SON DAKİKA
hava
Google News

ERZİNCAN’DA AĞUSTOS AYI TARIM TAKVİMİ

Son Güncelleme :

30 Temmuz 2022 - 13:33

/ 536 views kez okundu.
reklam
ERZİNCAN’DA AĞUSTOS AYI TARIM TAKVİMİ
reklam

Yıllık ortalama sıcaklığın 10,9 derece yıllık ortalama yağışın 367.2 mm olduğu Erzincan’da Ağustos ayında en düşük sıcaklık 24 derece ve üzerinde seyrediyor. Erzincan’da Ağustos ayı ile birlikte aşırı sıcaklıkların doğal bitki örtüsü üzerinde dengeye girmesiyle birlikte sebze ve meyvelerde olgunlaşma dönemi ve birçok hububat ürününde hasat dönemi başlıyor.

Yıllık ortalama sıcaklığın 10,9 derece yıllık ortalama yağışın 367.2 mm olduğu Erzincan’da Ağustos ayında en düşük sıcaklık 24 derece ve üzerinde seyrediyor. Erzincan’da Ağustos ayı ile birlikte aşırı sıcaklıkların doğal bitki örtüsü üzerinde dengeye girmesiyle birlikte sebze ve meyvelerde olgunlaşma dönemi ve birçok hububat ürününde hasat dönemi başlıyor. Sıcaklıklar nedeniyle Ağustos ayında ekilen ince dallı sebzeler marul, maydanoz, roka, tere gibi bitkiler rahatlıkla yeşerir. Sebzelerde sulama, çapa ve diğer bakım işleri yapılır. Domateste mildiyö mücadelesi, kavun ve karpuzda telli böcek domates ve biberlerde yeşil kurt mücadelesi yapılır, sulama işlemleri devam eder, hasada başlanır.

Tarla bitkilerinde ise Arpa, nohut ve mercimek hasatlarına başlanır. Hasadı yapılan arazilerde anız bozumu başlar. Hasat işlemleri yapılır, hasat sonu sürümler yapılır, şekerpancarında sulamaya devam edilir. Meyve bahçelerinde ise hastalık ve zararlılarla mücadele sürdürülür, olgunlaşan meyveler toplanmaya başlar. Olgunlaşma süreci devam eden meyveler için ise sulama işleri yapılır.

Biçerdöverlerde dane kaybı kontrolleri devam eder. Hasat bittikten sonra pulluklarla sürüm yapılır. Tarlanın tesviyesi yapılır. Taban taşı oluşan yerlerde dip kazanla patlatma işlemi yapılır.

Meralarda ise otlar usulüne göre toplanarak depo edilir. Mera ıslah çalışmaları yapılarak meralarda sulama yapılır.

Ağustos ayı konserve ayıdır. Artık kış mevsiminde tüketebileceğiniz taze sebze ve meyveleri konserve, turşu, reçel, marmelat gibi hazırlanma çalışmaları başlar. Havalar soğumaya başlayıncaya kadar meyve ve sebzeler kurutularak kilerlerde muhafaza edilir.

Ağustos ayında hayvan yetiştiriciliği

Büyükbaş, küçükbaş vb. hayvan yetiştiriciliğinde Ağustos ayında otlatma devam eder. Büyükbaş hayvancılıkta sağım devam eder. Ancak sağımların dikkatli ve özenli yapılması gerekir. Gebeliği ilerleyen hayvanların beslenmesine dikkat edilir. Küçükbaş hayvanlarda koyunlarda kırkım devam eder. Meralarda koyunların otlanmasına ve tohumlanmasına devam edilir.

Tavuk yetiştiriciliğinde ise kümeslerin temizliği ve dezenfeksiyon işlemleri önemlidir. Her türlü hastalık ve zararlılara karşı mücadele yapılır.

Arı yetiştiricileri ise bal hasadı yapmaya başlar. Hasattan sonra güçlü kovanlardan zayıf kovanlara takviye yapılır, kovanların bakım ve seslemesine devam edilir.

Genel olarak hayvan sağlığında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar şunlardır; Şap, Burucella, Antraks (şarbon),Koyun-keçi çiçek aşısı, kuduz aşılaması yıl boyunca devam eder. Ruam taraması yapılır. Piliçlerde pullorum taraması yapılır. Bir yaşına gelmiş erkek ve dişi hayvanlara tübercülin uygulanır.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.