SON DAKİKA
hava
Google News

BENZERSİZ LEZZETLERİN FAVORİSİ SALATALAR

Son Güncelleme :

29 Temmuz 2022 - 15:41

/ 739 views kez okundu.
reklam
BENZERSİZ LEZZETLERİN FAVORİSİ SALATALAR
reklam

Yaz mevsimiyle birlikte dengeli ve sağlıklı beslenmek ve formunu korumak isteyen Erzincanlıların vazgeçilmez tercihleri arasında salata çeşitleri geliyor. Erzincan’a özgü yöresel lezzetler Kazankaya salatası, Tulum peynirli yeşil mercimek salatası, Tulum peynirli buğday salatası, Eğin Piyazı, Ergan Dağı salatası ve daha adını sayamayacağımız bin bir salata çeşidi görsel bir lezzet şölenini sofralarımıza kadar sunuyor.

Yaz mevsimiyle birlikte dengeli ve sağlıklı beslenmek ve formunu korumak isteyen Erzincanlıların vazgeçilmez tercihleri arasında salata çeşitleri geliyor. Erzincan’a özgü yöresel lezzetler Kazankaya salatası, Tulum peynirli yeşil mercimek salatası, Tulum peynirli buğday salatası, Eğin Piyazı, Ergan Dağı salatası ve daha adını sayamayacağımız bin bir salata çeşidi görsel bir lezzet şölenini sofralarımıza kadar sunuyor. Dengeli, sağlıklı beslenmenin ve formda kalmanın en çok tercih edilen lezzetlerinden olan salata seçenekleriyle içli dışlı olan sağlıklı yaşamcılar kimi bol yeşilli, kimi tavuklu kimi de alışılmışın dışına çıkan salata seçeneklerine yöneliyor. Ama Erzincanlıların gerçek favorisi salata çeşitleriyle zengin yöresel lezzetler oluyor.

Çeri domatesleri cevizli ve bol sebzeleriyle Ergan Dağı salatası; yeşilliklerin tulum peyniri kurutulmuş domates ve cevizle buluştuğu Kazankaya salatası; domates, salatalık, soğan, biber derken çökelek süzme yoğurdunun reyhan ve zeytinyağıyla harmanlanarak hazırlandığı Eğin Piyazı; yine tulum peyniri, haşlanmış buğday veya mercimeğin taze yeşillikler ve nar ekşisi ile buluştuğu o benzersiz tat; sumaklı ve közlenmiş soğan salatası; mısır, kuru üzüm, yeşillik, salatalık, domates, biber, tulum peyniri derken ekşi sıkılarak sofralarımızda ayrı bir tat dokusu yaratan Nusret Salatası, Tulum Peynirli Roka salatası derken aaa bunlar da mı var diyeceğimiz yalnızca Erzincan’ın Tulum Peynirinden yapılan Hattena salatası, Pirpirim salatası vb. birçok salata çeşidiyle Erzincan bir lezzet şehri.

Bu derece lezzetli salata çeşitlerinden biri olan Ergan Dağı salatasının bir tarifine bakalım isterseniz. Ergan Dağı Salatası için malzemelerimiz; 2 bağ kuzukulağı, 1 bağ roka, Çeyrek bağ nane, 2 adet salatalık, Yarım havuç, Yarım su bardağı Erzincan tulum peyniri, Yarım çay bardağı Erzincan dut kurusu, Yarım çay bardağı siyah kuru üzüm, Yarım çay bardağı sarı kuru üzüm, 15 adet taze veya kurutulmuş böğürtlen, Yarım çay bardağı doğranmış ceviz içi, Çeyrek kırmızı lahana, Limon. Sosu için ise; Yarım çay bardağı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı nar ekşisi, 6 adet cherry (küçük) domates.

Sıra hazırlanışına geçelim; Kuzukulağı, roka ve naneyi yıkayıp, ayıkladıktan sonra orta büyüklükte doğrayın. Salatalığı yarım ay şeklinde doğrayın. Hepsini bir kapta yeşillikler ezilmeyecek şekilde karıştırın. Havucu rendeleyip veya julyen doğrayıp süslemek için kullanmak üzere bir kaba alın. Üzüm çeşitlerini, cevizi, böğürtleni ve dutu salatanın üzerine serpin. ‘Erzincan Peyniri’ni küpler halinde salatanın üstüne ekleyin. Cherry (küçük) domatesleri ikiye bölerek salatanın üzerine ekleyin. En son olarak havucu ve doğradığınız kırmızılahanayı salatanın en üstüne ekleyip, salatanın üzerine zeytinyağı ve nar ekşisini dökün. Limon ile süsleyerek servis edebilirsiniz.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.