SON DAKİKA
hava
Google News

ZİRAİ MÜCADELE İLAÇLARININ GÜVENLİ KULLANIMI

Son Güncelleme :

08 Haziran 2022 - 15:08

/ 376 views kez okundu.
reklam
ZİRAİ MÜCADELE İLAÇLARININ GÜVENLİ KULLANIMI
reklam

Zirai ilaçlama yapılırken nelere dikkat etmeliyiz? Nelerden kaçınmalıyız? Ne yapmamalıyız? Yanlışlarımız Neler?

1-İlaçlarınızı reçete yazma belgesi olan teknik elemanlara reçete yazdırarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından bayilik izni olan bayilerden satın alınız.

Ruhsatsız, kaçak, etiketi Türkçe olmayan veya sahte zirai mücadele ilaçlarını kullanmayınız. Ruhsatsız, kaçak ya da sahte ilaç satışı suçtur. Lütfen bunları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl ve İlçe Müdürlüğü’ne bildiriniz. İçeriği belli olmayan kaçak veya sahte ilaçlar, yetiştirdiğiniz ürünlere, çevreye ve size zarar verir. Zirai mücadele ilaçlarını satın alırken üretim ve son kullanma tarihini kontrol ediniz. Kullanım süresi geçmiş ilaçları satın almayınız. Ambalajı bozulmuş ilaçları satın almayınız.

2- Zirai mücadele ilaçlarını kilit altında ve özel yerlerde depolayınız. Zirai mücadele ilaçlarını reçetelerine ve etiketlerine uygun olarak kullanınız. •Zirai mücadele ilaçlarını yalnızca etiketinde belirtilen ürünlerde ve zararlı organizmalara karşı kullanınız. •İlaçları ne az ne de fazla kullanınız, etikette verilen doza uyunuz. •İlaç hazırlarken mutlaka ölçü kabı kullanınız.

4-Zirai mücadele ilaçlarına uygulama belgesi alınız ve ilaç uygulamalarının kayıtlarını

tutunuz. Zirai mücadele ilaçlarını uygulamak için sertifika alın veya ilaçlamayı sertifikalı

uygulayıcılara yaptırın. Bu kanuni bir zorunluluktur. Aksi durum cezai işlem gerektirir.

Ürünlerinizde kullandığınız ilaçların mutlaka kayıtlarını tutunuz. Bunun için üretici kayıt defterinizi kullanınız. Kullanılan ilaçların kayıtlarının tutulması yasal zorunluluktur.

Aksi durum cezai işlem gerektirir.

5-İlaçlamadan önce zirai mücadele makinenizi kontrol ediniz.

6-Zirai mücadele ilaçlarını hazırlamadan önce mutlaka koruyucu malzemelerinizi giyiniz ve ilaçlama bitinceye kadar çıkartmayınız.

Eldiven takınız, çizme giyiniz. İş tulumu giyiniz. Uygun malzemeden üretilmiş çok kullanıma uygun ya da tek sefer kullanılıp atılan iş tulumlarını tercih ediniz. İlacınızı açık havada hazırlayınız. İlaç hazırlarken ve uygulama sırasında ilacı solumayınız, bir şey yemeyiniz ve sigara içmeyiniz.

7- Zirai mücadele ilaçlarını uygularken hedef dışı bulaşmaları engelleyiniz.

Zirai mücadele ilaçlarını uygulamaya hazırlarken ve uygularken ilaçlı suyun toprağa ve su kaynaklarına bulaşmamasına dikkat ediniz. İlaç uygulamalarını rüzgarsız havalarda

yaparak, zerrelerin hedef dışı alanlara ve ürünlere taşınmasını önleyin. Yağışlı havalarda ilaçlama yapmayınız. İlaç uygulamalarınızı sabah erken saatlerde veya akşam serinliğinde yapınız. Sıcak saatlerde ilaçlama yapmayınız.

8- Zirai mücadele ilaç ambalajlarını çevreye atmayınız.

9- Uygulama sonrası temizliği ihmal etmeyiniz.

10- Uygulama yapılan tarım alanlarına insan ve hayvanların 10 girmesine izin vermeyiniz. İlaçlanan alanlara bölgenin ilaçlandığını belirten uyarıcı levha (ikaz) koyunuz. İlaçlanan alanlara ilaç etiketinde belirtilen süre boyunca çocukların ve hayvanların girmesine engel olunuz. •Uygulama yapılan alanlara önlem almadan girerek, ilaçlanmış ürünlere sürtünmek ya da dokunmak yoluyla deri temasından sakınınız.

11- Son ilaçlama ile hasat arasındaki süreye (bekleme süresi) mutlaka uyunuz. İlaç bekleme süresi dolmadan ürünü hasat etmeyiniz. Bekleme süresi dolmadan ürünleri yemeyiniz ve yedirmeyiniz. Bekleme süresine uyulmadan hasat edilen ürünlerde kalıntı yüksek olur. Bu tür ürünler yüksek ilaç kalıntısı nedeniyle tüketilemez ve ihraç edilemez. Bu tür ürünler imha edilir ve ceza uygulanır.

12- Acil yardım durumunda doktora başvurunuz. Bitki koruma ürününü kullanırken baş dönmesi, bulantı, göz kararması gibi belirtiler hissederseniz uygulamaya hemen son veriniz.  Zirai mücadele ilaçlarından kaynaklı herhangi bir zehirlenme olduğunda ilaç ambalajı ile birlikte en yakın sağlık merkezine başvurunuz. Gerekli durumlarda Ulusal Zehir Danışma Merkezi’ni (114) arayınız. Zirai mücadele ilaçlarının üzerinize dökülmesi durumunda kıyafetlerinizi derhal değiştiriniz ve ayrı yıkayınız. Zirai mücadele ilaçlarının vücudunuza temas ettiği yerleri su ve sabunla iyice temizleyiniz ve gözlerinizi bol su ile iyice yıkayınız.

 

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.