Alternatif turizm arayışları çerçevesinde Kemaliye’de turistik potansiyelin arttırılması amacıyla projelendirilen Mualla Poyraz Konuk Evi tadilat çalışmaları başladı.
Alternatif turizm arayışları çerçevesinde Kemaliye’de turistik potansiyelin arttırılması amacıyla projelendirilen Mualla Poyraz Konuk Evi tadilat çalışmaları başladı. Kemaliye gönüllülerinden Koordinatör Mualla Poyraz konukevini satın alarak Erzincan Valiliğine bağışlamıştı. Yapı restore edilerek tarihi özelliklerinin korunması ve Kemaliye örf ve adetlerinin yaşatılması amaçlanıyor. Kültür varlığı olarak tescil edilen Mualla Poyraz Konuk evi tadilatını yerinde inceleyen Kemaliye Kaymakamı Emre Yeşilbaş tadilat projesinin başladığını ve bir ay içerisinde tamamlanması planlandığını belirtti. Yapı konut mimarisi bakımından, ahşap ve taş materyallerinin doğal çevre faktörleriyle birlikte zengin tarihi ve kültürel bir görünüme kavuşturulması sağlanacak.
Kemaliye Evleri
Kemaliye evleri ana kat düzeyine kadar ahşap hatıllı moloz taş, ama kat ve kaçak katın ise kerpiç dolgulu ahşap karkas düzeninde inşa edildiği geleneksel Selçuklu-Osmanlı mimarisinden izler taşırlar. Konutlarda çevrenin doğal gereci olan taşın yanında, çevre ilçelerden getirilen ahşap malzeme yoğun bir şekilde kullanılmıştır. Ulaşım olanaklarının kısıtlı olduğu devirlerde Refahiye ormanlarından kesilen çam ve ceviz tomruklarının Kemaliye’ye ulaştırılmasında Karasu ırmağından yararlanılmıştır. Dış cephe kaplamasında dahi ahşabın yoğun bir şekilde kullanılmış olması, halkın geçmişteki gelir ve kültür düzeyi hakkında ipuçları vermektedir. Konutlarda kerpiç kullanımı dolgu gereci olmaktan öteye gitmemiştir. Demir ise, pencere korkuluklarının yanında, süsleyici öğe olarak kullanılmıştır.
Ayrıca konut alanlarında bahçeler, fiziki mekân örtüsü içinde yeşil doku hâkimiyet kazanmıştır. Sokağın konut ile ilişkisi sadece evin giriş kapısı bakımından değer taşır. Yerleşme fonksiyonel bakımdan çarşı, yönetim merkezi, dinî ve sosyal merkez ile konut alanlarından oluşmaktadır. Tarihî gelişim süreci içinde çarşı ve yönetim merkezi geçirdiği yangınlar ve modernleşme süreciyle birlikte belirli ölçüde değişmesine karşın, diğer fonksiyonel alanlar otantik özelliğini korumuşlardır. Toplam on mahalleden meydana gelen konut fonksiyon alanında ise bir kısmı otantik mimarî özelliğini koruyan 500 kadar konut bulunmaktadır.