Erzincan’da son zamanlarda önemli bir ivme kazanan organik tavuk yetiştiriciliği bir yatırım alternatifi olmaya devam ediyor. Gümüştarla köyünde organik tavuk yetiştiriciliği yapan Düzgün Ürün tavuk yetiştiriciliğinin püf noktalarını anlatarak yatırımını bu üretim şeklinde tercih yapan yetiştiricilere tavsiyelerde bulundu.
Erzincan’da son zamanlarda önemli bir ivme kazanan organik tavuk yetiştiriciliği bir yatırım alternatifi olmaya devam ediyor. Gümüştarla köyünde organik tavuk yetiştiriciliği yapan Düzgün Ürün tavuk yetiştiriciliğinin püf noktalarını anlatarak yatırımını bu üretim şeklinde tercih yapan yetiştiricilere tavsiyelerde bulundu. Gümüştarla köyünde organik tavuk yetiştiriciliği yapan Düzgün Ürün özellikle organik ve gezen tavuk yetiştiriciliğinin püf noktalarını anlattı. Ürün haber muhabirimizin sorduğu sorulara şu yanıtları verdi; “Biz tavuklarımızı doğal ürünlerle besliyoruz. Sabah doğaya bırakıyoruz. Gezen tavuk yani tarla olur bahçe olur kendi halinde bahçede, tarlada kendi kendine beslenebilen tavuklara diyoruz. Yem olarak buğday veriyoruz. Yeri geldiğinde sebze ve yemek artıkları veriyoruz. Doğal ürünleri veriyoruz. Kimyasal hiçbir şey vermiyoruz.
Şu anda 40-50 tane tavuğum, 10 tane de horozum var. Bunların bakımı öyle sık sık değil de haftada bir kere kümeslerini temizliyorum. Bazen de kümesteki pis hava veya atmosferi öldürmek için kireçleme yapıyoruz. Bir de her sabah yem ve sularını veriyoruz o kadar. Hastalık veya salgın durumlarında ise doğal ilaçlama yöntemlerini tercih ediyoruz. Soğan ve sarımsağı doğruyoruz sirke ile beraber yiyecek veya sularına bırakıyoruz. Bu bir şekil mikrop öldürücü antibiyotik görevini görüyor. İnsanlar hep rahata alışmış olduğu için her şeyi hazır tüketiyor. Benim tavsiyem tavuk gibi yetiştiriciliği kolay üretim yollarını tercih etsinler. Tavuk yetiştiriciliği hem karlı hem de verimli bir iş.”
Erzincan’da önemli bir yatırım alternatifi haline gelen etlik piliç yetiştiriciliği organik yöntemlerle de ivme kazanmaya başladı. Dünya genelinde yaşanan gıda krizi tavuk ihracatı yapan ülkeleri tavuk yetiştiriciliğinde kaynak arayışına itti. Tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde ve bölgemizde de tavuk yetiştiriciliği önemli bir üretim potansiyeli haline gelmeye başladı. En evcil ve kolay yetiştirilebilen hayvan olan tavuk yalnızca etinden değil yumurtasından da verdiği verimle yatırım yapan üreticinin bütçesini ikiye katlamış oluyor.
Peki, tavuk yetiştiriciliği neden önemlidir? Tavukçuluk sektörü son zamanlarda en çok bahsi geçen bir sektör olmuştur. Sektör bir yandan yurtiçi protein açığını ucuz olarak kapatırken, diğer yandan ihracat yoluyla döviz girdiği sağlamaktadır. Kişi başı yumurta tüketimi yılda 300’e kadar artarken modern teknolojilerle sıvı ve toz formunda üretilerek satılmaya başlanması da artı bir ihracat potansiyeli ortaya çıkarmaktadır. Ayrıca kolay yetiştirilebilen evcil hayvanlar kategorisinde olması da avantaj sağlamaktadır. Yine özellikle çocuklarda diş ve kemik oluşumunda sağladığı protein sentezi ve fosfor nedeniyle sofraların vazgeçilmez bir gıda ürünü olarak yerini korumaktadır. Bu nedenle arz ve talebin en fazla olduğu tavuk tüketiminde farklı üretim tercihleri getirisi çok olan tarım iş kollarından biri olmaya devam etmektedir.