SON DAKİKA
hava
Google News

ERZİNCAN’DA SU VE SU YAPILARI

Son Güncelleme :

25 Temmuz 2022 - 13:27

/ 1.525 views kez okundu.
reklam
ERZİNCAN’DA SU VE SU YAPILARI
reklam

Planlı ve bölgesel yatırımların yapıldığı şehirlerden biri olan Erzincan’da su ve su yatırımına yönelik gerçekleştirilen projeler tabi kaynakların korunması açısından büyük önem arz ediyor. Erzincan Gelişim Planı dâhilinde sulamalı tarım alanında gerçekleştirilen desteklerle verimli tarım arazilerinin geliştirilmesi ve bölgeye artı istihdam sağlanması açısından planlanan projeler tamamlanma aşamasına gelmiş bulunuyor.

Planlı ve bölgesel yatırımların yapıldığı şehirlerden biri olan Erzincan’da su ve su yatırımına yönelik gerçekleştirilen projeler tabi kaynakların korunması açısından büyük önem arz ediyor. Erzincan Gelişim Planı dâhilinde sulamalı tarım alanında gerçekleştirilen desteklerle verimli tarım arazilerinin geliştirilmesi ve bölgeye artı istihdam sağlanması açısından planlanan projeler tamamlanma aşamasına gelmiş bulunuyor. Bölge ekonomisine büyük ivme kazandıracak olan projelerin fizibilite çalışmaları önceden kapsamlı olarak detaylandırılarak Tarım ve Orman Bakanlığı ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce ilgili müdürlüklerce koordineli olarak gerçekleştirildi.  Yapılan projeler özellikle kırsal kesimde yaşayan halkın köyden kente göçünü engelleyip yerinde istihdamı sağlamasının yanı sıra pahalı bir sistemden içme suyu kullanan Erzincan’ın daha ucuz ve arıtılmış su kullanımı sağlanmış olacak.

Erzincan’da kalın bir alüvyon tabakasıyla kaplı olan ovada, sulu tarım yapılmaktadır. Bölgedeki bütün akarsular kısa boylu sel karakteri taşıyan dere ve çaylardır.  İlkbahar mevsiminde eriyen kar suları ve yağan yağmurlarla kabarır, zaman zaman taşkınlara neden olurlar. İI sınırları içerisinde coğrafi önemi olan göl yoktur. Çayırlı ilçesinde Yedi göller ve Aygır gölü, Otlukbeli’de Otlukbeli gölü, Kemaliye`de Kadıgölü gibi küçük göller bulunmaktadır.

Erzincan’ın en büyük ve en önemli akarsuyu Fırat ırmağıdır. Fırat 43,8 m3/sn ile 1320 m3/sn arasında değişen debisi ile sulama, enerji ve su sporları amaçlarıyla kullanılmaktadır. Tercan ovalarında Fırat’a, kuzeybatıda Keşiş dağlarından çıkan, Çayırlık dere ile güneydoğuda Tuzla suyu katılır. Tercan ovasında suların birleştiği yerden itibaren Fırat’ın en büyük kolu Karasu adını almaktadır.

Erzincan ovasında Fırat ırmağı, iki yandan Mercan, Kom, Cimin, Pahnik ve Sürperen suları ile Çardaklı deresini alır. Irmak, Erzincan ovasından sonra, Bağıştaş’a kadar derin bir yatak içerisinde akar. Fırat, Kemaliye ilçesinde Kadıgölü suyu ile Miran suyunu aldıktan sonra, ilçenin güneydoğusunda Başpınar yakınlarında Keban barajı ile Elazığ il sınırına girer. Refahiye ilçesinden çıkan suların dışındaki tüm suları bünyesinde toplar. Refahiye ilçesinin suları Çukurdere aracılığı ile Kelkit çayına dökülür.

Erzincan, karasal iklim özelliğine sahiptir. Ancak, yüzey şekilleri, ovaları ve dağlarla çevrili olması yer yer değişik karakterli iklimlerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Doğu Anadolu bölgesinde yer alan Elazığ ve Malatya dışındaki diğer tüm illerden daha ılıman bir iklimi vardır. Yıllık sıcaklık ortalamaları 16,6 C’dir. En soğuk ay olan Ocak ayı ortalamasının -3,7 C, en sıcak ay olan Ağustos ayı ortalamasının da 23,9 C olduğu görülmektedir. Erzincan, çevre illere göre daha uzun ve sıcak yaz mevsimi yaşamaktadır.  Kış mevsiminde doğudan gelen Sibirya kaynaklı hava kütlelerinin tesirinde kaldığı için oldukça sert kış günleri yaşanmaktadır. Yağış itibariyle, 380,6lık (kg/m2) yağış ortalamasına sahip olan il, yıl içerisinde en fazla yağışı 633,1 mm. olarak, en az yağışı 206.1 mm. olarak almaktadır. En yağışlı mevsim İlkbahar olup, yağışın yüzde 39`u bu mevsimde, yüzde 26`sı Sonbahar, yüzde 22`si Kış ve yüzde 13`ü de Yaz mevsiminde kaydedilmektedir.  Yıllık nem ortalaması ise yüzde 62`dur.

