Erzincan İl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği hayvan sağlığı birimi ekiplerince il merkez ve ilçelerde bulunan hayvan işletmelerinin sahip oldukları sığır, inek vb. hayvanlarının tırnak bakımları için hizmet vermeye devam ediyor. İşletmecilerin talepleri üzerine işletmelere gelen ekipler hayvanlarda sağlıklı gelişim, doğurganlık ve üretkenliklerini arttırmada önemli bir rolü olan tırnak bakımı çalışmalarını sürdürüyor.
Erzincan İl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği hayvan sağlığı birimi ekiplerince il merkez ve ilçelerde bulunan hayvan işletmelerinin sahip oldukları sığır, inek vb. hayvanlarının tırnak bakımları için hizmet vermeye devam ediyor. İşletmecilerin talepleri üzerine işletmelere gelen ekipler hayvanlarda sağlıklı gelişim, doğurganlık ve üretkenliklerini arttırmada önemli bir rolü olan tırnak bakımı çalışmalarını sürdürüyor. İnsan sağlığını da ciddi bir şekilde etkileyerek verim kaybına ve hatta ilerleyen zamanlarda daha büyük ekonomik kayıplara neden olan en etkili önlemler İl DSYB hizmet ekipleri tarafından alınıyor. Bakımlı tırnak ile sağlıklı hayvan üretiminin desteklenmesi amacıyla il genelinde yürütülen çalışmalar aralıksız devam ediyor.
Sığırlarda Tırnak Sorunları
Modern sığırcılık işletmelerinde üreme ve mastitis problemleri ile birlikte hayvanların sürüden istem dışı olarak atılmalarına yol açan en önemli problemlerin başında genelde topallıklarla ortaya çıkan ayak ve tırnak problemleri gelmektedir. Türkiye’de konunun ekonomik boyutu henüz yeterince anlaşılmamış olup, düzenli tırnak bakımı yaptıran işletme sayısı yok denecek kadar azdır. Dünya’da da birçok yetiştirici tırnak bakımını sürünün geleceği için yapılmış bir yatırım değil, bir külfet ve ek bir masraf olarak görmektedir.
Ayak ve tırnaklardaki problemler tedavi edilmedikçe hayvanlara sıkıntı vermekte, onların ürümelerine, yem yemelerine, merada gezinmelerine mani olarak sonuçta hayvanların süt, et ve döl verimlerinin azalmasına, sürü dışına çıkarılmalarına hatta ölümlerine dahi neden olabilmektedir.
Ayak ve Tırnak Problemlerinin Nedenleri
Doğal yaşam ortamı çayır ve meralar olan sığırların, yoğun yetiştirme programları gereği yaşamlarının büyük kısmını beton zeminler üzerinde geçirmeye zorlanmasının topallık ve ayak problemlerinin başta gelen nedeni olduğu ileri sürülebilir.
Ayak ve tırnak problemleri ile topallıklar genetik (kalıtsal) ve çevresel (dış etkilerle oluşan) birçok etmenin ayrı ayrı veya birlikte etkisi sonucu ortaya çıkabilir.
Bunların başında; Doğuştan olan bazı tırnak bozuklukları. Bozuk, aşındırıcı ve kaygan beton zeminlerde yürüme ve uzun süreli ayakta durma. Aşırı ıslak, çamurlu, gübre ve idrarla dolu pis ahır içi yollar, yatma yerleri (duraklar) ve gezinti alanları. Yetersiz yataklık kullanımı. Stres. Toprak ve benzeri yumuşak zeminlerden ani olarak beton zeminlere geçiş. Dengesiz beslenme. Hayvanların uzun süre ayakta kalması, yeterince yatıp dinlenememesi. Rasyonda kaba-kesif yem oranının (60/40 veya 50/50) bozulması ve yoğun yem ağırlıklı yemlerle aşırı besleme. Kaba yemlerin çok ince kıyılmış olarak verilmesi. Hayvanın yaşı ve vücut yapısı. Laktasyon (süt verim) dönemi. Doğum sırasındaki hormonel bazı değişikliklerin neden olduğu yan etkiler. Tüm vücut sistemini etkileyen (sistemik) bazı hastalıklar. Travmalar ve darbeler. Düzenli tırnak bakımı yapılmaması. Hatalı tırnak kesimi.
Tırnak Problemlerinin Üreme Üzerine Etkisi
Tırnak problemlerinden dolayı yürüyemeyerek strese giren hayvanlar yemliklere gidemez, oluşan metabolik stres sonucu kızgınlık döngüsü yavaşlar. Ayakları ağrıyan hayvanlar ayakta duramayacağından birbirlerinin üzerine atlayamaz, bu nedenle kızgınlıkların tespiti güçleşir, gebelik başına aşım (tohumlama) sayıları artar, servis periyodu uzar. Ayak problemi olmayanlara göre daha fazla yumurtalık kisti oluşur. Sonuçta yavru verimi azalır.