Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü; “Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında; kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlamak, tarım ve tarım dışı istihdamı geliştirmek, gelirleri artırmak ve farklılaştırmak amacıyla; gerçek ve tüzel kişilerin tarıma dayalı ekonomik faaliyetlerine yönelik yatırımlarına %50 hibe desteği verilmektedir. 2006 yılından beri uygulanan Programda sosyo-ekonomik gelişmeler takip edilerek iyileştirmeler, yenilikler yapılmaktadır.” Açıklamasında bulundu.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü; “Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında; kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlamak, tarım ve tarım dışı istihdamı geliştirmek, gelirleri artırmak ve farklılaştırmak amacıyla; gerçek ve tüzel kişilerin tarıma dayalı ekonomik faaliyetlerine yönelik yatırımlarına %50 hibe desteği verilmektedir. 2006 yılından beri uygulanan Programda sosyo-ekonomik gelişmeler takip edilerek iyileştirmeler, yenilikler yapılmaktadır.” Açıklamasında bulundu. Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi; “En önemli yeniliklerden biri, 27.7.2022 tarihli ve 31905 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe konulan 5881 sayılı Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlar ve Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe girdi.
Yatırımcılarımız % 50 hibe desteğine ilaveten % 18 KDV’den müstesna sayılacaklar.
Bu Karar’la KKYDP kapsamında imalat (Gıda) sanayi yatırımcılarından, sanayi sicil belgesine sahip olanlar; proje kapsamında alacakları makine ve teçhizat teslimlerinde %50 hibe desteğine ilaveten %18 KDV’den müstesna sayılacaklar. 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun Geçici 39 uncu maddesi uyarınca KDV istisnasından yararlananlar, KKYDP kapsamında yer alan hibe desteklerimizden de faydalanabilecekler.
IPARD uygulanmayan illerde önemli bir destek aracı olacak.
Düzenleme ile KKYDP proje hibe ve yatırımlarına ilginin artırılarak; özellikle IPARD uygulanmayan illerde (39 İl) önemli bir destek aracı olması planlanmakta. Projelerden elde edilen verimlilik, sürdürülebilirlikle birlikte tarıma dayalı sanayi entegrasyonu ve ekonomik büyümede artış sağlanacak.
Bakanlığımızca sağlanan bütçe kaynağı açısından bir değişiklik olmayacak olup, yatırımcılar KDV ödemeyeceğinden daha az bir ayni katkı/öz sermaye ile projesini tamamlamış olacak.
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı ile ilgili tüm gelişmeleri www.tarimorman.gov.tr adresinden takip edebilir, İl Tarım ve Orman Müdürlüklerinden bilgi alabilir ve ilan edilen başvuru dönemlerinde başvurularınızı yapabilirsiniz.”