün olarak reklam amacıyla tanıtılan ürünlerin pazara uygunluğuna bakılıyor.
Taze kuru meyve sebze, hayvansal ürünler, işlenmiş ve paketlenmiş gıdalar, tekstil, oyuncak, kişisel bakım ürünleri, temizlik malzemeleri, mobilya gibi pek çok alanda organik ürün bulmak mümkündür. Ancak ülkemizde sadece gıda ürünleri resmi mevzuata göre organik olarak belgelendirilmektedir. Gıda dışı ürünlerde de özel standartlara göre organik ürün sertifikasyonu yapılmaktadır.