Erzincan`da akarsu boylarında görülen kavak ve söğütlerin dışında genel olarak kısa ömürlü cılız otsu bitkiler yaygındır. Ormanlar Refahiye ve Kemah çevresinde meşe, gürgen, dış budak ve sarıçam olarak yoğunlaşmıştır. İI topraklarının 911.479 ha. Yaklaşık yüzde 76.57’si erozyona maruzdur.

Erzincan’ın mevcut su kaynakları ve Erzincan’a su temin eden sistemler şunlardır;

  1. Erzincan (Göyne) Barajı, 2. Tercan Barajı ve Hidroelektrik Santrali. 3. Karakaya Mertekli Regülatörü. 4. Yeraltı Suları ve Kaynak Sular (Ekşisu, Bögert Maden Suları gibi).

Erzincan içme suyunu genellikle Fırat Nehri civarındaki kuyulardan belediyenin açmış olduğu sondajlar vasıtasıyla sağlamaktadır. Yeraltı ve Yerüstü Su Kaynakları Varlığı ve İl Potansiyeli 2030 yılı için Toplam Su Kullanımı 112.000 m3’dür. Ülkenin teknik ve ekonomik olarak sulanabilir toprak kaynağı olan brüt 8,5 milyon ha alanın tamamının 2030 yılında sulamaya açılması ve sulama suyu tüketiminin 72 milyar m3‘e ulaşması öngörülmektedir. Gelecek için içme-kullanma suyu tüketimi tahmininde, ülkemizin bugün için yaklaşık olarak yılda % 2 civarında olan nüfus artış hızının azalarak devam edeceği göz önünde bulundurularak nüfusun 2030 yılında 100 milyona ulaşması beklenmektedir. Bu durumda 2030 yılı için kişi başına düşen kullanılabilir su miktarının 1100 m3/yıl civarında olacağı söylenebilir.

Ayrıca 2000 yılı itibariyle takriben yıllık 5 milyar m3 olan içme-kullanma suyu ihtiyacının 2030 yılında 18 milyar m3‘e ulaşacağı tahmin edilmektedir. Ülkemizde gelişen diğer bir sektör olan sanayinin ise 2030 yılına kadar yılda ortalama % 4 oranında bir büyüme göstereceği kabul edilerek 2000 yılı başında 4,2 milyar m3 olan sanayi suyu tüketiminin 2030 yılında 22,0 milyar m3‘e ulaşması beklenmektedir. Fırat Dicle Havzası için 2040 Nüfus projeksiyonu 14.061.533 kişi olarak tahmin edilmekte ve su ihtiyacı olarak 1270,59 milyon m3 olarak hesaplanmıştır.2003-2013 Yılları Arasında Tamamlanan Tesisler;

Erzincan Barajı Sulaması; 50.630 dekar arazinin sulama ve drenaj şebekesini tesis edilmiştir.

Erzincan Turnaçayırı Barajı: Erzincan için büyük önem arz eden Turnaçayırı Barajının tamamlanmasıyla 148.870 dekar arazi sulanacaktır.  Barajdan yaklaşık 7.000 kişi faydalanacak olup, yılda 66.129.695 TL gelir artışı sağlanacaktır. Tesis ve yapılardan bazıları şunlardır:

Erzincan-Tercan Çadırkaya Göleti: 3.590 dekar arazi sulanacaktır.

Erzincan İçmesuyu Projesi Dereköy Barajı ve Sulaması: Erzincan ilinin içme suyu temini sağlanacaktır.

Refahiye Avşarözü Göleti ve Sulaması: 2.500 dekar arazi sulanacaktır.

Tercan Çatakdere Göleti ve Sulaması: 770 dekar arazi sulanacaktır.

Erzincan Merkez Keklikkayası  Göleti ve Sulaması: 940 dekar arazi sulanacaktır.

Kemah Karadağ Göleti ve Sulaması: 760 dekar arazi sulanacaktır.

Kemah Tuzlaköy Göleti ve Sulaması: 1.030 dekar arazi sulanacaktır.

Erzincan Merkez Ağılözü Göleti: 6.160 dekar arazi sulanacaktır.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.