Sivil Toplum İçin Destek Vakfı desteğiyle Erzincan’da Kadın ve Sağlık Hakkı Projesi kapsamında Erzincan Katre Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği çalışmalarına devam ediyor. Proje kapsamında kadınların daha kolay sağlık hizmetlerine erişimini sağlamak amacıyla eğitim toplantıları yapılıyor.
Sivil Toplum İçin Destek Vakfı desteğiyle Erzincan’da Kadın ve Sağlık Hakkı Projesi kapsamında Erzincan Katre Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği çalışmalarına devam ediyor. Proje kapsamında kadınların daha kolay sağlık hizmetlerine erişimini sağlamak amacıyla eğitim toplantıları yapılıyor. Kadınların sağlık konularında karşılaştıkları sorunları dile getirebilmeleri, üreme ve cinsel sağlık konularında farkındalığın arttırılması amacı ile başlatılan çalışmalar 8 kişilik proje ekibinin altığı eğitim ile toplantılarla kadın katılımcılara aktarılıyor. Yürütülen proje çalışması hakkında bilgilendirmede bulunan Erzincan Katre Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği şu ifadelere yer verdi; “Sivil Toplum için Destek Vakfı desteği ile “Erzincan’da Kadın ve Sağlık Hakkı Projesi” üreme sağlığı ve cinsel sağlık hakkı ve hizmetlerini temel bir hak olarak kabul ederek kadınların bu konuda farkındalığını artırmak, kurumlarla karşılaştıkları sorunları raporlamak, hizmetlere erişebilmeleri için savunuculuk yapmak ve konunun “konuşulabilir” olması amacıyla kadınlar nezdinde farkındalığı geliştirmek amacıyla yürüttüğümüz bir projedir.
Projenin devam ettiği bu süreçte yaptığımız çalışmalar ile kadınlara bilgilendirme toplantıları yapmakta ve kadınların sağlık hizmetlerine ulaşabilmeleri, karşılaştıkları sorunları dile getirebilmeleri, üreme ve cinsel sağlık konularında farkındalıklarının artmasını amaçlamaktayız. İlk olarak 8 kişilik proje ekibi eğitmenlerden eğitici eğitimi aldı ve aldıkları eğitimleri mahalledeki kadınlara aktarmaya başladı.
Toplantılar; cinsellik, cinsel şiddet, onay, gebelik, kürtaj, güvenli cinsellik, cinsel sağlık, beden, haz konu başlıklarından oluşmaktadır. Mahallelerde yapılacak toplantılar öncesinde proje ekibi mahallelerde saha çalışmaları gerçekleştirdi. Toplantılar eylül ayından kasım ayına kadar 10’ar kişilik 2 kadın grubu toplamda 20 kadın ile yapıldı. Projemizde belirlenen ikinci mahallede toplantılar şubat ayından itibaren 10 kişilik kadın grubu ile devam etmektedir.
Bu proje kapsamında gerçekleştirdiğimiz çalışmalar ile kadın ve sağlık hakkıyla ilgili Erzincan yerelinde toplumsal cinsiyet farkındalığının ve görünürlüğünün, üreme sağlığı ile ilgili kadınlarda farkındalığının arttığını söyleyebiliriz. Nisan ayı itibariyle projemiz devam etmektedir. Temmuz ayında sona erecek projemizde, yapılan toplantılarda kadınların aktardığı deneyim paylaşımları gizlilik ilkesine uyularak, projenin genel değerlendirmesi de yapılarak raporlaştırılacak ve ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşılacaktır.”