SON DAKİKA
hava
Google News

KÜÇÜK SİVRİSİNEKLERİ KOVMAYA İLAÇLAMA BİLE YETERSİZ

Son Güncelleme :

24 Haziran 2022 - 11:02

/ 1.841 views kez okundu.
reklam
KÜÇÜK SİVRİSİNEKLERİ KOVMAYA İLAÇLAMA BİLE YETERSİZ
reklam

Bağ, bahçe, tarla derken her yeri sarıp sarmalayan küçük sivrisinekler giderek sinirlerimizi bozmaya başladı. Kapı pencerelerine sineklik takıp bu sorundan kurtulmayı deneyen vatandaşlar evlerine kadar basan sinek istilasından rahatsız. Belediye ilaçlama ekipleri her ne kadar genel ilaçlamalarla çöp ve atık yerlerdeki haşerelere karşı mücadeleye devam etse de vatandaşlar da kendi evlerinde bu sineklerden kurtulmanın yollarını arıyor.

Bağ, bahçe, tarla derken her yeri sarıp sarmalayan küçük sivrisinekler giderek sinirlerimizi bozmaya başladı. Kapı pencerelerine sineklik takıp bu sorundan kurtulmayı deneyen vatandaşlar evlerine kadar basan sinek istilasından rahatsız. Belediye ilaçlama ekipleri her ne kadar genel ilaçlamalarla çöp ve atık yerlerdeki haşerelere karşı mücadeleye devam etse de vatandaşlar da kendi evlerinde bu sineklerden kurtulmanın yollarını arıyor. Genellikle çöp, gübre ve çeşitli atıkların bulunduğu yerlerde üreyen küçük sivrisinekleri fark etmek neredeyse çok zor. Her ne kadar evlerini sirkeli su ile temizleyip kurtulmak için birçok yöntem denense de çok çabuk üreyebilen bu böcekler için artık her yer cezbedici bir ortam yaratıyor.

Sinek deyip geçmemek gerekiyor. Çünkü sineklerin sebep olduğu birçok hastalık nedeniyle özellikle hayvancılıkta verim kayıplarına kadar neden olan bir problem meydana getiriyor. Şayet bir sığırın yanında 100 veya 200 sinek varsa ekonomik kayıplar olduğu anlaşılmalıdır.

Sineklerle mücadelede birçok teknik deneniyor. Gübreliklerin ilaçlanması, çeşitli sinek öldürücülerin sinek çekici besinlerle karıştırılıp verilmesi, duvara, zemine uygulanan sinek öldürücüler vb. birçok metot uygulanıyor. Belediye ekipleri de akşam vakitlerinde sokak sokak gezerek ilaçlama faaliyetlerini gerçekleştiriyor. Ancak bütün bu tedbirlerin yetmediği evlerde ise sinekle en etkin mücadele yöntemleri yalnızca sinek kovucu ilaçlar olmuyor. Her ilaç sıktığında adeta daha bir kendine gelen bu minik yaratık istilasından kurtulmanın bazı yolları bulunuyor.

Özellikle bahçeli evlerde minik sivrisineklerin daha sıklıkla görülmesinin bir nedeni bahçeye veya bitkiye fazla su verildiğinde nemli ve ıslak toprakta üremeleridir. Bu nedenle öncelikle bahçenizi ve çiçeklerinizi gereğinde fazla sulamayın. Sirkeli, limonlu veya deterjanlı suyu belirli bölgelere bırakarak da sinekleri kovmak için bir yöntem olabilir. Ayrıca gıda atıklarını veya şekerli su atıklarını döktüğünüz bir yer varsa mutlaka bu yerleri çamaşır suyu ile yıkamanız bölgenin temiz kalmasını sağlayacaktır.

Kalitesiz toprak seçimi de sineklenmenin en büyük nedenlerinden biri oluyor.  Ayrıca bitkinin büyümesi için uygulanan kürler de bazen bu sineklenmelerin artmasına neden olabiliyor. Bu nedenle sağlıklı ve kaliteli bir toprak edinip değişim yapmak da uygulanan tedbirlerden biri oluyor. Bazen de çok kullanılan bir toprağın üzerine kuru toprak sermek de çözüm yöntemlerinden biri olabiliyor.

Peki, her yerde ve her an karşımıza çıkan bu minik sivrisinekler nedir?

Yakarca sineği olarak da bilinen bu minik sivrisinek adından da anlaşıldığı üzere diğer sivrisineklerin bıraktığı o tatlı ve uyuşuk histen ziyade ısırdığında adeta yakıcı bir etki bırakıyor. Biyolojileri sivrisinekleri çok benziyor ancak boylarının küçük olmaları ve vücut dış kısımlarının tüylü olmaları ile tanınıyor. Bu sivrisinekler evlerin veya odaların rüzgâr almayan bölgelerini seçiyor. Tehlike anında hızlı sıçrama yeteneği ile ayrı bir dayanıklılık özelliği taşıyor. İlk ısırmalarıyla birlikte oluşan yanma ve kaşıntı ardından insan derisinde kabarmalara neden olabiliyor. Bu nedenle bakteri taşıması ile hastalık yayıcı bir sinek türü olarak tehlike arz ediyor. Kan emici tipleri de olan bu sinekler sıtma, tatarcık humması, leişmanyazis ve şark çıbanı gibi hastalık taşıyıcısı olabiliyor.

Bu sinek türü ile en etkin mücadele hastalık bulaşım döngüsünü kırmaktır. Bu nedenle gübrelik alanların, bitki döküntülerinin, organik atıkların ve çöplüklerin kaldırılması alınacak bu tedbirlerin en başında gelmektedir. Duvar çatlaklarının onarılması, sıva yapılması, duvar dip kısımlarına süpürgelik takılması, badana yapılması, organik atıkların düzenli toplanması, çimlerin düzenli biçilmesi gibi yöntemlerde mücadele yöntemlerinden bir kaçı.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.