SON DAKİKA
hava
Google News

ERZİNCAN’DA HAZİRAN AYI TARIM TAKVİMİ

Son Güncelleme :

24 Haziran 2022 - 11:02

/ 420 views kez okundu.
reklam
ERZİNCAN’DA HAZİRAN AYI TARIM TAKVİMİ
reklam

Yaz sıcaklıklarının başladığı Haziran ayına yağmurlu ve nemli hava ile giren Erzincan çiftçisi bu ay buğday ve şeker pancarında elde edeceği üründe kalite kaybından endişe ediyor. Meyve ve sebze bahçeleri için avantajlı bir ay geçiren Erzincan’da her ne kadar iklimsel sıkıntılar yaşasa da yaz boyunca elde edeceği ürünlerde çeşitlilik ile mevsimin en bereketli sezonunu yaşıyor.

Yaz sıcaklıklarının başladığı Haziran ayına yağmurlu ve nemli hava ile giren Erzincan çiftçisi bu ay buğday ve şeker pancarında elde edeceği üründe kalite kaybından endişe ediyor. Meyve ve sebze bahçeleri için avantajlı bir ay geçiren Erzincan’da her ne kadar iklimsel sıkıntılar yaşasa da yaz boyunca elde edeceği ürünlerde çeşitlilik ile mevsimin en bereketli sezonunu yaşıyor. Erzincan’da iklimsel değişikliklerin getirdiği durumlardan dolayı çiftçi her ne kadar zor anlar yaşasa da ekiliş zamanına göre sulama, bitki böcekleriyle mücadele ve yer yer ekim çalışmaları devam ediyor.

Haziran ayında Erzincan’da Tarım Takvimi şu şekilde uygulanıyor;

Sebzecilik: Çapa, sulama, ot alma ve hasat devam eder. (Fasulye, domates, biber, patlıcan hasadı) kışlık karnabahar, lahana tohumları ekilir. Sebzelerde toprak altı mücadelesi, beyazsinek, yaprak biti, kırmızı örümcek, sebzelerde yeşil kurt, bostanlarda, domateslerde külleme, kavun-karpuz telli böceği, soğan mildiyösü, bostanlarda antraknoz, yalancı mildiyöye karşı ilaçlama yapılır.

Seracılık: Hasat işlemleri bitirilir. Hasadı tamamlanan bitkiler sökülerek ortamdan uzaklaştırılır.

Meyvecilik: Bahçe ve fidanlıkta her türlü bakım,  sulama işleri devam eder. Sürgün göz aşılama başlatılabilir. Zeytin, bağ, sert ve yumuşak meyve türlerinde zararlı etmenler takip edilir.

Hububat: Tahıllarda hasat tamamlanır. 2.ürün için tarla hazırlığı bitirilir. Uygun koşullarda ekim yapılır. I. Ürün Mısır: Ekiliş zamanına göre I. veya II. sulama yapılır. Gerekirse üst gübreler verilmelidir. Bozkurt, koçan kurdu, mısır kurduna karşı mücadele yapılmalıdır. Mücadele için en uygun zaman diğer bitkilerde olduğu gibi sabahın erken saatlerinde yapılmalıdır. 2.Ürün Mısır ekilişleri yapılır.

Endüstri Bitkileri: Ayçiçeğinde Orabanş tarla kontrolü yapılır. Pamukta ise traktör ile 3-4 kez el ile 2-3 kez çapası ve seyreltme yapılır. Erken emicilerle(Y. biti, Y. Piresi, T. Tripsi, Kırmızı örm.), yeşilkurt ve pamuk çizgili yaprak kurdu mücadelesi yapılır. -1.Üst Gübreleme(3-6 kg saf N) ve 1. sulama (taraklanma zamanında, bitki gövdesindeki kızarıklık tepe tomurcuğuna 10-12 cm yaklaşmışsa yani ekimden 38-46 gün sonra)yapılır. Üst Gübre 1.su ile veya ikiye bölünüp 1. ve 2. Su ile birlikte verilebilir. Süs bitkilerinde ise bakım işlemleri devam eder. Yaprak bitleri, küllenmeye karşı mücadele yapılır.

