SON DAKİKA
hava
Google News

KAVURUCU SICAKLARDA EN SERİNLETİCİ MEYVE; KARPUZ

Son Güncelleme :

06 Ağustos 2022 - 13:01

/ 607 views kez okundu.
reklam
KAVURUCU SICAKLARDA EN SERİNLETİCİ MEYVE; KARPUZ
reklam

Sıcaklıkların arttığı bugünlerde oldukça fazla sıvı kaybı ile kalan vücudumuz için serinletici bir meyve olan karpuzun faydaları nelerdir?

Sıcaklıkların arttığı bugünlerde oldukça fazla sıvı kaybı ile kalan vücudumuz için serinletici bir meyve olan karpuzun faydaları nelerdir? Sıvı miktarı açısından doğanın en güçlü besinlerinden olan karpuz, vücuttaki sıvı ihtiyacını karşılamakta oldukça etkilidir. Sadece sıvı konusunda değil, karpuzun vücut için birçok faydası vardır. Karpuz içerdiği çeşitli mineral ve vitaminler sayesinde saçtan ayak parmaklarına kadar insan vücudunun birçok bölgesine fayda sağlar. Aynı zamanda %92’si su olduğu için serinletici ve rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Özellikle sıcak havalarda tüketilen karpuz, yaz aylarının vazgeçilmez meyvesidir. Karpuz ismi dilimize Farsçadan girmiştir. Susuz tarım yönteminde kökleri her en kadar az salsa da sulu tarımdan daha iyi ürün elde edilir. Yağsız ve kolesterolsüz olmasına rağmen, şeker açısından oldukça zengindir. Dünyada domatesten sonra en çok üretilen besindir. Ülkemizde en iyi karpuzlar Diyarbakır ve Adana’da yetişir. Kabukları hayvanlara yem olarak verilir. Çekirdekleri her ne kadar bazı yörelerde atılsa da aslında kuruyemiş olarak yapılan yörelerde vardır. Karpuz, kalp ve cilt sağlığı için mükemmel bir besin kaynağıdır.

Çatlak Karpuzları Tüketmeyin!

Yaz aylarında serinlemek için en çok tercih edilen karpuzun iyisi ve kötüsünü iyi bilmek gerekir. Yapılan araştırmalarda ve uzmanların uyarılarına göre karpuzun içerisindeki çatlaklar ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Meyve ve sebzelerin daha hızlı olgunlaşması için enjekte edilen forchlorfenuron maddesi bazı ülkelerde onaylanmıştır. Ancak bu madde o kadarda masum değildir. Vücuda girdiği takdirde hücrelerin deformasyona uğramasına neden olur. Bu da kanser hastalıklarını tetikler. Büyüme hormonu olarak da bilinen madde karpuza enjekte edildiğinde hızlı büyümeye ve karpuz içerisinde çatlamalara neden olur. Gözle görülür bu durum aynı zamanda karpuzun kokusu ve tadını da bozar. Yayvan bir tadı olan karpuz, karpuzun şekerli kokusunu yok eder. Ayrıca hızlı büyüyen ve bu maddeyi içinde barındırdığını karpuzu anlamak içinde normal karpuza göre daha kuru olur.

Karpuzun Vücudumuza  Faydaları Nelerdir?

A vitamini deposu olan karpuz, gözlerin retina pigmentleri üretmesine yardımcı olur. Beta-karoten açısından da zengin olan karpuz, gece körlüğüne yakalnma oranını azaltır. Karpuz, C vitamini yönünden zengin bir meyvedir, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir ve kanser hücrelerine karşı korur. Bazı çalışmalarda karpuz, içindeki laykopen sayesinde kanser hücrelerinin oluşumunu engellemiştir. Potasyum açısından zengin olan karpuz sinir sistemi dokularını güçlendirir. Aynı zamanda kas ağrıları ve uykusuzluk için de doğal bir besin kaynağıdır. Karpuzun faydaları İdrar yolu enfeksiyonlarını önler. Yüksek su içeriği nedeniyle böbrekler daha iyi çalışır. Vücudun su ihtiyacını karşılayan karpuz, karaciğerde ve ciltte yağ bezlerinin oluşumunu engeller. Uzmanlar, sıcak havalarda 4-5 dilim karpuz tüketmenin ani beyin kanaması ve kalp sorunlarına iyi geldiğini belirtiyor. Ayrıca kan seviyelerini düzenleyerek felç ve felç riskini azaltır. Karpuz bol miktarda B6 vitamini içerir. Bu vitamin beyinde serotonin hormonunun üretimini sağlar. Sonuç olarak, karpuz yiyen insanlar depresyon riskini azaltır. Karpuzun cilde faydaları Kalbin düzgün çalışması için potasyuma ihtiyacı vardır. Ancak sıcak havalarda vücut potasyum seviyelerini daha da azaltacaktır. Karpuz potasyum açısından zengin bir meyvedir bu nedenle sıcak havalarda karpuz tüketerek vücudun ihtiyaç duyduğu sıvıya ek olarak potasyum seviyelerini de bastırır. Karpuz , yüksek lif içeriği sayesinde uzun süre tokluk hissi sağlayan, bağırsakların daha rahat çalışmasına yardımcı olurken, yazın kilo vermek isteyenler için ideal bir besindir. Sindirim sorunlarına neden olan bakteri ve enfeksiyonları temizler.

Karpuz ve Peynir Yemek Zararlı mıdır?

Peynir ve karpuz çoğu insanın ihtiyacıdır. Ancak bazı diyetisyenler çok fazla peynir ve karpuz tüketmenin kilo alımına neden olabileceğine dikkat çekiyor. İki dilim karpuz ve iki dilim peynir tüketimi aşılmamalıdır.

Karpuz Çekirdeklerini Yenir mi?

Karpuz çekirdeği çiğ olarak tüketilmemelidir. Haşlanarak veya kavrularak tüketilmelidir. Toplanılan karpuz çekirdekleri öncelikle kaynatılır. Pişen karpuz çekirdekleri daha sonra tuz ile kavrulur. Bazı yöntemlerde çömleklerde tuza bastırılıp fırınlanırken bazılarında ise tavada tuzla kavrulur. Uzmanlar karpuz çekirdeğinin içindeki yağın zararı olmadığını ancak tuz ile kavrulduğudan vücudun tuz oranını artırabilir. Aynı zamanda bir avuç karpuz çekirdeği 2 litre su ile kaynatılır. Kaynatılan suyun içerisine dilimlenmiş karpuz ekleyip blendrendan geçiriniz. Sabahları aç karna bir bardak tüketildiğinde; kan şekerini, sindirimi, kan basıncını, kötü kolesterolü ve kemiklerdeki ürik asidi düzenler.

 

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.