Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu TKDK tarafından IPARD programı kapsamında yürütülen 21 bin projeye yapılan toplam yatırım tutarı 15 milyar TL’ye ulaştı. Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi “Üreticilerimize sağlanan hibe tutarı 8 milyar TL’yi buldu. 85 bin vatandaşımıza istihdam oluşturuldu. Hayırlı olsun.” İfadelerine yer verdi.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu TKDK tarafından IPARD programı kapsamında yürütülen 21 bin projeye yapılan toplam yatırım tutarı 15 milyar TL’ye ulaştı. Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi “Üreticilerimize sağlanan hibe tutarı 8 milyar TL’yi buldu. 85 bin vatandaşımıza istihdam oluşturuldu. Hayırlı olsun.” İfadelerine yer verdi. Kırsal Kalkınma Ulusal Eylem Planı dahilinde uygulanan projelerle tarım sektöründe hizmet veren çiftçi, kadın ve genç üreticilerin desteklenmesi ve elde ettikleri üretimin ülke ekonomisine kazandırılması amacıyla yürütülen çalışmaların tarım sektörünün sürdürülebilirliğinin, kırsal kesimin refah düzeyinin yükseltilmesinin, tarım ve hayvancılık alanında yürütülen çalışmaların zenginleştirilmesi ve farklı destekleme modelleri ile yatırımların güçlendirilmesinin sağlanması hedefleniyor.
Avrupa Birliği’nin aday ve potansiyel aday ülkelerin üyelik sürecine destek sağlamak amacıyla oluşturulan Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı’dır (Instrument for PreAccession Assistance-IPA). IPA kapsamında, aday ülkeler ve potansiyel aday ülkelere, üyelik yolunda Avrupa Birliği standartlarına, politikalarına ve müktesebatına uyum çalışmaları konusunda mali destek sağlanıyor. 1085/2006 sayılı IPA Tüzüğü ile AB tarafından aday ülkeler ve potansiyel aday ülkelere yönelik olarak IPA kapsamında yardım sağlanması öngörülen beş ana bileşen belirlendi: Geçiş Dönemi Desteği ve Kurumsal Kapasite Geliştirilmesi, Bölgesel ve Sınır Ötesi İşbirliği, Bölgesel Kalkınma, İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi ve Kırsal Kalkınma (IPARD).
Tarım sektörünün ve kırsal alanların sürdürülebilir adaptasyonuna katkıda bulunmayı amaçlayan IPA’nın beşinci bileşeni; Kırsal Kalkınma, Avrupa Birliği’nin Ortak Tarım Politikası, Kırsal Kalkınma Politikası ve ilgili politikalarının uygulanması için uyum hazırlıklarını ve politika geliştirilmesini destekleniyor. Kırsal Kalkınma Programı (IPARD); Yönetim Otoritesi tarafından görevlendirilerek Bakanlık tarafından hazırlandı ve Avrupa Komisyonu tarafından 25 Şubat 2008 tarihinde kabul edildi. IPARD Programını uygulayan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ise 18 Mayıs 2007 tarih ve 5648 sayılı Kanunla kurulmuş ve 2011 yılında Avrupa Komisyonu’ndan gerekli yetki devrini aldı.
IPARD Programının Kapsamı
TKDK; küçük ve orta ölçekli işletmelere, hem ekonomik verimliliklerini sağlamak, hem de uzun dönemde sürdürülebilirliklerinin ve varlıklarının devamlılığını garantiye almak amacıyla üretim tekniklerini ve işlemlerini iyileştirmeleri için destek sağlamakta ve aynı zamanda tarımsal işletmelerin, kalite ve kalite yönetimi, hijyen ve gıda güvenliği, hayvan refahı, çevre koruma ile iş güvenliği konularında topluluk standartlarına ulaştırılmasını hedefliyor. TKDK, ayrıca, Türkiye’de geçimlik ve yarı geçimlik işletmelerin yaygınlığı göz önüne alındığında, ekonomik sürdürülebilirlik eşiğinin hemen altında bulunan sınırlı sayıdaki yarı-geçimlik tarımsal işletmelere destek vermek suretiyle bu işletmelerin gelişmesini sağlıyor.
TKDK, IPARD Programı kapsamında et ve süt besiciliği, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, su ürünleri, meyve ve sebze işleme ve pazarlama, çiftlik faaliyetlerini geliştirme, arıcılık, süs bitkisi yetiştiriciliği, tıbbi ve aromatik bitkiler, yerel ürünler, kırsal turizm ve kültür balıkçılığı gibi çok geniş bir yelpazede yatırımcıları destekliyor. Projelerin değerlendirilmesinde, yatırımların ekonomik olarak sürdürülebilir olması ve özgün nitelikler taşıması birinci derecede önem taşıyor. Gelir ve istihdam imkânlarını arttırması ve çeşitlendirmesi, insan kaynaklarını ve örgütlenme düzeyini geliştirmesi, fiziki ve sosyal altyapı hizmetlerini yaygınlaştırması ve doğal, kültürel ve çevre kriterleri temelinde kırsal toplumun refahını artıracak hedefler koyması gözetilen etkenler arasında bulunuyor.