Çayır, Mera ve Yem Bitkileri: Aladağ, Feke, Pozantı, Saimbeyli, Tufanbeyli çayır ve meralarda otlatma mevsimi başlar. 2. Ürün Silajlık mısır, sorgum, sudan otu veya sorgum-sudan otu melezi ekimi yapılır.

Büyükbaş Hayvancılık Tarımı: Doğum sonrası sağım ve çiftleştirme işleri sürdürülür. Parazit durumuna göre, dikkatli olarak iç paraziter ilaçlama yapılır. Günlük tımar işleri aksatılmadan yürütülür. 4-8 aylık dişi danalara S-19 aşısı uygulanır. Doğan buzağıların boynuz köreltmesi ve kulak numaralama işlemleri yapılır. Mera gıda ihtiyacını karşılayabilecek durumda olduğundan, mera otlatılmasına geçilir. Yalnız, 10 kg’dan fazla süt veren sığırlara kesif yem ve nitelikleri bozulmamış kaba yem ile takviye yapılır. Ocak ayında doğan buzağılar erkek ve dişi ayrı ayrı sürüler halinde meralandırılır. Ot ve yem yemeğe alışan buzağılara verilen süt azaltılır ve su verilmeye başlanır. Ahırlar temizlenerek badana ve dezenfeksiyonları yapılır.

Küçükbaş Hayvancılık Tarımı: Kırkım işlemi tamamlanır. Kırkımı biten sürü kontrol edilerek, anaç sürünün % 20’si ayıklanır. Yerlerine aynı oranda dişi toklu alınarak, kadro tamamlanır. Anaç koyunlardan, verimleri iyi görülebilenler, gerekirse bir yıl daha kadroda kalabilir. Damızlık koyunların tohumlanmasına başlanır. Koçlar aşım süresince, uygun bir rasyon ile beslenir. Tohumlamada baba koçların daha rahat kullanılabilmesi için, yoklu koçlar ile takviye etmek yerinde olur. Koyun materyaline entero-toksemie aşısı uygulanır. Bu ayda tamamen mera otlatılmasına geçilir. Ova yörelerde gece yayılımına geçilir.

Kümes Hayvancılığı Tarımı: Çevre koşulları iyileştiğinde, kümes içi ısısının 15 C’nin üstüne çıkmaması sağlanır. Tavukhanenin bakım ve onarımına başlanır. Rasyondaki enerji miktarı düşürülür. 8 haftayı doldurmuş hayvanlar, metrekarede 10 başı geçmeyecek şekilde, piliç bölmelerine alınırlar. Herhangi bir stres durumunda, yığılma olmamasına dikkat edilir. 10-12 haftalık piliçlere çiçek, difteri aşısı uygulanır. Görülebilecek hastalıklara karşı, gerekli önlem alınır.

Arıcılık Tarımı: Oğulların bakım ve kontrolüne devam edilir. Taşınan kovanlar muayene edilir. Ballık ve çerçeve ilavesi yapılır. Oğula yatan kovanlar kontrol edilir. Nektarin geliş durumu kontrol edilir. Sıralanan petekler hasat edilir. Süzülüp tekrar kovana verilir. Bölgedeki doğal bitki örtüsünün durumuna göre, gerek duyulursa, yeni bölgelere (örneğin, ayçiçeğine) kovanlar taşınır.

Su Ürünleri: İç Anadolu’nun tatlı su balıkçılığı yapılan bölgelerinde alabalık avlanma yasağı kaldırıldı. Erzincan’da ise trol avcılığının yasak olması nedeniyle denetlemeler titizlikle sürdürülüyor. Su ürünleri yetiştiricileri bu ay içinde su motor gücü kontrollerini yapıyor. Avlanma sirkülerinde belirtilen boy yasağı kontrolleri sürdürülüyor. Ayrıca iç suları kirleten sanayi kuruluşları da denetlenerek gerekli uyarılar yapılıyor.

 

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.