SON DAKİKA
hava
Google News

ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI NEDİR, NASIL YAPILIR?

Son Güncelleme :

01 Haziran 2022 - 13:26

/ 2.143 views kez okundu.
reklam
ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI NEDİR, NASIL YAPILIR?
reklam

Son zamanlarda gündeme gelen, tarımsal faaliyetlerin sürdürülmesinde parçalı ve parseli bozuk arazilerin devlet eliyle veya arazi sahiplerinin talepleri doğrultusunda tarım yapılabilecek şekilde düzenlenmesi olarak bilinen Arazi Toplulaştırma uygulaması Devlet Su İşleri DSİ veya Proje idaresi tarafından ele alınıyor. 1960’lı yıllardan beri uygulanan ancak yaygın bir faaliyet olarak gündeme gelmeyen uygulama giderek farklı alanlarda da uygulanması planlanıyor.

Son zamanlarda gündeme gelen, tarımsal faaliyetlerin sürdürülmesinde parçalı ve parseli bozuk arazilerin devlet eliyle veya arazi sahiplerinin talepleri doğrultusunda tarım yapılabilecek şekilde düzenlenmesi olarak bilinen Arazi Toplulaştırma uygulaması Devlet Su İşleri DSİ veya Proje idaresi tarafından ele alınıyor. 1960’lı yıllardan beri uygulanan ancak yaygın bir faaliyet olarak gündeme gelmeyen uygulama giderek farklı alanlarda da uygulanması planlanıyor. ‘Arazi Toplulaştırma’ Atıl arazilerin değerlendirilmesi, toprak yapısına uygun ekim biçimlerinin geliştirilmesi, artı üretim masrafının en aza indirilmesi, sulama ve enerji kaynaklarına yakınlık, modern tarım işletmeciliği, üretimde istihdam özellikleri ve bir yatırım alternatifi olarak değerlendirilebilmesi gibi birçok konuda geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması ile gündeme gelen önemli faaliyetlerden biri haline geliyor. Aynı zamanda tarım yapılan arazilerin sayılarının çoğaltılması adına oldukça faydalı bir uygulama olarak ön plana çıkıyor.

Arazi Toplulaştırma Uygulaması Nasıl Yapılır?

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın son yayınladığı Arazi Toplulaştırılması ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişik Yapılmasına Dair Yönetmelik’te bulunan isteğe bağlı toplulaştırma, “proje alanı içerisinde sayıca ve sahip oldukları arazilerin alansal olarak yüzde 50’den fazlasına malik bulunan arazi sahiplerinin veya kanuni mirasçılarının yazılı muvafakati ile yapılır” maddesine göre “artık araziler” sahiplerinin doğrultusunda toplulaştırılabiliyor.

Arazi toplulaştırma uygulamasının hayata geçirilmesi için, öncelikle toplulaştırma taleplerinin alınması, toplulaştırma yapılacak alan üzerinde kanunen yüzde ellisinden fazlasına sahip olan kişilerin onayının alınması şartı eklenmiş. Aynı onay şartı, arazi sahiplerinin kanuni mirasçıları için de zorunlu kılınmış. Arazi toplulaştırma taleplerinin diğer şartları ise şu şekilde sıralanıyor:

Arazi atıl bile olsa üzerinde üretimin devam ettiği durumlarda; talebin gecikmesini önlemek için üç yılı geçmemek şartıyla, yapılması planlanan bitkisel üretimin türü, çeşidi, kaplayacağı alan ve arazi sahiplerinin de katılımıyla DSİ veya proje idaresince kararlaştırılacak.

Arazi projesinin uygulama çalışmalarına başlangıç tarihi en az 30 gün önce DSİ veya toplulaştırma projesini yürüten idarenin internet sitesinde; köy konağı, muhtarlık binası, köy camisi ve ilan tahtalarında duyurulacak.

Arazi üzerinde tapuda görünen kanal, yol ve mera gibi kamunun ortak kullanımına ayrılmış ve sahibi belli olmayan alanlarda zarar, ziyan ve gelir kaybı oluşması durumunda ise ödemesi yapılmayacak.

Arazi Toplulaştırma İşlemleri Nasıl Gerçekleştirilir?

İlk olarak uygulamanın yapılacağı alan belirleniyor ya da bundan sonrası için uygulama için özel bir talep geliyor. Sonrasında araziyle ilgili etüt raporları hazırlanıyor ve bakanlığa sunuluyor. Gerekli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile izin alındıktan sonra alanda bulunan sabit mülkler belirleniyor. Bu mülkiyetlerin durumları tespit ediliyor, tapulara şerh düşülüyor, arazinin kullanım şeklinde bloklara ayrılıyor ve son olarak da gerekli planlamalar yapılıyor. Üreticilerle görüşmeler yapıldıktan sonra arazi için talepler alınıyor ve ardından üreticiler arasında parselizasyon işlemi uygulanıyor. Arazi teslimlerinin yapılmasının ardından, duruma itiraz eden kimse de yoksa direkt olarak arsa sahiplerinin tapuları düzenleniyor.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.